Blog

Ce calitati de lider are Robert Negoita pentru sefia PSD Bucuresti

Ca Robert Negoita nu este au mare orator este evident. O recunoaste chiar el insusi ales in unanimitate sa fie noul sef la organizatia PSD Bucuresti.

„Nu este ceva gresit sa fii un bun orator, dar nu este nici pe departe suficient. Trebuie sa primeze faptele. Cred ca vrajeala nu tine nici de foame, nici de adapost”.

Nici Marean Vanghelie nu a fost chiar cel mai bun vorbitor al social-democratilor, dar a condus mult timp cea mai puternica organizatie a PSD, postura din care a sprijinit miscarile tactice ale presedintelui social-democratilor la acea vreme, Mircea Geoana.

Printre calitatile esentiale ale unui lider politic regasim oratoria, abilitatea de a articula coerent si de a inspira membrii si simpatizantii de partid prin discursuri mobilizatoare. Leadership inseamna nu doar managament si eficienta organizatorica, ci si sa stii sa negociezi, sa aplanezi conflicte, sa le vorbesti oamenilor, sa ii impaci, sa ii motivezi, sa le dai o directie, sa ai o viziune.

Calitatile pentru care PSD apeleaza astazi la Robert Negoita sunt insa de alta natura: Primarul sectorului 3 tine bine in mana Organizatia de Sector, pare a fi un bun organizator pe teren, adica are oameni de partea lui – membri de partid sau voluntari – cu care sa sustina o campanie la firul ierbii. Robert Negoita a castigat batalia electorala din Sectorul 3 Bucuresti in fata unui alt Negoita, Liviu, cel despre care s-a vehiculat la un moment dat ca era in carti ca posibil prim-ministru din partea PDL. Robert (asa cum il alinta acum Liviu Dragnea) a lasat impresia ca a dat o lovitura puternica atunci competitorului de la PDL. Acum se pregateste pentru fotoliul lui Oprescu.

S-a spus in spatiul public ca Ecaterina Andronescu s-a retras din competitia interna si l-ar fi lasat pe Robert Negoita candidat unic la sefia PSD Bucuresti si din cauza dosarelor in care este implicata si a imaginii publice care i-ar creea vulnerabilitati. Dupa dosarul Microsoft, magistratii Inaltei Curti au decis acum redeschiderea dosarelor fostului ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, intr-un caz in care sunt vizate infractiuni de abuz in serviciu si achizitii publice in perioada in care era ministru.

Dar nici Robert Negoita nu este mai putin vulnerabil din perspectiva reputatiei publice. La randul sau, numele lui a aparut in doua mari scandaluri: de evaziune fiscala si de prostitutie.

In urma unui control demarat de ANAF in 2009 privind tranzactiile din sectorul imobiliar realizate de Negoita in 2006-2008, Fiscul a apreciat ca acesta datoreaza bugetului de stat 120 milioane de lei (aproximativ 28 milioane de euro), reprezentand TVA aferenta tranzactiilor imobiliare si penalitati. Potrivit ziarului Romania Libera, Robert Negoita a postat pe pe site-ul Primariei declaratia sa de avere si de interese in care arata ca are datorii de aproape 52 de milioane de euro catre ANAF. Pe de alta parte, Antena 3 arata in 2010 ca numele lui Robert Negoita si Nicoale Banicioiu apar intr-un dosar de prostitutie de lux instrumentat de DIICOT.

In ipoteza foarte probabila a iesirii din cursa electorala pentru Bucuresti a lui Sorin Oprescu, in perspectiva alegerilor de anul viitor Robert Negoita poate reprezenta o solutie pentru PSD nu atat de imagine sau credibilitate, cat una de asigurare a logisticii de campanie.

Acesta este, probabil, cel mai important argument in favoarea sa. Pentru ca la locale nu se mai fac de mult dezbateri televizate intre candidati, pentru ca nici competitorii nu trebuie sa vorbeasca prea mult in public ori sa explice rational promisiunile lor in fata alegatorilor.

In schimb, partidele si campaniile electorale trebuie finantate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *