Blog

Tristeţea lui Turcescu: 100%

Nu trebuie să fii un fin analist pentru a-ţi da seama că Robert Turcescu este unul dintre cei mai trişti realizatori din audio-vizualul românesc. L-am întâlnit ieri la Politica 2.0, Cum se câştigă alegerile în era digitală. Era invitat pe scenă, alături de alţi moderatori şi politicieni, pentru a explica care sunt mijloacele cele mai eficiente prin care se poate trece de „sticlă.”

Turcescu le-a explicat politicienilor de faţă, lui Mircea Geoană şi lui Ludovic Orban, că sunt personaje media care indiferent când sunt invitaţi în emisiune nu fac rating. De ce? Pentru că sunt oameni politici spilcuiţi, cu ştaif, prea civilizaţi pentru poporul nostru din public. Românii preferă telenovelele, manelele, fotbalul de Divizie, în locul talk-show-ului cu Geoană sau Orban. Vina, spunea Turcescu, este a românilor, pentru că nu se ridică la nivelul de civilizaţie şi cultură a politicienilor menţionaţi.

Sunt de acord în mici procente cu realizatorul de la 100%. Publicul nostru, şi în special cel de televiziune, este în cea mai mare parte un public mediocru, care se distrează la glumele lui Dan Negru sau la poantele lui Garcea. Care preferă show-ul de divertisment ieftin, celui de dezbateri sau de cultură.

Dar, nu pot fi de acord cu raţionamentul că politicienii nu trec de „sticlă” pentru că sunt mult prea educaţi pentru publicul român. Nu pentru că politicienii menţionaţi ar fi la fel de educaţi, sau mai educaţi, decât publicul, nu ajung ei la public. Politicienii pe care Robert Turceascu îi acuza că sunt prea sofisticaţi pentru românii anului 2008 nu au credibilitate. Oamenii nu îi urmăresc pe politicieni pentru că nu cred în ei, nu pentru că ar fi prea educaţi.

Dacă Traian Băsescu face mai mult rating decât Geoană este pentru că e mai credibil (poate şi mai savuros). Dacă Traian Băsescu este bătut la puncte GRP de o telenovelă braziliană sau trucească este pentru că nici Traian Băsescu nu mai are credibilitate.

Robert Turcescu are motive să fie trist: publicul român de tv preferă show-ul ieftin în locul show-ului cu minciuni şi promisiuni ale politicienilor; pe deasupra, oamneii politici nici măcar nu realizează că prin faptele lor sunt principalii vinovaţi de nepăsarea oamenilor faţă de politică.

În concluzie Robert Turcescu nu are cum să facă rating la emisiuni (civilizate) cu politicieni lipsiţi de credibilitate. Şi e firesc să fie trist 100%.

8 Comments

  1. Ionut

    Propun sa facem un mic efort de memorie: cand am vazut ultima dezbatere civilizata? Nu doar politicienii isi pierd credibilitatea, ci si moderatorii/jurnalistii. Eu, cetatean platitor de taxe si dornic de exercitiu civic, sunt si mai trist. Ba, daca ma gandesc mai bine, cred ca am inceput sa-mi pierd acuitatea auditiva. Se tipa, dom’le. Peste tot.
    Ma amuza povestea cu Orban – nu Turcescu l-a demontat live la Realitatea pe fondul presupusului accident savarsit de ministrul nostru „cu staif”? Sa intelegem ca Turcescu n-a avut cu cine sa faca show eftin.
    N-ai cu cine, niste politicieni, niste jurnalisti…
    Panem et circum 2008-2009. Revenim dupa publicitate.

  2. admin

    Zosso a intervenit la Politica 2.0 pe tema responsabilitatii si credibilitatii jurnalistului si l-a intrebat pe Turcescu „de ce nu pleaca” daca e atat de greu?! Raspunsul realizatorului a fost ca de fapt a plecat, ca la RealitateaTV are doar interventii soft si emisiuni de duminica si ca la radio face de fapt cel mai ascultat show-dezbatere.

    A mai existat o interventie din sala, care trebuie amintita, tot in sensul semnalarii lipsei de responsabilitati si credibilitati a media: Violeta Vijulie, specialist in comunicare, de la Agentia Sens, a reprosat angajatorilor de la RealitateaTV cum de angajeaza pe post de prezentatori sau de realizatori de emisiuni oameni care au probleme de dictie, exemplificand aici cu numele Andreei Cretulescu… evident, nu a primit raspuns.

    Pe Phil Noble il lua somnul atunci cand unii din vorbitorii romani incercau sa infiereze internetul acuzand netul ca „de-socializeaza si alieneaza individul”, asta dupa ce consilierul american facuse o comunicare in care aratase cum se pot solidariza oamenii cu ajutorul noilor tehnologii nu doar in campanii politice, ci mai ales in campanii sociale, in urma dezastrelor naturale… Dovada ca nu doar societatea romaneasca e in urma celei occidentale, ci si societatea academica romana are inca mult de recuperat, teoretic vorbind.

  3. dada

    La aceasta intalnire, Robert Turcescu nu prea si-a facut temele. Parea un om depasit de situatie, deranjat prea mult de lipsa de educatie a publicului roman …

  4. geta

    eu nu am nimic de-a face cu jurnalismul. sunt omul simplu. consumatorul de presa. dar, intreb, in acea sala au fost si astfel de oameni? daca da, au pus ei intrebari? eu nu cred.
    Turcescu e Turcescu, si atat. parerea mea. insa Orban…e penalist de departe. s-a vazut cu ochiul liber si din avion ca, autoritatile au fost unanim de acord ca nu trebuie tras la raspundere.
    pai cum, stimate Ionut, spui: „presupusului accident savarsit de ministrul nostru”. ? adica nu a fost accident? ia mai vizioneaza mataluta inregistrarea si vezi ce clar se vede urma pe capota a persoanei pe care a acrosat-o. daca nu era zapada, nu s-ar fi vazut nimic. dar asa….
    apoi, sa facem un exercitiu de comparatie. adica : punem fata in fata acest accident cu unul aproape similar. si anume cel in care a fost implicat maestrul Gheorghe Zamfir. ia spuneti voi ce deosebire vedeti in comportamentul politiei. si asta in conditiile in care intr-un accident, victima era un om de rand iar partea responsabila era o persoana publica si in celalalt accident, situatie inversa.
    concluzie : Turcescu a demonstrat ce a fost de demonstrat si ce a vazut o tara intreaga. Orban, s-a folosit de jocul murdar ca sa-l compromita pe Turcescu. si consider ca asta e caracteristica tuturor guvernantilor penelisti in frunte cu premierul. se folosesc de jocuri murdare sa se mentina la putere si sa jegmaneasca cat mai mult in folosul lor si de la noi . Restul….putem muri. pentru ei nu conteaza.

  5. geta

    si…tony ! ne poti spune si noua (dar sincer) de ce ai disparut din grila de programe de la radio lynx ? sa nu-mi spui ca te-au mazilit si pe tine cu niscaiva metode securisto comuniste ! de fapt , nici nu m-ar mira…

  6. admin

    Geta, nu am disparut… a fost o intelegere amiabila. Dupa cum probabil stii, mai am putin si sustin teza de doctorat si trebuia finalizata. Ma ocup de lucrare acum intr-o buna masura din timp. In plus, Lynx va intra in FM (in curand), iar eu fac matinalul la Radio InfoPro in fiecare weekend (unde te invit sa ma asculti, am un program de divertisment, cu muzica buna) si nu puteam fi simultan pe doua radiouri aflate in FM (sa nu uitam ca statutul meu la http://www.lynx.ro era de consultant si de invitat permanent). Si ar mai fi ceva: este campanie electorala… nu? Nu e ok sa faci consutanta politica si jurnalism in acelasi timp.

  7. geta

    Toni, hai ca mi-ai placut ! hi, hi !! multa bafta iti doresc , si la doctorat si la radio !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *