Electoral, deconspirarea lui Victor Ponta ca fost ofițer acoperit SIE nu va avea efectul pe care l-a avut vizita acasă la Sorin Ovidiu Vântu a lui Mircea Geoană din 2009. Și nu se apropie nici de reproșul pe care Băsescu i l-a făcut lui Adrian Năstase în 2004 că e o nenorocire pe poporul român să aleagă între doi foști comuniști, dintre care doar Băsescu își schimbase mentalitatea. Informația nu este la fel de tare nici măcar ca plagiatul dovedit al lui Ponta.
Chiar dacă Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE în timp ce era procuror, fapt ce ar reprezenta „o ilegalitate constituţională” şi „o incompatibilitate”, potrivit Constituţiei vechi, totuși pentru o mare parte dintre români să lucrezi ca spion în afara granițelor României este un act de patriotism. Criticii îi pot reproșa lui Ponta că era prea mic copil între 1997-2001 să fie spion, că era incompatibil ca procuror, că ar fi furat secretate de la țările Nato pentru ruși etc.
Alegătorii care erau deciși pentru Ponta înainte de acest episod vor vedea acum în activitatea fostului ofițer acoperit SIE un comportament care trebuie apreciat, iar alegătorii care înclinau spre Ponta dar nu erau deciși 100% pentru el au acum un motiv serios să fie mândri că cel propus de PSD la funcția de președinte se înscrie în seria președinților puternici (ca George Bush sau Vladimir Putin) care au activat în servicii secrete servind astfel interesele patriei.
Alegătorii care sunt deciși pentru contracandidații lui Ponta așteptau o altfel de dezvăluire: fie că prezidențiabilul ofițer acoperit a fost în SRI sau în fosta Securitate, fie că a lucrat pentru un serviciu străin (în cel mai rău scenariu pentru KGB). Pe nehotărîți îi va lăsa rece faptul că un candidat a fost în SIE sau că a încălcat Constituția. Pentru ei toți politicienii încalcă legea și Constituția.
Deconspirându-l pe Ponta, Băsescu îi face de fapt un mare serviciu: îl readuce pe Ponta în prim planul agendei media într-o nouă aură. Candidatul PSD, fost agent acoperit SIE, poate juca în acest context rolul politicianului preocupat serios de relația cu Moldova – Ucraina – Rusia, precum și de relația România – SUA – Nato. Mai mult, de acum încolo Ponta poate fi perceput și lăudat în popor ca un om pregătit și bine informat în relațiile externe, parte a fișei postului de Președinte. Atacul lui Băsescu îl construiește și mai bine pe Victor Ponta ca lider de stat, ca pe Președintele care unește, preocupat de interesele naționale în dauna celor străine.