România nu este afacerea lui Băsescu

S-au spus multe despre Roşia Montana şi Traian Băsescu. Îmi permit să reiau aici comunicatul emis de organizatiile Greenpeace şi Centrul de Resurse Juridice. Substanţa juridică, socială şi politică a acestui punct de vedere constă în observaţia că România nu e nici afacerea lui Băsescu nici a Gold Corporation, ci este statul tuturor cetăţenilor săi. Iar Preşedintele unei ţări democratice trebuie să sprijine interesul public al cetăţenilor, nu interesul privat al unei societăţi comerciale.

 

Consideram ca interventia Presedintelui in aprobarea unui proiect privat depaseste atributiile acestuia prevazute de Constitutie. Un asemenea proiect se poate realiza numai in conformitate cu normele de protectie a mediului si cu legislatia in vigoare si nu are legatura cu lasitatea sau curajul politicienilor. Astfel de proiecte se realizeaza exclusiv in functie de vointa politica numai in state absolutiste, nicidecum in state de drept, cum se doreste a fi Romania. De asemenea, atragem atentia ca poluarea despre care Presedintele afirma ca ar exista la Rosia Montana, nu se poate combate cu o poluare si mai mare si nici spala cu cianura, cel putin nu din perspectiva normelor de protectie a mediului.

Ceea ce nimeni nu spune raspicat despre Rosia Montana, este legatura acesteia cu Patrimoniul National si anume cu vestigiile arheologice clasate ca monumente istorice de Clasa A. In prezent Ministerul Culturii refuza sa faca publice rapoartele arheologice intocmite de investitorul privat SC RMGC SA, existand in acest sens si un litigiu pe rol intre CRJ, Greenpace si Ministerul Culturii.

Finalitatea proiectul minier propus, sustinut in mod inexplicabil de Presedintele Romaniei, este distrugerea Patrimoniului National, care este unic in lume. Un numar relativ limitat de locuri de munca, pe termen scurt (max 13 ani), nu poate justifica distrugerea unor vestigii atat de insemnate.

Solicitam Presedintelui Romaniei sa sprijine interesul public, asa cum o cere functia pe care o ocupa si nu interesul privat al unei societati comerciale, indiferent de participatia Statului Roman in acest proiect.

4 thoughts on “România nu este afacerea lui Băsescu

 1. Este inadmisibil ca, invocând interesul național, președintele unei țări să facă publicitate unor firme private. Acțiunile de propagandă în care s-a implicat Băsescu nu le desfășoară în timpul liber, ci în exercitarea mandatului de președinte al României. Ceea ce nu este mai este doar o incompatibilitate, ci motiv de demisie.

 2. Basescu doreste sa aiba si el minerii lui la Rosia Montana, asa cum Iliescu i-a avut pe ai sai in anii 90. Nu poti sa stii niciodata, ca presedinte, cand ai nevoie de ortaci sa-i folosesti la o mineriada!

 3. @ ciuta

  nu vor fi ‘mineri’ la Rosia Montana, nu se vor crea mii de locuri de munca (specifice industriei mineritului) ci – cel multt – cateva sute… si alea temporare :-(

  nu vor intra ‘mineri’ in galerii; vor fi niste ‘operatori’ ai unor gigantice masinarii care vor pune explozibil (vor ‘pusca’ muntele), alti operatori care vor apasa pe butoane pt transportarea pe banda a minereului, altii care vor da comezi pt procesele chimice (pe baza de cianura) in urma carora se va extrage aurul…

  poate vor mai fi si soferi pe basculante gigantice, macaragii,. excavatoristi, dar nu ‘mineri’ propriu-zisi, asa cum îi stiam pe cei din anii `90.

  ***

  sau, poate ca NU VOR FI toate cele de mai sus, daca se mai poate face ceva pt a opri proiectul…

 4. “For the people in power that keep lying to us”(…)”The TRUTH came to the light / You can’t disguise what you donne! / We gotta bend together / Do what we can to spread the knowledge / Pass our documentaries, dvd’s @ every College / Like ‘Freedom To Fascism’, ‘Loose Change’ && ‘End Game’ / You watch this films, and it will never be same / Check allcoasttocost.am, infowars.com,? /*SiliconValleyPlayer.com */, exposureproject.org, wearechange.org(…)You need to Realise… We NEED a 2nd American Revolution *4 (…) “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>