Alex Dima şi “România, te iubesc” @ Serile FJSC

Un înger l-a sfătuit pe Alex Dima să aleagă profesia de jurnalist după ce urmase cursurile Seminarului Teologic şi după ce a predat vreme de un an ora de Religie la clasele primare. Acest înger este soţia lui care s-a ridicat la cer după ce s-a stins dramatic într-unul din spitalele din România. Aceasta este mărturisirea pe care Alex Dima a făcut-o în faţa studenţilor FJSC.

Alex Dima a fost aseară, la Serile FJSC, cum este firea lui: emoţionat, direct, sincer, modest, plin de umor, spontan, profesionist. A comentat cu obiectivitate materialele sale de la “Ştirile ProTV” şi de la “România, te iubesc”: orfanii crescuţi de preotul din Valea Screzii, canicula în Clejani, masacrul asupra pădurilor din Bihor, Harghita şi Covasna.

A vorbit despre experienţa sa kafkiană dintr-o televiziune condusă de Silviu Prigoană (Realitatea TV în 2002). S-a confesat cu simplitate despre cum a trecut de la salariul de profesor de 70 de euro, la cel de jurnalist. A dezvăluit cum s-a născut “România, te iubesc” şi ce rol a jucat Shogunul ProTV, Adrian Sârbu. A povestit cum ajunge el la un subiect, cum şi cât se documentează, cum obţine informaţia, cum fură constant meseria de jurnalist. O anchetă la “România, te iubesc” înseamnă 2 luni de documentare şi peste 70 de ore de filmare brută. O ştire sau un reportaj pentru “Ştirile ProTV” îl costă 2 ore.

Studenţii FJSC au scris pe Facebook că Alex Dima este genial. Nu-i contrazic, dar cred că mai curând ei au simţit emoţia profundă şi pasiunea nebună cu care Alex Dima îşi face meseria. Zi de zi, Alex Dima este îndrăgostit de munca lui, de viaţa de reporter, de ţara aceasta tristă, plină de umor.

La Serile FJSC fiecare vizionare de material semnat Alex Dima a fost urmată de ropote de aplauze, iar la final cei 250 de studenţi prezenţi au aplaudat ca la operă, în picioare. Au fost 2 ore de dezbateri. Şi pentru că unii studenţi nu s-au săturat aşa repede, au mai petrecut o altă oră la poveşti cu Alex Dima despre întâmplările şi viaţa dulce-amară de la filmare.

11 thoughts on “Alex Dima şi “România, te iubesc” @ Serile FJSC

 1. Poate sunt eu în primul an, poate sunt la început dar asta nu mă împiedică sa zic ceea ce sunt sigura că au observat cu toții și anume că omul asta e unul din cei mai sinceri oameni, poate cel mai sincer din toată presa romanească. Unii vor crede că exagerez, însă eu cred că e prea putin spus, omul asta chiar merita toate laudele!

 2. Așa cum au spus colegii mei, Alex Dima a fost genial. Mi-a plăcut foarte mult că mai există oameni care pot vorbi cu atâta pasiune despre ceea ce fac. Cum gândește reportajele este de-a dreptul fascinant! Sper să mai invitați astfel de persoane la Serile FJSC.

 3. @Maria, cu siguranţă Alex Dima este unul dintre cei mai oneşti jurnalişti pe care îi are această ţară.

  @Florentina, mulţumesc şi pentru comentariile de pe FB. Pasiunea pentru meseria lui este ceea ce îl caracterizează. Adevărat. Sper că v-a trasnmis şi vouă ceva din asta.

  @ Nicoleta, respect şi pentru voi, cei care aţi participat şi aţi înţeles.

 4. In seara aceea, dupa ce l-am avut in fata pe Alex Dima, am simtit nevoia sa ma intorc la camin pe jos, sa ma plimb, sa respir aer curat, sa vad oamenii trecand pe langa mine si sa reflectez la tot ce auzisem si ce a vrut sa ne transmita acest om. M-a lasat fara cuvinte, de fapt, m-a facut sa repet obsesiv in gand si tuturor celor care mi-au iesit in cale cuvintele: ” Ce om minunat!” Am plecat din amfiteatru incarcata de energie pozitiva, optimism, fericire, vazand ca mai exista oameni adevarati carora le pasa, care au ambitia de a indrepta lumea in care traim, care au increderea ca se mai poate schimba ceva si lupta cu tot sufletul pentru asta. Alex e unul din oamenii aceia care emana o energie pozitiva si de care nu ai cum sa nu te indragostesti. E plin de sarm, umor, daruire, altruism si asta se simte de la prima intalnire, de la primele cuvinte. Se poate spune ca vorbesc mult, dar nu mi se intampla prea des sa pot spune atatea lucruri bune despre un om pe care l-am intalnit pentru prima data, un om care m-a marcat. Un om care reuseste sa te puna pe ganduri, sa te faca sa zambesti, sa te faca sa plangi si sa te faca sa vrei sa fii ca el. Cele mai sincere felicitari! Sper sa am onoarea sa te intalnesc din nou, Alex Dima. :)

 5. Minunată seară, dom’ profesor! Alex Dima e un reporter şi un om deosebit.

  Când va fi întâlnirea cu Ovidiu Ohanesian? Ne va povesti despre răpirea sa din Irak?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>