Lansarea volumului „Capcanele politice ale sociologiei interbelice – Şcoala gustiană între carlism şi legionarism”

“Interbelicul a fost redus la Școala de gândire a lui Nae Ionescu. Dar generația anilor ’30 a fost marcată de pluralitatea orientărilor”. Așa a descris criticul Paul Cernat ineditul pe care îl aduce volumul Capcanele politice ale sociologiei interbelice – Şcoala gustiană între carlism şi legionarism. Școala de sociologie a lui Dimitrie Gusti a fost la rândul său o grupare de intelectuali prinsă între extreme politice, cu multe ispite, cu multe tentații. Paul Cernat a remarcat răbdarea cu care în ultimii ani am investigat relația controversată dintre sociologul militant, D. Gusti și autoritatea regală a lui Carol al II-lea. “Se poartă capcanele”, a observat criticul Cernat, cu referire la lucrarea lui Lucian Boia care are un titlu asemanator, Capcanele istoriei, dar și cu referire subtilă la capcanele receptării actuale ale sociologiei interbelice.

Dumitru Sandu a ținut să preizeze că nu putem vorbi de binomul carlism și legionarism, fără să amintim de liberalism. Elev al lui Stahl, D. Sandu nu este de acord nici cu ideea că H.H. Stahl ar fi fost în slujba lui Carol al II-lea, argumentul suprem reprezentându-l poziția lui Stahl față de suspendarea Legii Serviciului Social (cu care desfiintare a legii gustistul ar fi fost de acord, socotind-o o utopie). Am căzut de acord că nu suntem de acord. Opinia mea inspirată din publicistica și din broșurile de propagandă carlistă semnată de Stahl în 1938/1939 este aceea că sociologul Stahl, deși un social-democrat de factură austriacă, l-a sprijinit pe Carol al II-lea. Aceasta este și noutatea interpretării mele: Carol al II-lea a încercat să construiască o Monarhie socială în România, iar în acest proiect s-au regăsit sociologii care au rămas alături de Gusti: Octavian Neamțu și H.H. Stahl.

Cu alt prilej criticul Dan C. Mihailescu a avut o observatie similara despre binomul carlism – legionarism cu cea a lui Dumitru Sandu in sensul in care subtitlul unei noi editii a cartii mele ar trebui sa fie “Scoala gustiana intre carlism, legionarism si socialism”. Voi tine cont de ambele observatii.

      

UPDATE:Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Editura Curtea Veche vă invită marţi, 24 ianuarie 2012, ora 18:00, la o nouă dezbatere a volumului CAPCANELE POLITICE ALE SOCIOLOGIEI INTERBELICE. ŞCOALA GUSTIANĂ ÎNTRE CARLISM ŞI LEGIONARISM. Vor lua cuvântul: Doina Jela, editor, Cristian Pîrvulescu – politolog, Zoltan Rostas- sociolog, Laurenţiu Ştefan – politolog si eu ca autor.

2 thoughts on “Lansarea volumului „Capcanele politice ale sociologiei interbelice – Şcoala gustiană între carlism şi legionarism”

  1. Cautand pe internetul din Romania uite ca am aflat pe saitul dvs..
    Nu pot sa nu remarc ca sunt placut surprins de calitatea informatiilor de pe aceasta pagina si va urez cat mai mult succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *