UNPR – partid “balama” sau “agata tot” in numele interesului national?

UNPR – partid “balama” sau “agata tot” in numele interesului national?

Aflat in coalitia de guvernare alaturi de PSD si ALDE, UNPR-ul generalului Gabriel Oprea se face luntre si punte intre Palatul Cotroceni, Palatul Victoria si Palatul Parlamentului pentru rezolvarea Codului fiscal, evident, in numele intereselui national.

Umflat ca un balon (de sapun) Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei a inghitit recent PPDD-ul lui Dan Diaconescu si se prezinta ca a treia forta politica din Romania sau, cel putin, ca partidul autohton cu cei mai multi membri.

Cu un Victor Ponta inculpat, operat la picior sau in vacanta, pozitia de prim-ministru interimar i-a asigurat generalului Oprea o vizibilitate mediatica semnificativa. Sprijinul dat PNL in Parlament pentru alegerea lui MRU la sefia SIE l-a propulsat ca actor de anvergura. Iar interesul national in numele caruia ar putea inclina balanta guvernarii in favoarea Opozitiei fac din partidul lui Oprea o categorie pe care presa a botezat-o ”partid balama” .

Partid mic, UNPR, ezita intre a candida pe listele PSD sau ale PNL, a doua varianta fiind mult mai putin probabila. Din acest motiv, Gabriel Oprea isi face calcule daca 2016 ar putea fi anul in care sa riste o candidatura sub sigla exclusiva a UNPR. Si pentru a parea mare a inghitit PPDD sau ce mai ramasese din el dupa ce foarte multi ppdd-isti se inscrisesera la PSD, PC, PNL sau formasera deja Partidul National Democrat al lui Daniel Fenechiu.

Formatiunea lui Dan Diaconescu nu trecut testul supravieturii organizatiei fata de disparitia liderului fondator, o conditie sine qua non a partidelor din perspectiva sociologilor La Palombara si Weiner. Sociologic vorbind, pentru a exista, un partid nu trebuie sa fie legat ca durata de viata de liderii sai fondatori. O organizatie politica este partid doar daca depaseste durata de viata a conducatorilor sai initiali.

Observam ca partidele “balamale” sau cele care au aspirat la acest statut nu au supravietuit “decesului politic” al liderilor lor sau al fondatorilor: asa au disparut PNG prin retragerea lui Gigi Becali sau PC topit in noua constructie a lui Tariceanu dupa intrarea la inchisoare a liderului Dan Voiculescu. Dan Diaconescu a anticipat momentul si introdusese o prevedere in statut care obliga traseistii din PPDD sa plateasca amenzi in euro daca paraseau partidul.

Prin absortia PPDD, UNPR creeaza senzatia ca a ar fi crescut la nivelul unui partid de mase. PPDD isi are origine in afara Parlamentului intr-o televiziune privata, cu un lider charismatic (sau cel putin un prezentator TV popular la un moment dat). UNPR este un partid de cadre (in sensul lui M. Duverger) cu origine parlamentara, aparut prin ruptura de PSD in interiorul Parlamentului.

Cele doua formatiuni aveau totusi in comun, inainte de fuziune, inconsistenta ideologica: ambele sunt partide catch-all – agata – tot, in sensul lui Otto Kirchheimer. Sunt formatiuni care renunta la o ideologie anume si care se adreseaza tuturor categoriilor socio-profesionale sau grupurilor de interes economic. Partidul anti-sistem si “anti-ciocoi” aL lui DD sau “interesul national ori nationalismul pozitiv” al gen. Oprea sunt exemplificari ale mesajelor de tip catch-all party urmarind, populist, obtinerea consensului general prin reuniunea unor grupuri de interese eterogene.

Imediat dupa absortie, unele organizatii locale PP-DD (cel putin Vaslui) au abandonat puntea si luntrea. In ciuda curentului mediatic favorabil, balamaua UNPR scartaie, iar generalul Oprea nu poate agata tot, nici macar in numele interesului national.

Articolul a fost publicat pe Adevarul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>