Măsurile de austeritate, tăierea salariilor bugetarilor, amenințarea tăierii pensiilor, ridicarea TVA, șomajul la stat și concedierile din privat, toate au dus la un vot negativ, la un vot împotriva PDL la alegerile locale din 10 iunie. Uniunea Social-Liberală, principalul actor anti-PDL, a fost votată nu pentru că s-ar fi bucurat candidații PSD sau PNL de încredere, ci pentru că USL este actorul politic care părea suficient de puternic pentru a înlocui PDL. Probabil că Nicușor Dan ar fi obținut un procent mai bun de 9% dacă mulți dintre bucureșteni nu ar fi votat cu cel mai puternic, respectiv cu cel care are cele mai multe șanse.
Meritul politic al USL este acela că a reușit, cu pragmatism, să facă o alianță nefirească. Interesul lor comun politic, setea de putere și dorința de a pune mâna pe resurse i-a determinat pe membrii PSD și PNL să treacă peste orgolii, peste doctrine, peste frustrările alianței și să împartă „frățește” primăriile și consiliile județene din toată țara. O asemenea alianță bazată pragmatic doar pe interes politic nu poate fi posibilă atunci când vorbim de reprezentanți ai societății civile.
Meritul democratic al lui Nicușor Dan e incontestabil: el este Omul care a reușit o construcție în oglindă la PPDD, reformatoare și de bun simț, adică la polul opus față de construcția lui Dan Diaconescu. Dacă PPDD nu are nimic în comun cu democrația și cu valorile moderne europene, Nicușor Dan și entuziamsul declanșat în jurul său, reprezintă o mișcare democratică. Mecanismul e din nefericire același: mesianismul democratic în cazul Nicușor e mesianismul popular care se pretinde democratic în cazul PPDD. Ambii actori pretind că reprezintă poporul. Nicușor reprezintă societatea civilă educată, PPDD reprezintă masele populare needucate abandonate și nereprezentate politic.
Un actor ca Nicușor Dan nu va putea să reușească o construcție politică pe baze civice. Astăzi pare a fi imposibil să construiești o formațiune politică sub a cărei siglă să se reunească majoritatea reprezentanților societății civile, oameni de mediu, specialiști, economiști si academicieni. Mai întâi pentru că mesajul lui Nicușor Dan este anti-politică și anti-sistem, așa cum e și retorica lui Dan Diaconescu (doar că la un alt nivel). Deci ND nu vrea partid. Apoi, pentru că spre deosebire de membrii PSD și PNL, membrii societății civile nu sunt oameni politici, deci nu sunt dispuși la compromisuri. Din acest motiv Nicușor Dan și susținătorii săi nu vor reuși câștigarea alegerilor niciodată.
Sistemul de vot (și pentru alegerea Parlamentului) este majoritar într-un tur, așa că cel de pe locul doi nu contează (sau punctează doar la impresia artistică). Poate Nicușor Dan va dubla scorul la parlamentare și va obține 20%. Dar USL va avea 60 % și voturile pentru Nicușor vor mai conta. USL este formată din politicieni pragmatici. Din oameni care au fost mereu la putere. Lui Nicușor Dan și „nebunilor frumoși” de care se înconjoară le lipsește pragmatismul. USL știe bine acest lucru. Obectivul USL este să scoată din scenă nu pe Nicușor Dan – care nu e un pericol real, ci doar un vector de exprimare a unor frustrări ale societății civile – , ci PDL. Băsescu și PDL sunt țintele USL care trebuie eliminate cu pragmatism din jocul politic.. Soietatea civilă se scoate singură din joc.
Grig
Evident ca o Dacie 1300 cu motor de Ferarri nu va atinge 300 la ora, o sa-i zboare tablele pe la 200! E nevoie de alte modificari de substanta ca sa reusesti asta. Nu-i deloc imposibil! Nicusor Dan, prin analogie, si-a propus asta! O face cu resursele sale, a obtinut deja rezultate partiale remarcabile, nu vad de ce trebuie sa-l descurajam! Stiu…”politica se face pentru prezent, ecuatiile matematice sunt pentru eternitate” cita Albert Einstein, dar tot el spunea ca „despicatul lemnelor de foc e o indeletnicire placuta deoarece vezi rezultatul imediat”. Acum USL-ul, PDL-ul, samd. nu fac decat sa taie lemne (si frunze la caine) si sunt vizibil imbujorati si frenetici, Nicusor Dan s-a inhamat la o carutza mult mai greu de tras si nu a atins inca viteza minim recomandata. Timpul e insa de partea lui iar eu il voi incuraja. De aia si scriu aici pe blog-ul dumneavoastra… Succes tuturor celor care visati frumos!
Laura
Eu îl susţin pe Nicuşor Dan şi cunosc mulţi tineri care au făcut asta. Dacă e să ne luăm după principiul „cunoşti 40 de oameni, trebuie să convingi 4 să voteze cu mine”, cred că ar fi trebuit să convingem şi persoane de vârsta a doua să-l aleagă pe Nicuşor. Nu cred că tineretul (educat, desigur) este cel care gândeşte „votez cu USL că ei au cu adevărat şanse”. Părerea mea este că ar fi trebuit targetat (nu-mi dau seama cum încă) şi grupul de vârstă 35-50. Campaniile de pe Facebook şi afişele din cluburi şi terase sau prezenţa voluntarilor cu fluturaşe la evenimente „tinereşti” nu prea targetează acest grup 🙂 După ce câştigă acei 20% despre care spuneaţi, poate vine şi vremea de 40% şi 60%… Mai aşteptăm 12 ani…
Antonio Momoc
@Laura, mi-e teamă că înainte de a încerca să îl creștem pe Nicușor Dan la 40% ar trebui să schimbăm sistemul electoral. Cu actualul sistem electoral într-un tur de la Primărie, aplicat și la parlamentare, nu are nicio șansă, nici el, nici alt independent, nici un alt candidat la partidelor neparlamentare. Pe targetul 35-50 nu are sens să te bați, bătrânii și pensionarii sunt fidelii și conservatorii partidelor mari: nu vor să audă de nume noi, se tem de cei intrați recent pe scenă. Cei mai frustrați votează PPDD. În ce-i privește pe tineri, să nu faci o confuzie: pe Nicușor l-au ales tinerii implicați civic, educați, aspiranți sau parte din clasa de mijloc, cei mai atenți la politică, la media. Dar ei sunt 10% din tineri în general. Tinerii intre 18 si 35 nu vor fi niciodată convinși de cineva să iasă la vot. Ei se conving singuri. Așa că pe ei îi așteptăm, da.