Blog

De ce nu merg la Referendum

Duminică, 29 iulie, va fi prima oară (de când am dreptul legal de vot) când nu mă voi prezenta la urne. Am participat la vot de fiecare dată când a avut loc un Referendum în România. Într-una dintre ocazii am votat chiar la consulatul României din Budapesta.

La Referendumul din 2003, pentru amendarea Constituției, s-au prezentat la vot 55% dintre români. Asta după ce, premierul de atunci, Adrian Năstase, a schimbat prin HG Legea referendumului în săptămâna de dinainte de vot astfel încât să se voteze și sâmbătă și duminică. Varianta votului în 2 zile a fost susținută sătămânile acestea pentru referendumul din 2012 de către Ion Iliescu. Până la urmă se vota doar până la ora 23.
La referendumul din 2007, pentru demiterea lui Băsescu, au fost prezenți 45% dintre români. 75% au votat împotriva demiterii. Refererendumul a fost invalidat pentru că nu au fost prezenți 50% + 1 dintre alegători.

În 2007, după revenirea la Cotroceni, Băsescu a inițiat un Referendum privind Legea electorală care s-a suprapus cu alegerile europarlamentare din noiembrie. Sloganul “Hai la curățenie!” și mesajul „Să scăpăm de listaci!” a condus la câștigarea alegerilor europarlamentare de către PDL care a pozat în promotorul alegerilor uninominale împotriva celor pe liste de partid. S-au prezentat la urne 26,5% dintre români.

În octombrie 2009, Băsescu a folosit iarăși referendumul ca tactică electorală: Președintele a folosit mesajul „De ce le e frică nu scapă!” și a pozat în candidatul care propunea reducerea numărului de parlamentari la 300 și Parlament unicameral. La alegerile prezidențiale au votat 53%, iar la cele pentru referendum au votat 50,1%. Parlamentul nu a ținut seama de rezultatul votului de la Referendum, cum nu a ținut nici de rezultatul Referendumului din noiembrie 2007.

Un instrument – Referendumul – care ar fi trebuit să reprezinte vocea poporului a fost transformat într-o tactică electorală. Populiștii recurg la acest mecanism de obicei. Traian Băsescu este pus acum în fața situației în care poate fi înfrânt și demis cu propria sa armă cu care a câștigat de două ori alegerile (europarlamentare și prezidențiale).

Duminică, 29 iulie 2012, într-o țară obosită de atâtea alegeri cu politicieni mincinoși sunt așteptați la vot 18 milioane de români. Pentru a fi validat, ar trebui să se prezinte la urne 9 milioane de alegători care, ca întotdeauna, nu vor trăi mai bine după ce se va consuma ziua când TU DECIZI. Susținătorii Președintelui suspendat pretind că cei care nu se prezintă la vot sunt automat susținătorii lui Băsescu. Greșit! Susținătorii Președintelui interimar susțin că cine boicotează Referendumul sunt fie băsiști, fie anti-democrați lipsiți de conștiință civică. Din nou, greșit!

Personal, deși nu voi merge la vot, ca foarte mulți alți români, nu fac parte din niciuna din cele două categorii. Dimpotrivă: nu vreau să fiu parte dintr-un plan de răzbunare a unei grupări politice împotriva altei grupări politice. Nu vreau să fiu implicat într-un joc în care să fiu folosit de niciuna dintre tabere.

Fac parte dintre cetățenii care nu sunt reprezentați de actualii parlamentari. Interesele mele (mediul, natura, cultura, educația, cercetarea) au fost ignorate permanent în ultimii 20 de ani atât de PSD, cât și de PDL și PNL. Nu am motive să mă asociez duminică, într-un plan electoral de o zi, cu personaje din Parlament suspecte de corupție, de clientelism, de nepotism, acuzate sau condamnate penal.

Prezența mea la vot ar valida și ar legitima un demers al unei grupări – USL – cu care nu sunt de acord: suspendarea Peședintelui din motive constituționale care îmi scapă și preluarea funcției, fie și pentru 3 luni, de către un Președinte interimar pe care nu l-am ales, în persoana lui Crin Antonescu. Demiterea lui Băsescu înseamnă alte 3 luni de campanie prezidențială. Nu vreau să legitimez un regim care a reușit să încalce în cateva zile procedurile democratice (raportul cu Avocatul Poporului, Curtea Constituțională, Ordonanțele de Urgență etc) pe care PDL le-a încălcat permanent în ultimii 8 ani.

Nu merg la Referendum nici pentru a vota împotriva demiterii lui Traian Băsescu. Cred că sunt multe motive pentru ca actualul Președinte să plece. Dar, într-un stat de drept nu demiți un Președinte pentru că nu a respectat statul social și asistența socială. Pentru asta sunt alegeri la termen. Motivele invocate pentru demiterea lui Traian Băsescu, măsurile sociale dureroase îndreptate împotriva populației și în favoarea băncilor, soluțiile economice nepopulare impuse de FMI și Banca Mondială, sunt cauzele principale ale căderii în popularitate a Președintelui suspendat. Sunt și motivele pentru care mai mulți dintre românii care se vor prezenta, vor vota pentru demitere. Dar, unii români sunt supărați pe Băsescu și din alte motive (culese de pe FB): faptul că a vrut lichidarea câinilor fără stăpâni, faptul că dorește exploatarea aurului cu cianuri la Roșia Montana, pentru că a spus că “e perfect”, pentru că a jignit o reporteriță, pentru că a fost în aceeași tabără cu Elena Udrea etc. Și mai puțin pentru că ar fi încălcat Constituția.

Crin Antonescu și Victor Ponta controlează momentan majoritatea parlamentară care tiranic schimbă conducerile unor instituții democratice sau amenință să le desființeze pe altele. Ei vor conduce România într-un stil din care ne-a fost prezentată o mostră. Prezența mea la vot ar valida acordul meu cu acest stil autocratic. Nu agreez stilul îndreptat împotriva statului social promovat de populistul ultra-conservator T. Băsescu. Dar nu pot agreea nici stilul îndreptat împotriva statului de drept promovat de populistul socialist V. Ponta. Statul social (pe care îl promit de lunea asta încolo Antonescu și Ponta) nu poate exista în absența statului de drept, a separației și a controlului reciproc al puterilor. Poate doar statul socialist.

O Românie parlamentară aflată sub controlul unor partide care nu mi-au reprezentat niciodată interesele de cetățean, cu un Președinte de decor (Antonescu) și cu un Premier (Ponta) susținut de partidul lui Hrebenciuc și Năstase, cu instituții ale statului sub controlul exclusiv al USL, nu pare a fi un rău mai mic decât o Românie semi-prezidențială cu un Președinte suspendat de două ori (Băsescu), care nu poate controla Guvernul social-liberal (Ponta), care se află sub controlul Parlamentului USL-UNPR, dar care poate numi conducerea Parchetului și a DNA care să îi controleze la rândul lor pe guvernanți și pe parlamentari.

4 Comments

  1. Daniel C

    Cum nu doriti sa scapati de cel ce dorea sa impuna semnarea contractului cu Chevron si exploatarea gazelor de sist ? … Inceperea poluantei exploatatii de la Rosia Montana ? … Ce fel de ecologist sunteti ? … Ati dat o explicatie pur politica si va inteleg, dar pentru mine si pentru cei ce pun pe primul loc natura si mediul inconjurataor, ce explicatie ne dati ?…

