9 martie 2020
„Jurnalul Familiei Escu”
Invitat: Șerban Georgescu, Regizorul filmului Jurnalul Familei Escu
Pe 9 martie 2020, cu câteva zile înainte de a se declara stare de urgență în România și trecerea din 16 martie la cursuri obligatorii online, a fost organizată o ediție specială Serile FJSC cu regizorul Șerban Georgescu în amfiteatrul R3 cu vizionarea filmului „Jurnalul familiei Escu”, un film despre identitatea românilor, în prezența unei părți a echipei care a realizat documentarul.
La propunerea Oanei Munteanu de la Kolectiv Film și a moderatorului Antonio Momoc,, studenții la Jurnalism au dezbătut cu Șerban Georgescu despre ce (mai) înseamnă să fii român, dacă te naști sau dacă devii român, despre dispreţul faţă de popor (alimentat de dispreţul faţă de naţional-comunismul ceauşist) şi – la polul opus – adularea românismului și a naționalismului etnic (a celor care laudă faptul de a fi etnic român, dincolo de orice alt criteriu). Cele mai grele întrebări au fost premiate cu cărți de la Meridiane Publishing din Iași, colecțiile Headline și Colloquium.
3 mai 2020
„Ziua Mondială a Libertății Presei. În pandemie”
Invitați: Jurnaliști AZIR – Mihai Rădulescu (TVR), Cătălin-Teodor Dogaru, Doina Jela, Adrian Moise
AZIR, secția română a AEJ, a sărbătorit ZIUA MONDIALĂ A LIBERTĂȚII PRESEI, pe 3 mai 2020, printr-o dezbatere pe Zoom cu jurnaliști din presa scrisă și audiovizuală, sindicaliști, cu profesori și studenți de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. Temele de discuție la această ediție specială Serile FJSC s-au concentrat pe modul cum pandemia a afectat activitatea jurnaliștilor, intervențiile Guvernului și ANCOM de a cenzura anumite site-uri și publicitatea de stat mascată prin campanii de informare a publicului. Dilema în dezbatere: în ce măsură este afectatată independența editorială prin susținerea presei de către Guvernul PNL care oferă bani televiziunilor pentru campanii de informare privind purtarea măștii în spațiul public?
15 mai 2020
„Cultura și arta în jurnalismul de televiziune”
Invitat: Marius Constantinescu (TVR)
În această ediție electronică – pe Google Meet – jurnalistul TVR le-a povestit studenților despre jurnalismul de televiziune și evenimentele culturale în pandemie și despre cum a reușit să facă artă în televiziune și în publicitate. Studenții au adresat întrebări în chat: despre cariera lui Marius, despre pasiunea pentru muzica clasică, despre redactorul cultural, despre calitățile omului de televiziune, despre caracteristicile jurnalismului de calitate, despre celebritate, despre cum faci rating cu emisiuni culturale. Marius și-a mărturisit admirația pentru realiztaorul TVR, Iosif Sava, și a subliniat că și pentru el “Seratele muzicale” au fost, ca pentru mulți alții din generația noastră, un loc de unde am învățat cultură, muzică, istorie, politică, filosofie.
29 mai 2020
„Licențiat FJSC, premiat Pulitzer”
Invitată: Monica Ulmanu, The Washinton Post
Monica Ulmanu, absolventa FJSC, cea care împreună cu colegii săi de la The Washington Post este câștigătoarea Premiului Pulitzer la categoria jurnalism explicativ a fost invitata lui Antonio Momoc, pe Google Meet, la o nouă ediție electronică Serile FJSC. Monica a avut o bursă Fulbright în Statele Unite ale Americii în jurnalismul vizual, asta după ce a absolvit Masterul de Producție Multimedia și Audiovizual la FJSC. A lucrat în SUA și în Marea Britanie în redacțiile unor organizații media precum Thompson Reuters, The New York Times, The Boston Globe și The Guardian. Premiul Pulitzer, cel mai prestigios premiu pentru jurnalism din lume, a fost acordat echipei Washington Post din care face parte și Monica Ulmanu, pentru o serie de articole despre încălzirea globală. Monica le-a povestit studenților la Jurnalism despre cariera ei de reporter, despre munca zilnciă în redacția The Washington Post și despre preocupările ei despre amenințările schimbărilor climatice.
21 decembrie 2020
„Mass-Media, consum și viața cotidiană în comunism”
Invitati: Istoricul Adrian Cioroianu, ambasador UNESCO
21 decembrie 1989: începea Revoluția la București. În această seara FJSC, de la ora 18, pe Google Meet, istoricii Adrian Cioroianu și Floretina Nițu (decan al Facultății de Istorie), Oana Ionita Nasui (PostModernism Museum) și Alexandra Bardan (lect. dr. FJSC), profesorul Antonio Momoc a organizat împreună cu studenții Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării o dezbatere despre Revoluția din 1989 și despre sacrificiul celor care au ieșit atunci în stradă pentru o viață mai bună. Studenții au aflat de la istorici despre cum era viața românilor în anii 80, despre cum se trăia în comunism, cum se consuma media, cum se rezista regimului, despre dublul limbaj, despre bișniță, despre viața privată, despre cum se distrau oamenii în vacanțe, cum se petreceau sărbătorile, cum se visa la Occident și la libertate.