Partidele au trimis membrilor „Ghidul antifraudă”, prin care îşi alertează organizaţiile locale despre modul cum (se) pot frauda alegerile.
1. Metoda “Foto”. Intrarea în cabinele de vot cu aparate de fotografiat sau cu telefoane mobile cu cameră pentru fotografierea votului. O astfel de procedură se aplică de către cei care vor să urmărească votul unor persoane cărora le-au promis bani sau alte foloase.
2.Metoda “Buletin fără ştampilă”. Înmânarea unor buletine de vot ce nu au aplicată ştampila. Metoda se foloseşte în mod deosebit în secţiile unde se se cunoaşte că mulţi alegători vor vota cu un alt candidat.
3.Metoda “Buletinul votat”. Înmânarea unor buletine de vot pe care a fost aplicat în prealabil ştampila “votat”.
4. Motoda “Tipografia”. Distribuirea unui număr mai mare de buletine de vot decât cel real. E vorba de tipărirea ilegală a unor buletine de vot care să ajungă în secţie prin intermediul unui membru al biroului.
5. Metoda “Suveica”. Se întâmplă atunci când un alegător intră în secţia de vot cu un buletin deja ştampilat şi iese afară cu cel primit pentru votare.
6. Metoda “Cămaşa albastră”. O persoană, recunoscută după un element de vestimentaţie, este angajată pentru a însoţi alegătorul în cabina de vot cu scopul supravegherii acestuia în timpul exercitării votului.
7. Metoda “Urna mobilă”. Atunci când urna mobilă, care se utilizează cu aprobarea preşedintelui de secţie, este folosită în exces, ca urmare a unor repetate solicitări în scris.
8. Metoda “Înghesuiala”. Aglomerarea intrării în secţie de către persoane pregătite în acest sens îngreunează intenţionat exprimarea votului de către cetăţeni. Metoda este folosită pentru obstrucţionarea votului în secţiile unde se ştie că un partid este favorit.
9. Metoda “Multiplu”. Membrii biroului pot înmâna unor alegători pe care îi ştiu mai multe buletine de vot, semnând pentru prezenţa altor persoane despre care se ştie că nu vor veni la vot.
10. Metoda “Dimineaţa”. Cu o jumătate de oră înainte de începerea votării, se introduc în urnă mai multe buletine de vot ştampilate “cum trebuie”.
11. Metoda “Fifty-fifty”. Buletinele nefolosite pot fi împărţite de reprezentanţii Biroului şi introduse în urnă. De obicei funcţionează în secţiile mici, unde nu sunt observatori.
12. Metoda “Şpaga”. Banii sunt daţi de obicei după prezentarea dovezii din care reiese felul în care au votat persoanele. De obicei, banii sau cadourile sunt oferite ca efect al altor metode de mai sus.
13. Metoda “PV”. Există posibilitatea ca preşedintele să deţină un formular de proces-verbal necompletat pe care să-l completeze şi să-l semneze în fals pe drumul de la secţie la BEC.
14. Metoda “Tricoul”. Purtarea de către membrii Biroului a unor materiale cu însemnele electorale.
15. Metoda “Autobuzul”. Deplasarea unor grupuri de turişti electorali cu autobuze sau alte mijloace de transport la secţii din mai multe localităţi.
16. Metoda “Uitucul”. Se întâmplă când membri Biroului uită să aplice ştampila de control pe buletinul celui care votează, dându-i astfel posibilitatea de a vota din nou.
17. Metoda “Distrugerea”. Dacă ştampilele cu “votat” rămân la discreţia membrilor biroului după încheierea votului şi desfacerea urnelor, este posibilă ştampilarea anumitor buletine, care ulterior vor fi anulate.
18. Metoda “Stalin”. Este posibil ca, într-o clipă de neatenţie de la numărarea voturilor, anumite buletine de vot să fie mutate dintr-un teanc într-altul.
Andreea A
Referitor la sondajul despre frauda alegerilor europarlamentare – desigur ca vor fi fraudate, sunt prea mari interesele, si hai sa fim seriosi pentru candidati gen EBA victoria se infaptuieste nu neaparat prin campanie ci mai ales cu putin ,,ajutor” concretizat prin metodele acestea prezentate de tine.. pai cu atatea modalitati mai incape vorba de alegeri corecte? Metoda spaga ma duce cu gandul la Vanghelie primarul ,,care este” preocupat de niste ,,mici problemute” din ,,almanahele” partidului!!:D