Comunicare politică și Internet. Populism și criza Democrației Liberale va fi lansată pe 12 decembrie 2023, la ora 18:30, la AM Social Space. Vor lua cuvântul: Romina Surugiu, Emilian Mihailov, Sorin Tudor, Aurelian Giugăl și Daniel Nica.
Cartea este rezultatul proiectului de cercetare The Role of Alternative Media in Contemporary Democracies finanțat de Comisia Fulbright și Institute of International Education. Între 10 februarie – 10 mai 2022 am fost bursier Fulbright Visiting Scholar Program la Ohio University, E. W. Scripps College of Communication, School of Journalism. Acolo am realizat zeci de interviuri de cercetare cu jurnaliști și profesori din mediul academic american despre modelul presei alternative. Cartea este un upgrade al volumului Comunicarea 2.0.
Dragoș Stanca notează pe coperta volumului Comunicare politică și Internet. Populism și criza Democrației Liberale:
La nici două decenii de la apariția web-ului 2.0, democrația liberală se confruntă ‘deja’ cu necesitatea de a-și upgrada modul de funcționare: tehnologia a provocat și continuă să provoace schimbări radicale în toate aspectele vieții noastre, iar modul în care funcționează puterile legislativă, executivă și juridică nu face excepție.
Mai ales când presa, pe care o numeam ‘a patra putere în stat’, este profund afectată de transformări simultane, tehnice, economice și psihosociale care evoluează într-un ritm exponențial devine datoria fiecărei societăți care prețuiește democrația și piața liberă să reflecteze asupra măsurilor necesare pentru păstrarea echilibrului social.
Protejarea valorilor democratice, într-un context geopolitic și tehnologic complex, devine astfel o misiune esențial care nu se poate realiza fără o înțelegere practică, tehnică și teoretică a ceea ce ni se întâmplă azi.
Într-o lume care se transformă rapid, necesitatea informării corecte și a accelerării educației media, cu un accent mai mare pe componenta media/tech, devine o misiune crucială – mai ales într-o societate precum cea românească, unde democrația liberală nici măcar n-a ajuns să fie implementată și asumată total când, iată, este deja sub presiunea unui proces intens de tip ‘disruption’.
Lucrarea lui Antonio Momoc constituie, în acest context, o minuțioasă și foarte binevenită analiză a evoluției spațiului comunicării politice online și a modului în care escaladează populismul și dezinformarea asistată de algoritmi programați pentru profit, concluzionând cu necesitatea redefinirii locului și rolului jurnalismului și al jurnalistului – în sensul fundamental al profesiei: acela de a sluji strict și exclusiv interesul public