Autorul cărţii Marketingul ca război vine pentru a doua oară în România. Pe 5 noiembrie marketerii Al Ries şi fiica lui, Laura Ries vor putea fi ascultaţi la Rin Grand Hote în seminarul Marketing in a brand-crazed world. Comunicarea familiei Rise va fi despre faptul că „nu banii, ci ideile fac succesul brand-urilor”. Sau, şi mai simplu, în limbajul Adei Milea, „hai să nu fim proşti din lipsă de fonduri.”
Deşi din câte ştiu eu, familia Ries nu a aplicat încă pe piaţa politică strategiile pe care le recomandă în marketingul comercial, recunosc cu mândrie că stuctura cursului meu de Marketing politic se sprijină şi pe studiile semnate de cei doi. Biografia unui curs de Marketing (chiar dacă politic) nu avea cum să nu includă – pe lângă opera deja clasică a lui Kotler – şi descoperirile celor doi marketeri de succes din familia Ries.
E adevărat că marketingul politic în România înseamnă şi în 2008 sacoşe cu zahăr şi ulei, ciomege la rupt afişele adversarilor şi scrisori cu multe cifre pe care le înţeleg cu greu sau deloc pensionarii din agricultură. Dar trebuie să le spunem studenţilor şi cum se face comunicare politică afară şi cum ar trebui să fie marketingul electoral aici în ţară. Aşa că am recomandat studiile: Cele 22 de legi imuabile ale brandingului, Cele 11 legi imuabile ale internet marketingului, Căderea advertisingului şi ascensiunea PR-ului, Originea brandurilor. Pentru cine suportă mai mult, Al Ries, împreună cu Jack Trout, a scris Marketing ca război, (publicată la noi, la Ed. Antet Press), Poziţionarea. Lupta pentru un loc in mintea ta. Cum să te faci văzut şi auzit pe o piaţă de desfacere supraaglomerată (apărută la Ed. BrandBuilders), Cele 22 de legi imuabile ale marketingului (tot la BrandBuilders). Cum preţul de participare la comunicările publice ale celor doi Ries sunt piperate, eu m-as mulţumi cu cărţile lor.
PS: Din seria seminariilor la modă 2.0, Fundaţia Soros Romania şi Centrul pentru Jurnalism Independent organizează pe 17 noiembrie conferinţa ONG web 2.0, la sala Paris Rive Gauche, Hotel Novotel. Prima secţiune, la care o să asist şi eu, cuprinde „New Media: Blogul ca mijloc de advocacy”, prezentare de campanii de advocacy online ale unor ong-uri din România şi din Statele Unite. Vor vorbi Beth Kanter, SUA – specialistă în instruirea organizaţiilor non-profit privind folosirea new media şi Sorin Matei – profesor de comunicare la Universitatea Purdue, Indiana.