Blog

De ce merg la vot la alegerile europarlamentare

Lucian Mândruţă pe Facebook: „Eu sunt aşa de prost, încât pe 25 mă duc să votez. Eu sunt aşa de orb, încât pe 25 mai duc şi pun ştampila pe un nume, nu pe lângă. Eu sunt aşa de puţin sofisticat, încât ştiu deja pe cine o să votez şi de ce. Şi, în fine, chiar dacă nu-mi plac toţi candidaţii şi nici partidele lor, aş vrea să stiţi că sunt aşa de nostalgic încât îmi place sistemul sub care toate astea se întâmplă. Se numeşte democraţie şi se manifestă prin faptul că mă închid într-o cutie şi aleg. Eu. Cu mana mea. Şi cu o parte din minte!”

Moise Guran pe Facebook: „DA, de acord cu Lucian Mindruta! Un NU hotarat manifestatiilor anti-sistem. NU democratia e de vina pentru ca noi n-avem lideri, ci exact lipsa ei, a unui exercitiu indelungat ne-a adus in situatia de a nu mai crede in vot. Deci hai sa nu cautam scurtaturi ca iar dam cu tara de gard. Mandruta a spus-o mai misto…”

Moise Guran pe Biziday: „Eu nu încerc să vă conving să mergeţi la vot, dar am ţinut neapărat să vă atrag atenţia că un gol nemarcat într-o poartă face exact cât un gol marcat în cealaltă poartă, iar pe absenteismul dumneavoastră cineva încearcă să câştige puncte, eventual prin crearea unei noi formaţiuni politice, care da, poate să apară, ar fi legal şi democratic, dar parcă nu ne-ar folosi la nimic dacă n-ar aduce nimic constructiv, nimic pozitiv, ci doar mesaje contra.”

Mircea Vasilescu în Adevărul : „Că există o nemulţumire tot mai mare faţă de politica de la noi, ştim de mult. Dar să pretinzi că vrei “mai multă participare cetăţenească” şi să le ceri oamenilor să boicoteze actul de minimă participare – votul – reprezintă o mică fractură logică.”

Mihaela Miroiu în România Liberă: „Voi merge la vot pentru că suntem în cea mai bună situație politică din întreaga noastră istorie tocmai fiindcă suntem o parte a Uniunii Europene. Cum să nu onorez această șansă, cel puțin votând pentru Parlamentul European? Uniunea Europeană este într-un moment în care vrea să adâncească reprezentarea democratică și are nevoie de noi pentru acest proiect. Țara noastră de-abia trece clasa la participare politică și este corijentă la cultură politică, fapt atestat în fiecare an în cercetările despre gradul de democratizare. Votul este o formă elementară de participare. Alegerea în cunoștință de cauză fundația casei numită cultură politică. Este o problemă de demnitate să fim cetățeni activi.”

Andrei Pleşu în Adevărul : „Lumea crede că alegerile europene nu sunt importante, că mai importante sunt alegerile locale de care depinde direct soarta noastră. E fals. Ne-am luptat să intrăm în comunitatea europeană şi am reuşit. Am făcut asta întâi pentru că ţine de identitatea noastră naţională şi, în al doilea rând, pentru că vrem să jucăm un rol în această comunitate. Dacă vrem să jucăm un rol, atunci trebuie să fim prezenţi la vot!”

PS: La argumentele de mai sus, aş adăuga faptul că în condiţiile ascensiunii extremismului şi euroscepticismului în Europa de Vest, noi, ca români, nu ne permitem luxul de a ne anula votul sau de a nu participa la aceste alegeri. Boicotul sau absenteismul nu vor fi interpretate de nimeni ca un vot împotriva clasei politice de la Bucureşti, ci ca dezinteres pentru alegerile europarlamentare, ca indiferenţă faţă de un rezultat care poate periclita construcţia europeană. Când populiştii şi extremiştii sunt pe primele locuri în Occident, neparticiparea noastră înseamnă indiferenţă faţă de instabilitatea/criza instituţiilor UE şi faţă de şansa pe care o reprezintă Uniunea Europeană pentru modernizarea României. Aceste alegeri sunt pentru Parlamentul European, nu pentru desemnarea Preşedintelui României sau a reprezentanţilor la nivel naţional. PE este instituţia unde se dezbat şi se decid 70% din legile din România. Astăzi, în vreme ce vesticii aleg în PE partide care doresc ieşirea statelor lor din Uniunea Europană sau care spun stop imigraţiei sau forţei de muncă din afara graniţelor naţionale, noi avem şansa de a a susţine construcţia europeană prin participarea la alegerile pentru Parlamentul European printr-un vot responsabil pe care îl putem da moderaţilor: creştin-democraţi, socialişti, liberali sau verzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *