Mi-aş dori să fiu Andreea Esca

Colegul George Popescu a preluat la el pe blog informaţia că Andreea Esca va fi în ultima săptămână din februarie la Serile FJSC:

Regina prompterelor şi împărăteasa ştirilor rapide ne va împărtăşi din experienţă şi ne va învăţa cum se face… Abia aştept să o descopăr pe ea, femeia Esca, cea din spatele ecranului. Sau pe prezentatoarea ştirilor din faţa prompterului.

Ca să pară interesanţi, unii comentatori şi-au exprimat  impresia că o vedetă de prime-time ca Andreea Esca, ar avea nevoie să fie “promovată.” Şi mai mult decât atât, vinovaţi pentru PR-ul Andreei Esca ar fi colegii profesori de la FJSC, adică eu ca organizator al Serilor FJSC. În acelaşi stil, “am făcut PR” la Serile FJSC şi pentru alţi “jurnalişti profesionişti” din România, dar cu cât numele lor era mai puţin cunoscut, cu atât sala era mai goală.

Pe vremea când George W. Bush era vice-preşedinte al SUA, sondajele îl dădeau pe Mr. Cleaner (un personaj publicitar animat, ca Mr. Proper) mai cunoscut în opinia publică decât pe vice-preşedintele SUA.  Sunt convins că puţini români îşi mai amintesc numele tuturor celor 12 candidaţi ai alegerilor prezidenţiale din 2009 (în caz că le-au ştiut vreodată). Este vina alegătorilor că politicienii stau prost la notorietate sau este vina candidaţilor, (unii dintre ei probabil “mai profesionişti” decât Geoană sau Băsescu)? Evident, a candidaţilor.  La fel stau lucrurile în jurnalism. Poate că sunt mulţi jurnalişti profesionişti în România, poate că sunt pe lume prezentatori de ştiri mai profesionişti decât Andreea Esca, dar vina cui este că nu am auzit de ei?

Andreea Esca este Andreea Esca. Ne place sau nu, Andreea Esca a intrat (cine suntem noi să judecăm că e bine, că e rău) în manualele de istorie. Evident, din acest motiv, sunt şi telespectatori nefericiţi în România. Frustrarea lor este direct proproţională cu ratingul ştirilor prezentate de Andreea Esca. Cu cât Andreea are mai mult succes, cu atât trebuie pus în discuţie profesionalismul ei.  Nu atât exerciţiul profesiei sale ca jurnalist TV, cât viaţa ei privată, felul în care citeşte şi mai ales conţinutul şi poveştile ştirilor deranjează.

Deşi sunt lect. univ. la o facultate de jurnalism, mărturisesc că nu pot să mă pronunţ în legătură cu profesionalismul Andreei Esca. Ca specialist în comunicare, încadrat la Catedra de Antropologie culturală, nu am cum să nu remarc PR-ul Andreei Esca. Pentru că nu am competenţe în jurnalism (precum colegii mei de la Catedra de Presă) şi deci nici legitimitatea de a o judeca pe Esca în domeniul ei de activitate, nu pot să afirm cât e de profesionistă. Observ că e apreciată de management şi că face rating. Dacă s-ar apuca de Analiză politică, de Marketing politic sau de Publicitate electorală, mi-aş da şi eu cu părerea despre cât e de profesionistă, la fel cum procedează alţi părerologi anonimi (de pe net sau de la tv).

La primul seminar (când facem cunoştinţă), am obiceiul să îi întreb pe studenţii FJSC dacă au vreun model profesional. Numele Andreei Esca este cel mai des menţionat. Şi din acest considerent, venirea ei la FJSC nu face altceva decât să ne onoreze (pe mine şi pe studenţii care au invitat-o). 

Mi-aş dori ca în domeniul meu de competenţă (fie în cel academic, fie în cel extra-didactic, să spunem în PR politic) să am atâta succes, notorietate şi bani (să nu spun valoare pentru că vor sări ca arşi criticii Andreei), cât are Andreea Esca în jurnalismul de televiziune. Fiecare piaţă are o Andreea Esca. Iar când spui piaţa ştirilor de televiziune în România, spui Andreea Esca.

Încă ceva: din păcate, Andreea şi-a fracturat piciorul la ski. Voi vorbi cu ea şi dacă ghipsul îi va permite, va veni la Serile FJSC, aşa cum am promis.

6 thoughts on “Mi-aş dori să fiu Andreea Esca

 1. Toni, sper că se va rezolva piciorul pînă atunci şi că va veni.

  Hagi îi critica la un moment dat pe jurnaliştii sportivi astfel: “Nu mai comentaţi dacă nu aţi dat cu piciorul în minge!” Deci nu poţi critica dacă nu ai practicat, spunea el. Aşa că hai să ne scufundăm într-o linişte caldă, fără critici şi păreri care nu convin establishment-ului. Parcă exista chiar un regim politic de tipul ăsta, îmi scapă acum numele… A, da, comunism!

  Nu cred că lumea se uită la Pro TV azi pentru Andreea Esca. Drept dovadă, Ştirile Pro TV au aceeaşi audienţă chiar cînd nu prezintă ea.

  Ştii de ce nu sunt cunoscuţi acei oameni mai puţin cunoscuţi invitaţi la Serile FJSC? Pentru că nu sunt invitaţi des, acolo şi în alte părţi.

 2. George, exagerezi. Eu nu am spus că oamenii nu pot avea păreri. Părerile sunt libere, dar verdictele sunt ale celor care au autoritate sau expertiză. E bine pentru libertatea de exprimare să îţi dai cu părerea aşa aiurea despre orice, dar asta nu te face nici competent, nici expert. Ci părerolog.

  Eu mă pronunţ, de regulă, acolo unde deţin informaţii şi unde stăpânesc domeniul. Din acest motiv mă abţin să scriu despre Mutu pe blog. Iar jurnalist sportiv nu am avut niciodată pretenţia să fiu.

  Pe net suntem toţi egali. Oricine îşi poate da cu părerea despre orice, ca în democraţie. Eu prefer să îmi spun opiniile acolo unde mă pricep.

  Şi pentru că mă pricep: cei care vin la Serile FJSC şi nu sunt cunoscuţi, fie au PR prost, fie nu le pasă de PR şi îl ignoră.

  Publicul are o ofertă infinită de “profesionişti” în toate domeniile. Şi în jurnalism la fel. Ce îi diferenţiază pe unii dintre ei este notorietatea. Publicul Serilor FJSC nu va avea timp pentru acei “profesionişti necunoscuţi”, pentru că nu au percepţia că merită.

  Adică, profesioniştii în cauză au o problemă de imagine pe care unii o conştientizează, alţii nu. Din acest punct de vedere, Andreea Esca are un PR profesionist.

 3. Si, in afara subiectului – cred ca de fapt vroiati sa scrieti George H.W. Bush; George W. Bush n-a detinut mandat de vicepresedinte.

 4. @sebastian, ai observat corect. Referirea era la Bush senior, vice-preşedinte în mandatul lui Ronald Reagan.

  S-a făcut şi un film bunicel despre Junior, se numeşte “W”. L-aţi văzut?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>