Blog

Congresul PSD cu buletine roz de vot

Liviu Dragnea a invins. Cel putin pentru moment, liderul maxim al Partidului Social Democrat se poate declara victorios in lupta interna pentru putere.

A candidat singur intr-o competitie unde potentialii contracandidati nu indeplineau criterii de eligibilitate statutare, a scos jumatate de milion de oameni la un referendum intern, a demonstrat forta numerica si capacitate organizatorica, iar o saptamana mai tarziu a influentat din pozitia de lider alegerea secunzilor sai in fruntea partidului intr-o competitie cu final previzibil.

Comunismul si baronii sunt temele care bantuie de un an PSD, in special dupa pierderea alegerilor prezidentiale de catre Victor Ponta. Nu e sedinta PSD in care sa nu analizeze membrii acestui partid cum sa scape de eticheta de comunisti si corupti. Iar Liviu Dragnea in discursul sau la Congres a tinut neaparat sa anunte si el ca PSD s-a rupt total de trecut: a tinut un moment de reculegere pentru victimele comunismului la care peste 4.000 de pesedisti, inclusiv Ion Iliescu, s-au ridicat in picioare pentru 5 secunde.

Femeile au votat si ele la Congresul PSD. Mai intai, au ales un barbat in fruntea partidului. O saptamana mai tarziu, in spiritul democratiei din PSD, femeile au avut locuri rezervate pentru pozitiile de conducere, ba chiar s-au pus buletine de vot roz la dispozitia alegatorilor pentru o mai usoara identificare a lor.

Potrivit cotelor de reprezentare, femeile social-democrate au avut alocat un numar maxim de mandate de vicepresedinti pentru care au putut intra in competitie la varful PSD: 4 femei au putut fi alese pentru functia de vicepresedinte, iar 10 barbati au completat numarul total de 14 pozitii de vice. Un motiv pentru social-democrati sa se bata cu pumnul in piept ca, spre deosebire de alte partide, PSD acorda femeilor egalitate de sanse.

Doar ca numarul de 4 femei care puteau ajunge vicepresedinte era, repet, unul maxim, nu minim. Ceea ce a fost taxat de Coalitia pentru Egalitate de Sanse ca reprezentand discriminare.

Activista feminista, Oana Baluta, observa ca aceasta este o falsa cota de reprezentare, deoarece practic PSD stabileste incorect un maxim de pozitii care poate fi ocupat de femei, nu un minim. „Daca rezervi aceste locuri, trebuie sa le lasi pe celelalte 10 deschise pentru competitie, nu trebuie sa le atribui automat barbatilor. Pentru ca ai un efect invers principiului egalitatii de sanse, unul discriminatoriu.” Pe deasupra, precizeaza cadrul universitar, in partide ar trebui sa existe organisme interne care sa amendeze derapajele, discriminarea de gen sau nerespectarea statutului.

Surse din PSD sustin ca votul s-ar fi dat pe culori pentru ca alegatorii sa nu fie cumva bulversati de numarul mare de functii si pozitii si pentru a identifica mai usor urnele de vot in care trebuiau introduse buletinele; astfel că fiecare – buletine si urne – au fost impartite și departajate pe culori. Dar, sustin activistele feministe, faptul ca buletinele de vot pentru alegerea femeilor in functii de conducere au fost de culoare roz duce in derizoriu procedura si intareste stereotipurile de gen.

La Atelierul de lucru privind asigurarea egalitatii de sanse intre femei si barbati, din cadrul proiectului european Femeile fac un pas in fata, formatorul Sever Avram puncta faptul ca „exista angajamentul comisarului european pentru Justitie, Libertati fundamentale si Egalitate de gen, Věra Jourova, ca in toate statele UE sa se reechilibreze, sa se corecteze pana in 2020 procentele de reprezentare in pozitiile de top management in institutii publice si private, astfel incat minim 40% sa fie femei”. O tinta greu de atins spre care Romania se va indrepta cu un nou Parlament ales in 2016.

Acum vreo doua zile m-a sunat cineva dintr-o echipa de sondaj a Partidului National Liberal sa ma chestioneze daca as vota o femeie. Era de la PNL Bucuresti sector 2, pentru ca acolo s-ar pregati alegerea unei femei in functia de candidat la primaria de sector. Am intrebat si eu cate femei vicepresedinti are noul PNL si cati barbati. Care e procentul prin statut si in ce masura este respectat. Omul de la sondaje mi-a promis ca se va interesa si va reveni. Nu a mai sunat inapoi.

(Articolul a fost publicat pe ziare.com)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *