Naivitatea lui Geoană

La un examen de Marketing politic un student argumenta că Mircea Geoană nu putea fi atât de naiv încât să meargă să se relaxeze la mogul Sorin O. Vântu acasă chiar în seara de dinanintea dezbaterii finale. Probabil nu din naivitate l-a vizitat pe Vântu, ci pentru că avea planuri politice şi de afaceri împreună cu oligarhul de a împărţi resursele României odată ajuns la putere, în cârdăşie cu ceilalţi moguli-patroni de televiziuni (Voiculescu), oligarhi (Patriciu), patroni  (Becali) în generalîn goană după resursele naturale ale patriei.

Dincolo de preluarea necritică a poveştii electorale băsesciene, stundentul nostru pierdea din vedere faptul că lui Mircea Geoană, într-o altă competiţie electorală, Ion Iliescu i-a pus pentru prima oară eticheta de “prostănac”. Naivitatea este cea care nu doar că l-a împins pe M. Geoană să meargă la Vântu, ci l-a determinat să facă greşeală după greşeală în campanie. Naivitatea domnului Geoană mergea până acolo încât la negocierile purtate  între cele două tururi de scrutin cu partidele mici de la care dorea sprijin electoral, M. Geoană îi invita pe liderii acestora la sediul central de partid, în faţa căruia nu aveai loc de presă şi de televiziuni.

În vreme ce Gheroghe Flutur şi alţi lideri PDL purtau aceleaşi negocieri pe la restaurantele hotelurilor de 4-5 stele din Bucureşti (feriţi de ochii presei), Mircea Geoană şi Victor Ponta îi invitau la negocieri pe cei cărora le solicitau sa le fie aliaţi (PNL, PNŢ, P. Verde), la sediul central PSD.

Naivitatea domnului Geoană era aceea că presa din România va aprecia transparenţa unui altfel de lider. Politicianul PSD se închipuia un fel de Obama care este capabil să reunească mesianic în jurul său forţe politice până ieri antagonice. Stânga şi dreapta se aliniau fratern în spatele lui Geoană pentru ieşirea României din criză, iar preşedintele PSD cu bună-credinţă era convins de  această imagine, pe care nu o putea vedea construită atât de stângaci şi artificial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>