Blog

Prostănacul, Nomenclaturistul şi tatăl lor: Mogulul

În 2009 ne aflăm aparent în faţa dilemei răului cel mai mic. La fel ca în anul în care au ales între Vadim şi Iliescu (între un comunist-naţionalist şi un comunist), la fel ca atunci când au ales între doi foşti comunişti, Băsescu şi Năstase (primul cu alură de comunist reformist, al doilea cu alură de comunist autoritarist) la 20 de ani de la Revoluţie, românii au decis să aleagă în turul 2 între un Prostănac şi un Nomenclaturist uns cu toate alifiile.

Nomenclaturistul a folosit toate armele nomenclaturii, pozând permanent în opusul a ceea ce el însuşi este şi reprezintă. A demonizat “duşmanul poporului”  vreme de 5 ani: Parlamentul (instituţia pilon a democraţiei reprezentative) şi pe cei 322. Pe final de mandat, după ce a guvernat aproape un an împreună cu foştii colegi din FSN  îi acuză pe parteneri din PSD că sunt şi comunişti şi manevraţi de oameni de afaceri liberali pe care i-a stigmatizat cu etichetele de „moguli”. Aceiaşi moguli care l-au ajutat în 2004 pe Reformistul comunist Băsescu să îl îndepărteze pe Comunistul îngheţat Năstase.

Prostănacul a picat în plasa nomenclaturistului. Probabil nu a ascultat de bătrânii nomenclaturişti de la el din partid. Sfătuit prost ori poate de capul lui, a preferat să meargă să se relaxeze în seara de dinaintea confruntării televizate la unul dintre mogulii liberali. Acelaşi mogul care îl ajuta în 2004 pe contracandidatul său de acum să câştige alegerile.

Prostănacul a făcut de fapt mai multe greşeli în săptămâna decisivă: a mers la Timişoara să semneze un pact cu ţărăniştii care se revendică de la Corneliu Coposu. O eroare care avea să îl coste tulburări de 1 decembrie şi ieşiri în stradă la Timişoara, Braşov şi Bucureşti, oraşele revoluţiei din 1989, care nu înghit minciuna că nomenclaturistul Iliescu ar fi fost vreodată cinstit cu seniorul Corneliu Coposu.

Puţin mai devreme, mogulii liberali au dezbătut la TV şi apoi ieşit în presă un filmuleţ care îl prezenta pe Preşedintele în funcţie lovind un copil. O altă eroare întrucât apariţia filmului între cele două tururi de scrutin ridică multe semne de întrebare până şi în mintea cocoşului şi pun sub semnul întrebării şi celui care se uită din lună veridicitatea imaginilor. (Deşi Preşedintele fost-comunist a jurat pe Biblia Roşie că “nu a lovit cu pumnul,” iar nu că nu ar fi lovit cu dosul palmei.)

Eroarea fundamentală a Prostănacului constituit-o însă vizita de relaxare la mogul acasă în noaptea de dinaintea dezbaterii TV. Deşi tema preferată a Nomenclaturistului (nu a fost nivelul de trai, inflaţia, şomajul, efectele crizei şi soluţii de ieşire) a reprezentat-o mogulii, Prostănacul s-a afişat cu ei. Ba a mers la unul dintre ei acasă cu o seară mai devreme de Marea Confruntare, fără să ia în calcul că jurnaliştii acelui mogul îşi fac independent treaba.

Mogulul iese după dezbatere pe televiziunea lui şi face mai departe jocul dublu. Mărturiseşte că e prieten cu Prostănacul şi că l-a invitat pe acesta adeseori la el acasă. Dar adaugă că în 2004 proceda la fel cu Nomenclaturistul, cu diferenţa că se întâlnea cu Băsescu prin parcări în Tâncăbeşti de teama securiştilor Comunistului autoritarist Năstase. Mogulul a promis şi o conferinţă a doua zi după alegeri, pentru că oricine ar câştiga alegerile, el este învingător.

Deocamdată, din confruntarea televizată Nomenclaturistul pare învingător, cel puţin comentatorii pretind astfel. Nomenclaturistul uns cu toate alifiile, mult mai abil decât interlocutorul său, el însuşi fost comunist cu faţă reformistă, îl acuză pe celălalt candidat de aparteneţă la un partid fost-comunist. El însuşi înconjurat de camarilă şi ciocoi noi îl acuză pe celălat de corupţie şi oligarhie. El însuşi ajutat de Mogul şi până recent prieten cu acesta, îl acuză pe celălalt candidat că dă seamă în faţa şi că e sprijinit de moguli.

Ne aflăm în faţa falsei dileme a răului cel mai mic: machiavellic vorbind, ce e mai bine pentru mine alegător, să aleg pe Prostănacul care se dă de gol că e prieten cu mogulii sau pe Nomenclaturistul care ne face să credem că el este reformat când nu are nicio cădere morală să vorbească despre toate lucrurile pe care le acuză?

Oricum tatăl lor, Mogulul, câştigă.

3 Comments

 1. silvia

  ala bala portocala… cam asta asa e turul asta pt mine..

 2. delia

  Ce alegi intre un bataus si un prostanac? Basescu a devenit peste noapte batausul sef, de la nevasta pana la copii, ii ia pe toti la palme. Si nici cu Geona nu prea mi-e rusine!
  Oricum, din ce mi-a ajuns la urechi azi, filmuletul ar fi pe bune, ce o fi jurat pe Biblie e treaba lui, probabil ca acolo sus unde se face Dreptatea se face distinctie intre pumn – branci – palma – bobarnac si d-aia si-a permis sa arunce cu juraminte. Cred ca avea „crossed fingers” la mana cealalta sau la picioare, cum faceam cand eram mici si juram ceva ce stiam ca nu e adevarat 🙂

  Asa ca daca astea-s optiunile… no, thank you! Ce nu ma pasiona pe mine subiectul asta, dar dupa toata balacareala din ultimele saptamani nici ca-mi mai trece prin cap sa ii acord vreunuia dintre ei votu’ meu.

 3. vlad

  Scopul lui Basescu era sa tina electoratul PNL acasa… nu cred ca a reusit prin invocarea Mogului cu care el insusi, Basescu, a fost prieten pana recent…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *