Blog

Fabrica de minciuni a PDL îl poate ţine pe Boc la guvernare şi după 2012

Am participat pe platforma DCNews împreună cu Val Vâlcu, Bogdan Chirieac, Alfred Bulai şi Dan Petre la o dezbatere online despre cum va folosi PDL campania negativă pentru a destabiliza USL şi pentru a decredibiliza Opoziţia.

Filmuleţe online, scandalurile de presă, arestările sau reţinerile, dosarele sau stenogramele vor fi pregătite pentru a decredibiliza pe susţinătorii USL, pe liderii de opinie critici la adresa puterii, pe liderii Opoziţiei. Acesta este premisa de la care am pornit discuţia la sugestia lui Val Vâlcu şi a lui Bogdan Chirieac. Întrebarea fundamentală a fost cum se va proceda.

Aşa cum am precizat în debate-ul online, campania negativă a PDL va avea menirea de a destabiliza USL şi de a atrage potenţialii candidaţi ai PNL (nemulţumiţii din teritoriu de alianţa cu PSD) spre PDL sau spre sateliţii PDL, precum UNPR. Dosarele şi arestările care se vor produce în precampanie sau imaginile care vor fi difuzate pe sticlă sau online în ultimele săptămâni de campanie vor avea rolul de a produce şi mai multă neîncredere în alternativa USL şi de a canaliza electoratul frustrat spre forţe radicale precum Partidul Poporului, PRM, PNG şi alţi potenţiali parteneri de guvernare PDL. Şansele acestor partide mici să crească în alegeri sunt bune în condiţiile radicalizării electoratului nemulţumit sau în condiţiile în care pragul electoral va fi redus la 3%.

Din punctul meu de vedere, bătălia decisivă o reprezintă alegerile locale. Aici a greşit USL, atunci când a modificat legea electorală. Fiind favorizate de acest sistem electoral, partidele mari ca PSD şi PDL, îşi vor împărţi primăriile. Câştigarea alegerilor locale de către PDL şi PSD va creea serioase nemulţumiri în PNL şi va rupe şi mai mult USL. Pe fondul unei campanii pozitive a PDL şi ca urmare a unor creşteri de pensii şi salarii, PDL va putea atrage de partea sa membrii nemulţumiţi ai PNL promiţându-le locuri eligibile la alegerile parlamentare acolo unde altgoritmul USL nu le permite acest lux liberalilor.

În ţară mulţi PNL-işti din diverse judeţe sunt deja nemulţumiţi de algoritmul USL care îi ţine deoparte de candidatura la alegerile locale pe membrii PNL în favoarea candidaţilor PSD. Mai mult, sunt liberali care nu au văzut niciodată cu ochi buni alianţa cu PSD, din motive istorice şi ideologice preferând-o pe cea cu PDL.

Campania negativă are rolul de a ţine oamenii acasă, de a-i îndepărta de la urne ori de a-i debusola pe alegători, decredilizând întreaga clasă politică. Atacurile la adresa USL va îndepărta alegătorii de USL (cu excepţia electoratului captiv, fanatic). Chiar dacă vor câştiga alegerile generale, victoria USL va fi fragilă şi în niciun caz de 51%. Traian Băsescu nu va numi prim-ministrul din rîndurile USL. Aceasta afirmaţia a mea l-a infuriat pe Dan Petre care a exclamat la dezbatere că „nu ştie în ce ţară trăieşte domnul Momoc”. Am replicat că merg mult prin această ţară şi că stau de vorbă cu omenii din partide şi cu oamenii obişnuiţi. Nemulţumirea faţă de PDL este uriaşă, dar alternativa USL nu este credibilă. Nu atât de credibilă pe cât şi-ar dori simpatizanţii PSD.

În urma alegerilor parlamentare din 2012 PDL va avea oportunitatea de a creea o majoritate (aşa cum are acum la Consiliul General al Municip. Bucureşti, unde PDL are majoritatea în Consiliu împreună cu PRM şi PNG). Majoritatea pe care o poate creea PDL în 2012 poate fi una din care să facă parte fie PRM, UNPR şi Partidul Poporului, fie UNPR, UDMR şi Partidul Poporului. Eventual şi PNL sau o parte din PNL!

Campania negativă a PDL va avea două direcţii: eliminarea din cursă a liderilor USL care au credibilitate (în special al lui Ponta care se doreşte a fi prim-ministru, dar şi a unor lideri locali) şi care sunt fideli USL şi şantajarea cu dosare a membrilor Opoziţiei pentru ca aceştia să intre în rândurile sateliţilor PDL. Sateliţii PDL vor putea creşte peste pragul electoral cu ajutorul PDL, fie prin intermediul reducerii pragului electoral, fie cu ajutorul resurselor PDL şi chiar al unor membri marcanţi PDL care pot trece la UNPR (cazul primarului Craiovei, Solomon) sau la alţi sateliţi ai PDL (precum Partidul Poporului).

Câştigarea alegerilor de către USL este o probabilitate pe care o dezvăluie orice sondaj. Alfred Bulai a punctat bine atunci când remarca faptul că USL s-ar putea să aibă probleme după alegeri, referindu-se la formarea guvernului şi la actul guvernării.

O certitudine este campania negativă orchestrată de PDL. Ceea ce conduce la o altă probabilitate: rămânerea la guvernare a PDL şi după 2012.

11 Comments

  1. Adrian

    Sociologii care au participat la dezbaterea organizată de ziarul DeCeNews au căzut de acord că tendința de cădere a PDL nu poate fi inversată, iar principalul țel al Puterii la alegerile din 2012 este să nu înregistreze un dezastru electoral. Se așteaptă o campanie murdară, cu şicane politice, arestări şi stenograme, dar este probabil ca PDL să-și folosească aliații și instituțiile statului pentru discreditarea USL, în vreme ce partidul lui Emil Boc va promova un mesaj pozitiv, bazat pe realizări și ieșirea din criză. PSD este favorizat de alegerea primarilor într-un singur tur, spun sociologii, iar adevăratul semnal pentru generale îl constituie votul la consiliile locale . Cumpărarea de voturi nu e o soluție, doar 10 la sută dintre români fiind dispuși să accepte mita electorală, insuficient pentru ca PDL să păstreze puterea.
    mai pe larg aici: http://www.dcnews.ro/2011/08/cel-mult-10-dintre-romani-isi-vor-vinde-votul-sus%C8%9Bin-sociologii-dezbatere-dece-news-despre-strategiile-din-campania-electorala-2012/

  2. Antonio Momoc

    @Adrian, eu nu împărtăşesc optimismul celorlalţi parteneri de discuţie, în special optimismul lui Dan Petre, cum că matematic USL este câştigător şi că PDL nu mai poate răsturna situaţia. Eu mi-l amintesc pe Geoană ţopăind într-o seară şi plângând dimineaţa. PDL este pregătit pentru ce e mai rău, aşa că este foarte departe de a avea soarta PNŢ, aşa cum se sugera în debate. Cu un Traian Băsescu hotărât să nu dea Guvernul unei Uniuni, ci unui partid majoritar-câştigător, victoria şi destinul USL după 2012 nu sunt deloc sigure. Mai ales că Ponta şi Antonescu fac greşeală după greşeală, iar Băsescu nu le ierta aceste greşeli!

  3. catalin

    Felicitări pentru analiză! Mulţi pesedişti se îmbată cu apă rece crezând că jocurile sunt deja făcute. Articolul din 22 confirmă ipotezele pe care le lansezi în postarea ta:
    http://www.revista22.ro/traian-b259sescu-psd-este-un-partid-anacronic-condus-de-un-imatur-vict-11038.html

  4. Dinu

    Nu doar Solomon (fost PSD, fost PDL) a trecut la UNPR. Un alt baron, Ilie Morega, fost PNL, a trecut la UNPR:

    http://www.evz.ro/detalii/stiri/fostul-presedinte-al-pnl-gorj-deputatul-dan-ilie-morega-a-trecut-si-el-la-unpr-940446.html

  5. Alina

    Eu cred că soarta PNȚ e rezervată PNL, de data asta… Și am așa, un sentiment, că și UDMR o să piardă destul de mult.

  6. Antonio Momoc

    @All, vă mulţumesc pentru comentarii. Astăzi am citit pe blogul lui S. Tănase că e posibilă varianta ca Dinu Patriciu să fie prim-ministrul acceptat-căutat-dorit de T. Băsescu. Într-o asemena ipoteză PNL e distrus, iar USL ţăndări. UDMR pierde doar dacă permite Uniunii Civice Maghaire sau altor extremişti să îi preia din discursul radical. Ceea ce nu va face.

  7. mihai

    Dosarele DNA şi mituirea pe căi legale sunt armele prin care PDL obţine tot ce vrea de la partenerii de coaliţie sau de la membrii Opoziţiei:

    http://www.cotidianul.ro/de-ce-s-au-razgandit-liderii-udmr-in-privinta-exploatarii-aurului-din-apuseni-153677/

  8. Antonio Momoc

    Adevărat Mihai, UDMR a devenit peste noapte unul dintre partenerii de nădejde ai PDL în cazul Roşia Montana.

  9. Adi Zăbavă

    1. Crezi ca alianta PV-PE poate beneficia de pe urma acestui scenariu?

    2. Crezi ca partide precum PRM sau PNG pot ajunge in Parlament in situatia in care sistemul de vot si pragul electoral nu se schimba?

    3. Putem intui in mare la ce ne putem astepta pentru locale si parlamentare. Mai ales din partea PDL (+UNPR). Insa la ce sa ne asteptam de la USL? Ok, ii vom vedea pe Antonescu si Ponta pe toate cotoanele acestei tari, asta e clar. Dar daca decredibilizarea pe care o incearca PDL va merge macar la unul dintre ei (ma gandesc la cine stie ce scandal de amploare), crezi ca USL are pregatita o strategie B? Si care ar fi aia?

  10. Antonio Momoc

    1. Ca alianţă electorală, PV-PE nu au şanse prea mari în 2012. Doar o fuziune între PER şi PV şi doar apariţia unui singur partid ecologist care să le înglobeze pe toate (în contextul în care Remus Cernea a virat deja gruparea sa disidentă Mişcarea Verzilor spre Mişcarea Agrarienilor intrând în Partidul Democrat Agrarian) poate duce noua formaţiune verde peste pragul electoral.

    2. Cred că PRM în actualaul sistem electoral şi în condiţiile actuale economice are şanse mari de a intra în Parlament. Concurenţa sau ameninţarea sa este în acest moment Partidul Poporului. PNG este în mai toate sondajele la 1-2%.

    3. USL are ca principală menire existenţială îndepărtarea lui Traian Băsescu. Atunci când USL va transmite mesajul clar că această Uniune există pentru a oferi o alternativă economică, iar această aleternativă va fi credibilă şi USL va fi credibil. Cred că principalul adversar al USL îl reprezintă chiar USL şi neînţelegerile din teritoruiu din interiorul alianţei pe care le aplanează liderii de la centru. PDL doar profită de această oportunitate pentru a destabiliza şi mai mult. Şansa PNL-PSD ar fi un Ponta mai serios şi mai matur şi un Crin Antonescu mai prezent şi mai raţional. Cum această maturizare se produce greu, pentru Băsescu va fi uşor să dea lovitura. Singura alternativă B a USL (PSD) în ipoteza ruperii sale este, ca de fiecare dată, UDMR.

  11. Antonio Momoc

    PDL pregăteşte schimbarea legii electorale astfel încât alegerile să se desfăşoare într-un singur tur prin vot majoritar şi să fie eliminat pragul elctoral. În aceast fel UNPR, PRM, PNG vor avea mai multe şanse electorale decât acum când în orice sondaj sunt sub 5%. PDL întinde o mână de ajutor aliaţilor:

    http://www.mediafax.ro/politic/pe-langa-comasarea-alegerilor-in-pdl-apare-si-ideea-renuntarii-la-pragul-electoral-la-parlamentare-8648710

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *