Remus Cernea candidează fără şanse împotriva lui Honorius Prigoană

Cristian Teodorescu a publicat un articol cu titlul Dinastia Prigoană în care pretinde că este mai eficient pentru candidatul Honorius Prigoană şi pentru identitatea lui electorală să se comunice onest la alegerile anticipate din sectorul 1 ca reprezentant al dinastiei care a contribuit cu fonduri de campanie (probabil de sute de mii de euro) la Partidul lui E. Boc şi al lui T. Băsescu.

Să spui însă despre candidatul Honorius Prigoană că nu e decît un tînăr merituos din PDL care îşi încearcă norocul pentru a ocupa locul lăsat liber în Parlament de tînărul Bogdan Olteanu înseamnă să-i răpeşti principalul său merit, că e fiul lui Silviu Prigoană.

În aceeaşi zi, alt tânăr politician, din partea ecologiştilor Partidulului Verde, Remus Cernea şi-a depus candidatura pentru alegerile parţiale care vor avea loc pe 17 ianuarie 2010 în Colegiul nr. 1 din Bucureşti.

Fiecare candidat trebuie să depună în contul Autorităţii Electorale Permanente 5 salarii brute pe tara, adică 30 de milioane de lei vechi. Suma e derizorie pentru oameni de afaceri ca tatăl lui Honorius Prigoană, dar e destul de consistentă pentru alte categorii sociale de cetăţeni, să zicem pentru un lector univ. dr. al cărui salariu este sub 20 de milioane… şi suma devine uriaşă pe măsură ce coborâm în adâncurile societăţii, să spunem pentru un angajat în industria uşoară, etc.

Remus Cernea a reuşit să depună această sumă, dar va pierde banii întrucât legea nu permite independenţilor sau celor care provin din partidele neparlamentare să participe în alegerile anticipate. Guvernul României a emis Ordonanţa de Urgenţă nr. 97/2008 prin care la alegerile parţiale pot participa numai partidele politice parlamentare, nu şi cele extraparlamentare sau candidaţii independenţi, cel mai probabil candidatura mea va fi respinsă. O lege nedreaptă şi neconstituţonală.

Ca de obicei, avem de a face cu două mentalităţi:

Remus Cernea îşi depune candidatura tocmai pentru a putea ataca apoi legea la Curtea Constituţională şi pentru a demonstra în justiţie cât de incorectă este faţă de cetăţenii al căror drept de participare la competiţia politică este anulat.

Honorius Prigoană avea la rândul său posibilitatea să se înscrie în cursă ca independent (pe modelul Elena Băsescu, pentru a anula suspinciunea de intervenţie a tatălui) şi de a ataca apoi legea pentru că e neconstituţională.

În practică avem următoarele fapte: Cel care se înscrisese iniţial în cursă din partea PDL, Viorel Tudorache şi-a retras candidatura la alegerile parlamentare din Colegiul 1 în urma unei discuţii cu preşedintele PDL Emil Boc. Honorius îşi înscrie candidatura din partea partidului în care munceşte cinstit şi tatăl său.

Luptătorul idealist pentru drepturile omului, Remus Cernea, se înscrie într-o competiţie în care ştie din start că va pierde banii pe care îi depune la înscriere şi duce apoi în tribunale o luptă pentru drepturi cetăţeneşti.

Tânărul Remus Cernea va pierde şi această bătătălie. Tânărul Honorius Prigoană are toate şansele să devină parlamentar alături de tatăl său şi de ceilalţi deputaţi PDL care au ajuns acolo graţie fondurilor de campanie cu care a contribuit afaceristul Silviu Prigoană. Până la urmă în România democraţia funcţionează. Românii au şi ei conducătorii din dinastiile care merită.

3 thoughts on “Remus Cernea candidează fără şanse împotriva lui Honorius Prigoană

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>