Blog

Candidaţi cu bani şi candidaţi fără… Politicieni din convingere şi politicieni din interes

În timp ce partidele mari şi candidaţii lor se jucau la televizor de-a democraţia (oamenii din partide bârfeau pe fundal prestaţia adversarilor sau aplaudau slugarnic fiecare propoziţie a candidatului pe care îl susţineau), refuzând dreptul celorlalţi 9 candidaţi să îşi exprime punctul de vedere asupra preşedinţiei şi asupra rolului preşedintelui într-un regim pluripartid, Vadim Tudor protesta inutil în faţa Palatului Parlamentului. Televiziunile şi presa în general nu i-au dat mare atenţie Tribunului (CVT a apărut 3-4 minute pe Antena 3 înainte de confruntare), aşa cum nici candidatului Partidului Verde, Remus Cernea şi nici tinerilor care s-au adunat în Piaţa Universităţii aseară în semn de protest, nu li s-a acordat atenţie media.

În timp ce reprezentanţii sistemului politic de partide îşi împărţeau popularitatea şi voturile la tv (într-o dezbatere din care a rezultat că niciunul dintre cei 3 nu are soluţii pentru ieşirea din criză), susţinătorii lui Remus Cernea postau acest clip pe internet. Pentru că, în vreme ce partidele care deţin puterea controlează presa de stat şi CNA-ul şi investesc sume uriaşe în campaniile de televiziune şi afişaj, candidaţii partidelor mici se bucură de sprijinul oamenilor obişnuiţi, simpatizanţi care postează din convingere pe internet fără să execute vreun ordin de patid ori vreo comanda de la vreun centru de decizie de comunicare.

Sociologul Max Weber distingea în Politica o vocaţie şi o profesie, între politicieni care sunt în viaţa politică pentru politică şi politicieni care trăiesc din politică. Distincţia era între oameni politici care fac politică din convingere şi cei care fac politică din interes. Nu este dificil de înţeles interesele cui le reprezintă politicienii care ieri au fost la Palatul Parlamentului şi au apărut şi la televizor.

3 Comments

  1. Anna

    Politica o profesie… mie imi place cum suna si cred ca i se potriveste de minune lui Cernea, fara niciun fel de profesie pana in prezent. E usor sa ai idei gandite pentru publicul tanar cand n-ai ce face, cand nu muncesti pa cateva milioane de dimineata pana seara.
    Da, da stiu ca isi ia banii din produsele mintii lui odinite, produse pe care le vinde unor neni. Eu cred ca daca aduni 100 de tineri cu studii superioare si cu ceva par lung ai putea gasi lejer 30 cu idei mai bune si mai elaborate decat Cernea. Tu ar trebui sa stii, pentru ca lucrezi cu pusti care ar trebui sa fie dezghetati si cu initiativa.
    „Dezbaterea” cu 3 candidati nu a fost corecta, dar imagineaza-ti ce televiziune ar transmite o discutie intre 12 insi? cate ore ar trebui sa tina pentru ca fiecare sa se poata exprima in mai mult de 15 minute? raspunsul: prea mult, asa ca faimoasa confruntare nu trebuia sa aiba loc, potrivit CNA.

    Revenind la „politica o vocatie”, eu spun ca nu tine numai de placerea de a face politica, ci de calitatile native si educate. Carisma e buna, diplomatia, background politic puternic, doctrina, pentru ca in fond, resedintele nu e taticul natiunii, ci e, in primul rand un politician. Ti-am mai spus eu cum e cu berea. Perfect de acord. Cernea e fain si il admir pana la un punct. Dar sa-l lasam sa fie verde pentru Romania, iar de politica aia mare sa se ocupe cei care stiu o idee mai mult.

    Eu am invatat ca lucrurile pot fi schimbate si de jos, fara salariu de presedinte. Ma gandesc serios sa va inaintez o invitatie la o reuniune cu tinerii mei. S-ar putea sa fiti surprinsi.

  2. Anna

    Decat ale lui Cernea*
    Am cateva greseli si as vrea sa o corectez macar pe asta. N-as vrea sa fiu etichetata din punctul asta de vedere.

  3. Elena

    Urata melodie in clipul ‘ exista o speranta’… l-am inchis din secunda doi. pacat ca s-a ales o astfel de melodie, face ca mesajul sa fie respins din prima…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *