Sociologul modern: profesionist și om al cetății

Michael Burawoy a susținut la București o conferință despre mișcările sociale declanșate pe Facebook și Twitter în lumea arabă și în estul Europei, intitulată The social movements today. Prelegerea lui Burawoy a avut loc în deschiderea celei de-a doua Conferinţe Internaţionale a Societăţii Sociologilor din România – ‘Beyond Globalization?’

La finalul intervenției sale sociologul a descris pentru audiență diferențele pe care le-a introdus opera sa în gândirea sociologică cu privire la Public sociology vs Policy sociology, repectiv între Public sociology și Professional sociology.

Public sociology urmărește, în cuvintele sale, “to bring sociology into dialogue with audiences beyond the academy”. Public sociology este o sociologie preocupată să aibă un dialog constant cu publicurile, cu audiența. În schimb, Professional Sociology este sociologia așa cum se predă în școală și la facultate: “a scientific sociology created by and for sociologists”. În vreme ce Professional Sociology este o sociologie care se concetrează pe problemele definite de către clienți, fiind o sociologie îngustă și aplicată la cererea clientului, Public Sociology este înțeleasă ca o sociologie preocupată de viața politică și economică, o sociologie aproape misionaristă.

Burawoy a amintit sociologilor prezenți că societatea civilă este punctul esențial de interes al sociologiei și că sociologii trebuie să fie preocupați de direcția societății. Angajarea sociologilor și militantismul nu afectează profesionalismul sociologului, ci îl fac să devină om al cetății, om al societății civile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>