De câţiva ani studenţii Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (Universitatea Bucureşti) se întâlnesc la cursul de Structuri Sociale ale Comunicării cu o temă mai puţin obişnuită pentru viitorii specialişti în PR, advertising sau media. Profesorul şi antropologul Zoltan Rostas îi învaţă pe tinerii studioşi că există şi un altfel de interviu decât cel jurnalistic. Rostas explică faptul că se poate dialoga cu intervievatul într-o convorbire de istorie de viaţă şi că – paradoxdal – interviul de istorie orală presupune să asculţi, mai mult decât să întrebi.
Mai întâi reticenţi, studenţii ajung să experimenteze un alt tip de investigaţie socială decât cea jurnalistică, mult mai profundă şi – aşa cum ei înşişi mărturisesc – cu învăţăminte pentru viitoarea lor carieră. Subiecţii acestor interviuri sunt de regulă bătrâni cu vârste de peste 70-80 de ani. Uneori, profesorul Rostas le cere studenţilor să identifice bătrâni care în tinereţe sau la maturitate au fost fie preoţi, fie jurnalişti, fie militari, fie activişti de partid şi de stat, fie oameni simpli, ţărani sau muncitori. Apoi profesorul adună aceste interviuri în lucrări pe care de câtva timp Editura Curtea Veche le publică în colecţie. Studenţii FJSC devin astfel la vârsta de 19-20 de ani, autori de carte: Istorie la firul ierbii, Activiştii mărunţi sunt astfel de volume.
Mai recent, profesorul Rostas a propus un altfel de investigaţie socială, una care cercetează în special tinerii din societatea nostră şi mijloacele lor de supravieţuire: Jurnal de cămin este un volum în care studenţii FJSC povestesc viaţa de zi cu zi din căminele studenţeşti, iar Tur-Retur sunt povestiri ale celor plecaţi la munca în străinătate (ambele cărţi coordonate de ZR împreună cu regretatul Sorin Stoica).
Aceste volume, veritabile documente sociale despre societatea românească şi mentalităţile ei, vor fi dezbătute joi, 22 ianuarie 2009, la ora 18, la Muzeul Ţăranului Român. Vor vorbi alături de studenţii FJSC Daniela Frumuşani, Laura Grünberg, Doina Jela, Vintilă Mihăilescu, Dumitru Sandu, Lazăr Vlăsceanu şi coordonatorii acestor volume: Zoltan Rostas, Theodora-Eliza Văcărescu şi Antonio Momoc.
singuraticu
Jurnalul de camin intra si in intimitati? De unde pot cumpara cartea?
Antonio Momoc
M-a intrebat un jurnalist (culmea, fost student FJSC) „Si la ce sunt bune interviurile astea de istorie orala?” L-am lamurit ca daca vrei sa intelegi de ce multi tineri spun azi ca „Ceausescu era un om bun si ca comunismul e o idee buna care s-a aplicat prost, ” atunci citesti cartea „Activistii marunti” si vei vedea ca batranii comunisti care i-au crescut si educat pe nepotii lor (nascuti in preajma lui ’89) nu regreta nimic din oroarea care s-a intamplat inainte de 1989. Si i-am mai spus ca daca vrei sa vezi cum supravietuiesc tinerii romani muncind in strainanate in programe Work&Travel, atunci citesti cartea „Tur-retur.” Si daca vrei sa vezi cum se cumpara/vand locurile in caminele studentesti, cum se da mita la politie sau administratie sa te lasa sa petreci toata nopatea, cum se face sex in camere de camin lipsite de intimitate, atunci citesti volumul „Jurnal de Camin.” Toate atea vor fi dezbatute pe 22 ianuarie, ora 18, la MTR. Vino si tu!
mihai
http://www.romanialibera.ro/a144437/istoria-oamenilor-marunti-in-dezbatere.html
Adrian Calugaru
http://www.vioara.info/2009/01/patru-volume-coordonate-de-zoltan-rostas-relansate-la-libraria-carturesti/
De pe Lynx.ro
Asculta aici ce a declarat A. Momoc la Radio Lynx despre cele 4 carti coordonate de Zoltan Rostas ale caror autori sunt studenti la Facultatea de Jurnalism: http://www.radiolynx.ro/stiri/7132-dezbatere-despre-cealalta-jumatate-a-istoriei.html