  2. Rufus

    Sa ne intelegem de la inceput Tony: scena politica din Romania anului 2012 este populata in majoritate covarsitoare de la stanga la dreapta si de la dreapta la stanga de curve mizerabile care nu au nimic in comun nici macar cu principiile de baza legate de demnitate, bun-simt, nu mai zic DEMOCRATIE. Niste abjecti imputiti pentru care nu mai conteaza nimic altceva decat sa „le-o traga” celorlalti din tabara adversa, uitand cu desavarsire ca misiunea lor este sa administreze o tara si sa conduca un popor. Acest aspect e atat de neglijat incat cred ca unii din ei ar fi socati de-a dreptul daca le-ai vorbi despre asta. Eu unul n-am fost la vot decat foarte rar. Acum insa m-am urat pe mine insumi in timp ce ma taram spre sectia de votare pe care nu o mai vazusem niciodata pe dinauntru! Si in acelasi timp ii uram pe aia care m-au obligat sa o fac! Si cei care m-au obligat sa o fac sunt PD-Lisitii lui Basescu. Pentru ca indemnand public gloata lor de aplaudaci sa stea acasa si sa nu se duca sa-si exprime liber optiunea, m-au inglobat automat si pe mine in aceasta gasca. Eu care nu as fi mers din principiu, pentru ca nu mai intereseaza si pentru ca ma doare in cur de toti si de toate atata timp cat valoarea lor ca oameni nu se ridica de nivelul unei latrine. Daca stau acasa sunt basist, daca ma duc sunt uselist! E un cosmar. Dar cui se datoreaza acest cosmar? Celor care m-au obligat sa ajung in sitatia asta… Daca tot poporul roman s-ar fi dus sa voteze (poporul de idioti de care vorbea Tutea) eu puteam sa stau linistit acasa si sa nu ma implic. Si pana la urma, asa era normal. In baza principiului „majoritatea decide”, era corect ca dintre cei interesati de problema, sa hotarasca cei care aveau majoritate. Dar nu a fost asa. Masa asta, destul de mare, de oameni scarbiti – ca si mine – a fost contabilizata de partea uneia din tabere. Un gest mizerabil pe care trebuia sa-l sanctionez asa cum puteam. Ma duc la vot si anulez certificatul! Ca o palma peste ochii celor care m-au obligat sa ies din casa. Pentru ca daca nu as fi iesit as fi fost calculat automat in tabara lor! Fara sa ma intrebe nimeni nimic. Si asa, pot zice unii, am fost calculat, tot automat, in tabara celorlalti mizerabili! Posibil. Dar nu-mi poate fi rusine ca am acordat si eu o data in viata respect institutiei, democratice as spune, a referendumului. Pana la urma, astfel de institutii democratice nu sunt create pentru a fi batjocurite de unii si de altii. Principiile care stau la baza lor sunt in general corecte! Numai ca ajunse la cheremul unor javre nesatule, devin mijloace de a-si atinge scopurile si, ca la poker, de a castiga potul. La asta se rezuma de fapt tot. Nu suntem condusi de politicieni, de reprezentanti ai poporului ci de cartofori marsavi care si-ar vinde si mamele pentru a castiga potul!

  3. Antonio Momoc

    Daniel, În ceea ce privește Chevron, Parlamentul dominat de majoritatea USL a permis continuarea explorării și apoi a exploatării gazelor de șist în România, adică a continuat politica anti-mediu a PDL. Cât privește Roșia Montana, Ministrul Economiei, care este actualmente liderul USL din partea PNL în locul lui Crin antonescu, a declarat că merge mai departe cu Roșia Montana pentru că este nevoie de noi locuri de muncă. Vezi cum PSD și PDL au preluat retorica și practica PDL. Din acest punct de vedere sunt sinonimi.

  4. Antonio Momoc

    Rufus, sunt de acord cu observațiile tale. Cred ca în democrație doar majoritatea care se exprimă este cea care contează și cea care decide. Eu unul nu am putut să îmi asum consecințele unei alegeri între două rele la fel de mari. Ba după ultimele evenimente, Băsescu pare răul mai mic. Cred că cei care au mers la vot sunt liberi și responsabili pentru alegerea lor, deoarce libertatea presupune și responsabilitate.
    Tu ai spus: „Daca stau acasa sunt basist, daca ma duc sunt uselist!” Cred că a fost o falsă problemă, indusă de politicieni: au fost peste 10% cei care au mers la vot și au votat împotriva demiterii, deci în favoarea lui Băsescu. Au fost și mai mulți cei care au stat acasă (așa cum este cazul meu) care sunt împotriva lui Băsescu, dar care nu au dorit să legitimeze o tentativă de preluare a puterii absolute de către USL.
    Dacă erau alegeri la termen, discutam altfel: alegeam dintr-o largă ofertă electorală. Câtă vreme la acest referndum am fost chemat de către liderii USL pentru că Crin Antonescu se grăbește să fie Președinte, nu pot legitima acest demers. Nu după modul în care USL a acționat în Parlament împotriva Avocatului poporului, ICR și Curții Constituționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *