Sistemul lui Dimitrie Gusti, Sociologie-Politica-Etica, ar fi fost apreciat de sustinatorii tehnocratiei de astazi

Sistemul lui Dimitrie Gusti, Sociologie-Politica-Etica, ar fi fost apreciat de sustinatorii tehnocratiei de astazi

Scriitoarea Simona Preda mi-a adresat cateva intrebari despre cat de actual este Dimitrie Gusti astazi, care au fost influentele politice si filosofice asupra sociologiei sale, despre regimul aristodemocrat pe care l-a imaginat si despre meritele sale. Discutia a pornit de la volumul lansat de mine in 2012 la Curtea veche, cu o prefata de Zoltan Rostas si intitulat “Capcanele politice ale sociologiei interbelice. Scoala gustiana intre carlism si legionarism”.

Mesianismul stiintific al lui Saint-Simon a influentat convingerea si sistemul lui Gusti ca Romania se poate ridica cu ajutorul stiintei, al monografiei, al cercetarii de teren. Dar regimul imperial al lui Wilhelm al II-lea in care a studiat, monarhia sociala autoritara germana, a fost un model pentru modul cum va imagina Gusti rolul regelui Carol al II-lea in dezvoltarea natiunii in a doua parte a anilor ’30, ca Rege al tineretului, al taranilor si al satelor romanesti. Interviul a aparut in revista Timpul, ianuarie 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>