Blog

România se întoarce în secolul al XIX-lea cu sistemul majoritarist

Prin schimbarea sistemului electoral, România se întoarce în secolul al XIX-lea. România a folosit sistemul electoral majoritar în secolul XIX atunci când funcționa votul cenzitar. O dată cu introducerea votului universal, începând din 1919, sistemul electoral din România a fost unul de reprezentare proporțională. Inițiativa legislativă aparținând PDL prin care candidatul care obține cele mai multe voturi într-un singur tur de scrutin, chiar dacă nu are majoritatea, să câștige alegerile a fost votată de către USL.

Uniunea Social Liberală, prin votul parlamentarilor PSD și PNL, duc la bun sfârșit o inițiativă a PDL. Ajunși în opoziție, parlamentarii PDL înțeleg mai clar acum aberația pe care o susțineau atunci când erau puternici. Nu are importanță faptul că USL va avea de câștigat la următoarele alegeri generale din acest sistem electoral majoritar într-un tur (așa numitul “uninominal pur”): semnificativ este că România se întoarce iarăși înapoi și că democrația românească are cel mai mult de pierdut.

Cu câteva luni în urmă PDL solicita comasarea alegerilor generale cu cele locale. Atunci liderii PSD și PNL au sărit ca arși că schimbarea legii electorale contravine recomandarilor Comisiei de la Venetia potrivit carora legislația electorală nu poate fi modificată decât cu minimum 12 luni înainte de alegeri. Acum, când se văd cu pâine și cuțitul în mână fac exact același lucru pe care îl cereau fostei puteri să nu îl facă.

Marea Britanie este singurul stat din Europa care mai foloseşte astăzi sistemul electoral majoritar într-un singur tur. Dar britanicii vor introduce curând sisteme de compensare, deoarece cetățenii s-a saturat de aceeași politicieni care se schimbă între ei de zeci de ani din cauza sistemului majoritarist. Sistemul electoral majoritar într-un tur și în două tururi este interzis la alegerile pentru Parlamentul European. Motivul este simplu: acesta este un tip de scrutin profund nedemocratic la care statele europene au renunțat la începutul secolului XX. Partidele mici, formațiunile care pornesc cu șansa a treia și independenții nu mai au nicio șansă să ajungă în Parlament prin „uninominalul pur”.

Democrația nu înseamnă majoritarism, nu înseamnă că cei care sunt mai mulți și mai puternici pun pumnul în gură celor care sunt mai puțini și mai slabi. Democrația înseamnă respectul minoritarilor, consens și dialog, reprezentarea minoritarilor în Parlament și în administrație. Democrația parlamentară înseamnă că în spațiul public este validă și consultată și opinia celor care sunt în minoritate. Din acest motiv reprezentarea proporțională este democratică, în vreme ce reprezentarea majoritară nu este legitimă. Din acest motiv democrația practică este consensualistă, nu majoritaristă. Cu o clasă politică iresponsabilă, cu populiști și demagogi clasați primii în sondaje, cu parlamentari care își văd exclusiv interesele personale (afacerile cu statul și câștigarea unui nou mandat), România se întoarce iar din drumul ei spre democrație.

2 Comments

  1. Jack Spintecătorul

    Schimbarea sistemului de vot (de la sistemul de atribuire la cel majoritar într-un tur) e ca un cuțit înfipt în inima democrației. De acum românii vor avea într-adevăr numai conducătorii pe care și-i merită!

  2. Cristian

    USL a schimbat sistemul de vot acum pentru a obține la toamnă 70% din locurile din Parlament, suficient pentru a-l suspenda pe Băsescu. Președintele cunoaște intențiile USL și nu va promulga Legea electorală a sistemului majoritar într/un tur (uninominalul pur).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *