Blog

Cearta Preşedintelui cu lumea

Preşedintele Traian Băsescu şi-a consolidat în primul său mandat imaginea de apărător al celor mulţi prin războiul permanent cu prim-ministrul Tăriceanu şi cu întregul “sistem politic ticăloşit”. Atunci oamenii se aşteptau de la Preşedinte să dea bani profesorilor, să construiască podul de la Mărăcineni, chiar să scadă factura la întreţinere. Preşedintele îi admonesta pe politicieni, dar se întorcea simbolic la  poporul care se prindea în horă cu preşedintele.

Ce comunică Traian Băsescu astăzi prin ieşirea tardivă la inundaţii? Că este preşedinte-jucător. Dar nu mai joacă de partea poporului. După 6 ani în fruntea statului, Traian Băsescu are pentru prima oară o dificultate în a se poziţiona ca om din popor.

După inundaţiile devastatoare din 2005 si 2006, Traian Basescu a fost perceput ca liderul care ia la rost administraţia şi care zguduie întreaga clasă politică obligând-o să se conformeze nevoilor populare. Mesajul pe care îl transmitea Preşedintele era acela că el era singur împotriva tuturor corupţilor din politică.

Astăzi Preşedintele nu mai acuză nici Guvernul, nici Parlamentul. El îi ceartă pe oamenii simpli, pe aliaţii săi din primul mandat. Imaginea pe care o transmite este aceea de reprezentant al autorităţii statului. Preşedintele este omul puterii, Şeful celor aflaţi la guvernare. Este liderul care nu mai are de oferit, care nu întinde mâna, care nu mângâie: este cel care bate obrazul. Traian Basescu este pilonul guvernării actuale, autoritatea începe cu el.

Probabil că Traian Băsescu câştigă puncte pentru că păstrează reflexele unui preşedinte-jucător. Dar le pierde prin faptul că se poziţionează cu duritate în tabăra autorităţilor şi nu în aceea a poporului alături de care râdea şi dansa.

Preşedintele a certat zilele trecute oamenii năpăstuiţi că şi-au ridicat adăpost pe malul râului în calea apelor. „De ce v-aţi pus casa aici, oameni buni?” a fost o întrebare prezidenţială adresată amărâţilor de la Pătrăuţi-Suceava. La Dorohoi şi la Săuceşti, Preşedintele i-a muştruluit pe oameni că nu şi-au încheiat contracte de asigurare: şeful de la Cotroceni a avertizat că este ultimul an în care statul le mai dă oamenilor materiale pentru a-şi reface casele, iar locuinţele din zonele inundabile trebuie asigurate.

Noul preşedinte-jucător Traian Băsescu, certat cu sinistraţii, exprimă o altă filosofie politică potrivit căreia băncile, societăţile de aigurări şi economia de piaţă trebuie acum salvate, nu oamenii loviţi de ape.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *