Robert Turcescu vorbeşte la Serile FJSC despre presă, iar în presă despre FJSC!

La 2 ani după demisia preşedintelui Richard Nixon din 1974 a fost ecranizată cartea scrisă de jurnaliştii Bob Woodward şi Carl Bernstein. Cei doi reporteri de la Washington Post povestesc cum, în vara lui 1972, au fost informaţi de surse din CIA că la Hotelul Watergate oamenii preşedintelui american in exerciţiu au plantat microfoane politicienilor democraţi ai opoziţiei. Articolele si investigatia lor aveau să conducă la demisia republicanului Nixon.

Robert Turcescu de la Realitatea FM propune la Serile FJSC rediscutarea acestui caz. Jurnalistul se întreabă în ce măsură ar mai putea fi presa astăzi la fel de influentă ca în America anilor ’70. În condiţii similare, ar conduce asemenea dezvăluiri la demisia unui preşedinte îmtr-o ţară democratică, SUA, România, aiurea?

Dezbaterea va avea loc imediat după vizionarea filmului All the President’s Men, (producţie 1976, cu Robert Redford şi Dustin Hoffman). Proiecţia se va face joi, 2 aprilie, de la ora 17, la sediul FJSC din Bd. Iuliu Maniu 1-3, sala 614. Intrarea, ca de obicei, libera.

PS: În seara asta la Naşul, la B1TV (16.03.09), Robert Turcescu a făcut următoarele observaţii despre Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării: 1. La FJSC astazi nu sunt cadre universitare tinere şi suficient de competente care să schimbe modul în care se predă presa. Până în 1995-96 la FJSC au predat oameni şcoliţi la Ştefan Gheorghiu. Abia după ce s-au întors tinerii şcoliţi de afară, au început să se schimbe lucrurile. 2. Studenţii de la Facultatea de Jurnalism nu sunt promiţători pentru schimbarea în bine a presei. Turcescu a povestit că a predat la FJSC pe semestrul I şi că din 20-25 de studenţi dacă sunt unul-doi mai străluciţi.

În legătură cu observaţia nr. 1, îl voi întreba pe Turcescu pe 2 aprilie dacă îi cunoaşte pe colegii din presa care predau la FJSC: Brăduţ Ulmanu, George Hari Popescu sau pe Val Vâlcu. Îl voi întreba şi dacă ştie câţi ani am şi cu ce mă ocup (dincolo de faptul că sunt lector dr. la FJSC)… nu pentru ca cred ca as fi cineva, ci pentru ca cred ca dumnealui nu isi cunoaste “colegii.”

În legătură cu observaţia nr. 2, îi las pe studenţii care au lucrat cu Robert Turcescu pe semestrul I, pe cei care au văzut emisiunea ori pe cei care au citit cele postate aici, să îl chestioneze pe jurnalistul Robert Turcescu… Eu pot sa afirm la acest punct ca daca faci seminarul cu o grupa de 25 dintr-un an cu 200 de studenti, nu poti sa pretinzi ca cunosti tot anul sau ca poti pune eticheta pe toti studentii facultatii.

12 thoughts on “Robert Turcescu vorbeşte la Serile FJSC despre presă, iar în presă despre FJSC!

 1. robert turcescu loveste dupa ce a acceptat sa predea? Robert turcescu putea sa ii invete pe acei 25 de studenti sa scrie, sa scrie bine, sa devina jurnalisti.

 2. Ei, avem un exemplu si mai strălucit: Grupa 1(actualul an 3 – Jurnalism) am făcut TR cu Lucian Mândruță. Alt ”star” mediatic care încerca să ne tabloidizeze creierașele. Când a văzut că nu reușește…a început să spună că nu suntem în stare :)))

  Nu avem stofă de vedete, n-avem apetențe deosebite pentru monden, pentru show-ul mediatic, pentru câștigat munți de bani din desconsiderarea profesiei de jurnalist, de ce ne mai supărăm?

  Robert Turcescu mimează mai bine exigența jurnalistică 😛

  OK, avem și noi câteva întrebări pentru joi.
  (Când mă gândesc cât i-am invidiat pe colegii care făceau cu Turcescu TR, îmi vine să-mi dau un pumn în nas!!)

 3. Ii multumesc colegului Robert pentru aprecieri. Ii amintesc ca, in anii 98-99, veneau la FJSC absolventi de SSJ cu lucrari coordonate de el, treaba ilegala pt ca nu avea si nu are grad universitar. Il invit pe la orele mele si la ale colegilor mei, sa ne masuram puterile. Din cite stiu despre cum se desfasoara orele lui, eu nu am emotii.

 4. Sigur că vin, mai ales că-i moca 😀
  Cred că va fi o ediţie faină.

  P.S. Nu ştiu dacă ai recitit articolul după ce l-ai scris, dar ai făcut cam multe cacofonii.

 5. Lovingvama, te astept la dezbatere, ca pe un veteran-spectator cunoscut si apreciat.

  Cat priveste cacofonia, te rog sa exemplifici. Vezi ca textul e scris fara diacritice…

 6. Și l-ai întrebat? Am impresia că ultima întrebare pe care i-ai adresat-o țintea un pic în direcția respectivă, nu?
  Mi s-a părut foaaarte teatral dl Turcescu (poate că e unul dintre efectele secundare ale muncii în televiziune), dar, dincolo de asta, episodul de astăzi al Serilor FJSC a meritat fiecare oră petrecută acolo, congrats!
  Partly off-topic: ce zici de vizionarea unor părți din The West Wing la marketing politic?

 7. @ lovingvama, mai alea nu sunt cacofonii; poate cel mult repetitii deranjante. Ai pierdut o dezbatere pe cinste!

  @Mihaela Marusca – Robert Turcescu s-a comportat admirabil de la inceput la sfarsit. A fost politicos, civilizat, modest pe tot parcursul dezbaterii, desi vorbea despre glorie. Inainte (pe hol) si dupa intalnirea din dezbatere, mi-a vorbit despre grupa cu care a lucrat anul acesta si a avut numai cuvinte de lauda despre studentii FJSC. Era inoportun sa invoc cele spuse la Nasul de o maniera mai agresiva decat cea in care am moderat discutiile. Am facut aluzie la emisiunea ”Nasul” atunci cand l-am intrebat despre ”presa in criza” si despre ce intelege prin glorie daca se pronunta impotriva ratingului si a notorietatii. L-am determinat, asa cum ai observat, sa spuna pana la final cuvinte frumoase despre facultate si mai ales despre FJSC. Era nepotrivit sa invoc cele afirmate de el la B1 cand a vorbit atat de elegant despre FJSC si despre studentii lui de la FJSC. In ansamblu sunt multumit de ceea ce a spus Turcescu, desi de cateva ori si eu am avut senzatia ca teatraliza. Iar filmul pe care l-a adus si mai ales documentarul de dupa cred ca ii pardoneaza multe pacate.

  PS: orice filme vreti sa vedem, cata vreme au legatura cu PR, jurnalism sau publicitate, le putem vedea!

 8. Îmi închipui, şi-mi pare rău. Asta a fost situaţia, acum nu pot schimba nimic. Cel mai mult mă enervează că dacă vin invitaţi super-cunoscuţi vine şi o groază de lume, de parcă ar primi ceva gratis :)

  Să-mi răspunzi te rog la mail-ul ce ţi l-am trimis pe am@…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>