Blog

2009

14 aprilie 2009

„Despre Revolutia din decembrie, dupa 20 de ani”

DinescuCu documentarul „1989: Sange si catifea” am demarat evenimentul „Serile FJSC” acum 4 ani, in noiembrie 2005. M-am reintalnit cu regizorul de filme documentare Cornel Mihalache la Premiile Gopo din 2009. Pentru ca se implinesc 20 de ani de la Revolutie si pentru ca in acest an va difuza seara de seara inainte de Jurnalul TVR scurte documente despre Revolutie l-am invitat la o noua dezbatere la FJSC.

Pentru ca multi dintre studentii, poate majoritatea, nici nu erau nascuţi acum 20 de ani si pentru ca pentru ei, vorba lui Cristi Ghinea, anul 1989 este asa cum e pentru noi cel de-al II-lea razboi mondial, l-am invitat pe C. Mihalache sa revedem documentarul care umplea sala in 2005.  A revenit insotit de o echipa de filmare. Atunci a facut un filmul „Ora de curs” in care apar studentii Facultatii de Jurnalism si opiniile lor despre revolutie. Acum Mihalache a filmat iarasi.

Studentii FJSC, in mare parte din anul I, si-au dat cu parerea despre Ceausescu, despre comunism, despre schimbarea unei dictaturi personale cu reprezentanti ai PCR din esalonul 2, despre cei care sunt la putere astazi si in ce masura sunt ei continuatorii vechiului regim comunist, despre teroristii care nu au fost arestati niciodata si depre daca mai are sens sa cercetăm daca in 16-25 decembrie 1989 s-a produs o Revolutie ori daca Miscarea sociala a fost confiscata de un grup de conspiratori fsn-isti pregatiti din timp sa preia puterea. Studentii anului I au marturisit ca vor sa stie in ce tara traiesc si vor sa afle cine sunt cu adevarat cei care ne conduc.

28 aprilie 2009

„Responsabilitate presei: Mai e posibil astazi un nou caz Watergate?”

Robert TurcescuRobert Turcescu le-a vorbit studentilor despre rolul si responsabilitatea presei dupa ce am vizionat filmul „Toti oamenii presedintelui”. A fost o discutie pe tema responsabilitatii presei din Romania care a avut ca punct de plecare curajul de care cei doi jurnalisti americani – reporterii Bob Woodward si Carl Bernstein – au dat dovada in demascarea afacerii de spionaj Watergate. Intrebarea realizatorului radio -TV a fost daca astazi presa romana ar putea contribui la demiterea Presedintelui asa cum a facut-o presa americana in cazul lui Richard Nixon. Cei mai multi studenti au fost de parere ca jurnalistii romani de azi nu se bucura de sprijinul redactiilor atunci cand vine vorba de inceperea unor investigatii de o asemenea anvergura.

Concluzia dezbaterilor a fost ca presa a suferit multe schimbari din 1972, anul declansarii scandalului Watergate. Acesta este si motivul pentru care un asemenea act jurnalistic nici nu ar mai fi posibil. Astazi se vorbeste despre o presiune incredibila exercitata asupra jurnalistului, materializata prin viteza cu care circula informatia sau prin feedback-ul care soseste de la cititori prin intermediul internetului. Aceasta presiune îi determina pe multi sa abandoneze jurnalismul de investigatie care solicita mult prea mult timp, rabdare si concentrare, trei valori care se intra in dezacord cu jurnalismul practicat astazi in Romania si aiurea.

26 octombrie 2009

„Despre incalzirea globala, intre mit si realitate”

Ca o dovada ca studentilor FJSC le pasa de evenimentele extra-curiculare, amfiteatrul R3 de la Chimie, din Piata Universitatii a fost aproape plin. Probabil 100 din cei peste 150 de studenti prezenti la dezbatere au fost studenti la jurnalism si comunicare preocupati de probleme de mediu, de schimbarile climatice si de dezvoltarea durabila. Ong-urile reunite in Guerilla Verde ne-au propus vizionarea unui documentar despre schimbarile climatice si despre solutiile practice de echilibrare a ecosistemului.

Cristian Lascu, redactor sef la National Geographic Romania, a atras atentia ca oricum este destul de tarziu pentru a mai face ceva impotriva procesului de incalzire globala si ca tot ce mai tine de noi este sa intarziem inevitabilul. Dar chiar si pentru a-l intarzia este nevoie de cetateni responsabili, de politicieni rationali, de politici ecologiste si de actiuni imediate.

12 noiembrie 2009

„Ziaristul, formator de opinie sau dezinformator? Imaginea etnicilor romi in presa”

Punctul de pornire al dezbaterii l-a constituit portretul romilor de astazi, asa cum reiese din „Analiza media: Imaginea Romilor in presa scrisa si TV” si din „Etnobaromentrul 2009”.

Invitatii, Mircea Toma, de la Agentia de Monitorizare a Presei, Ciprian Necula, expert comunicare S.P.E.R si Ionut Codreanu – analist media (cover photo), au concluzionat ca suntem cu totii responsabili de gradul in care sunt discriminati etnicii romi in presa si in general in societatea romaneasca, de la Presedintele Basescu pana la ziaristii care insista pe apartenenta la o etnie atunci cand relateaza evenimente in care sunt implicati cetateni romani de etnie roma. Ciprian Necula a explicat si de ce corect ar fi sa ii numim „romi”, nu „tigani”, si de ce se scrie „rom” cu un singur r. Pentru ca rom înseamnă OM.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.