Homo homini lupus est în mass-media

Chinezi, arabi, africani dau o alură multiculturală Bucureştiului. Şi României din ce în ce mai integrate în Orient. Îi întâlneşti în metrou, în supermarket, la film, îi ai vecini de bloc. Par paşnici, au figuri uşor rărtăcite de oameni urbani, privesc şi ei în gol în vagoane, au sacoşă de rafie şi geacă de blugi. Nu-i vezi la televizor. Societatea românească nu i-a marginalizat, vocile publice şi catodice care propuneau la un moment dat ghetoizarea acestor imigranţi sunt astăzi marginale. Mâncarea chinezească, restaurantele arăbeşti sunt alături de fast-food-ul american (fără yankei) sau hypermarketurile fraţuzeşti parte din peisajul firesc al României intrată formal în Uniunea celor cu crize de la radio şi televiziune.

Maghiarii, turcii, ruşii-lipoveni, saşii sunt aici de atâta vreme încât rareori cineva îi mai percepe ca fiind străini. Maghiarii au fost în ultimii ani mai tot timpul la guvernare. Obligaţi la opoziţie de Alianţa PDL-PSD, sunt astăzi ţinta Preşedintelui la oră de maximă audienţă. Mai nou “ungurii epurează români”.

Pe la televizor mai auzi câte un jurnalist neluat în seamă care se miră că româncele se căsătoresc cu maghiari şi au copii „bilingvi”, că turiştii mănâncă bine în Delta vorbitoare de rusă şi puţin guvernată de Liviu Mihaiu, că nemţii protestanţi din Ardeal luptă pentru drepturile bisericilor ortodoxe pe alocuri minoritare.

Dincolo de această armonie cotidiană, seara în prime-time o etnie minoritară anume nu este percepută altfel decât periculoasă şi needucată. Rromii sau, mai pe româneşte, ţiganii. Oriunde. Nicăieri, nici înăutru, nici în afara graniţelor nu ne place să fim asociaţi cu ei. La metrou sunt fie puradei cerşetori, fie femei cu fuste peste fuste şi cu bebeluşi chinuiţi pe braţe, dacă nu cu câte un câine vagabond în poale. Poartă mustaţa lui Mailat, pălăria de paie şi geaca de piele neagră de şmenar. Nimeni nu îi vrea în preajmă, tuturor li se pare că miros într-un fel anume. Pe stradă. În lift. La emisiune.

Lăutarii sunt confundaţi cu maneliştii, măturarii cu gunoierii, muncitorii mai bruneţi plătitori de taxe sunt daţi afară pentru că e criză. Sunt rromii (ori dacă vreţi ţiganii) cea mai periculoasă etnie? Ei l-au dat pe Mailat, ei l-au ucis pe Marian Cozma. Au zis aseară la televizor. Sunt rromii oare cel mai greu de integrat în societatea post-modernă şi post-orice, refuză etnicii rromi sistematic şcoala şi educaţia, încurajează părinţii lor abandonul şcolar, vagabondajul şi cerşetoria? Sunt leneşi din fire şi mâncători de lebede? Înclinaţi de la natură la jaf, viol şi crimă??

Răspunsurile le are fiecare, iar dezbaterile televizate sunt infinite. Dacă am putea pune între paranteze cazurile cutremurătoare ale lui Marian Cozma şi Giovannei Reggiani, am putea vedea că vecinii noştri rromi pot fi oameni de treabă, liniştiţi, că plătesc întreţinerea la timp. Că nu ei dau drumul la muzică tare în maşină în spatele blocului. Că Tamango e ţigan, lăutar şi bun dansator. Că are umor, în felul lui. Că ştie să cânte frumos după ureche. Că are ritm. Că joacă bine chiar şi fotbal. Şi că noi nu ştim să-i spunem mulţumesc altfel decât ironic “bravo, băi ţigane!”

Şi atunci am putea vedea că cele mai mari crime (mineriadele, aşa-zisa revoluţie) nu au fost comise de rromi. Că cele mai mari infracţiuni împotriva statului român nu le-au făcut nici basarabenii (cazul Gorbunov), nici ţiganii: falimentul băncii Bancorex, jocurile piramidale (Caritas), FNI-ul, privatizările pe un dolar, concesionarea pe nimic a rezervelor de petrol şi gaze nu sunt revendicate de rromi, acolo nu sunt suspectaţi cetăţenii români de etnie rromă.

La TV e politically corect să afirmi că probabil infracţionalitatea nu stă în genele nici unei etnii. Că nimeni nu e predispus din naştere la minciună, hoţie, laşitate, crimă. Că mediul şi societatea au influenţa lor. La fel spun şi ong-urile care primesc bani pentru integrarea rromilor şi care ratează proiect după proiect.

La şcoală spunem că factorii fundamentali în socializare – precum familia, şcoala, mass-media – au rolul lor. Numai că familia lor este la metrou ori la „căpşuni”, iar pe tatăl nu îl angajează nimeni, la şcoală frecvenţa contează doar atunci când îi filmezi pe mobil pe copii bătându-se între ei, iar presa seară de seară stabileşte vinovaţi şi criminali. Mulţumim pentru atenţie, noapte bună!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>