Extragerea gazelor de şist, o Roşia Montana multiplicată de câteva ori! De la Bârlad, la Vama Veche!

Recent, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a Guvernului României a acordat licenţa de explorare şi exploatare a gazelor de şist către compania americană Chevron. Decizia a fost luată în lipsa unei legislaţii referitoare la metoda care urmează a fi folosită pentru exploatarea acestor gaze și fără o dezbatere publică, fără o informare cetăţenească prealabilă privind riscurile folosirii unei tehnologii de extracţie cu potenţial de risc pentru populaţie și mediu.

State europene ca Bulgaria şi Franţa au interzis utilizarea tehnologiei de fracționare hidraulică în extragerea gazelor de şist. Guvernul României (prin ANRM şi prin compania Chevron) se grăbeşte să o aplice în Bârlad, Adamclisi, Costineşti şi Vama Veche.

Documentarul Gasland prezintă principalele consecinţe pe care le implică aplicarea tehnologiei prin fracţionare hidraulică: scoaterea din circuit a unor terenuri agricole, contaminare a pământului şi a pânzei freatice, poluarea sonoră, zgomotul produs de echipamentele de foraj şi de transport, utilizarea a milioane de metri cubi de apă pentru fiecare foraj în detrimentul agriculturii (terenurile nu vor mai fi irigate).

Folosirea acestei tehnologii în SUA şi în alte state arată că apa freatică şi sursele de apă potabilă sunt contaminate, că există un risc seismic asociat cu utilizarea acestei tehnologii şi că prin fracţionarea hidraulică se produce mobilizarea unor substanţe radioactive, a metanului şi a altor substanţe cu efect de gaze de seră. Adică, o Roşia Montana mutiplicată de câteva ori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>