“Dublu corp” al preşedinţilor Sarkozy şi Berlusconi

Profesor la Universitatea din Bougogne şi cercetător la CIMEOS – centrul de cercetare în ştiinţele comunicării, Pascal Lardellier, a susţinut la Bucureşti, pe 1 iulie 2011, conferinţa Le „double corps” du Président. Une analyse sémio-anthropologique des „deux corps sarkoziens.”

Pascal Lardellier a pornit analiza sa de la teoria istoricului Ernst Kantorowitz despre „cele două corpuri ale regelui” care evidenţia caracterul imanent şi transcendent al fizicului monarhului în Europa din perioada care a succedat Evul Mediu. Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, în funcţie de context trece la rândul său prin două stări fizice: afişează un corp ritual-funcţionăresc pe care îl evită pe cât posibil, dar care este cel al funcţiei (în ceremonii, întâlniri publice oficiale) şi un corp viril, pe care îl valorizează  mediatic prin performanţele sale sportive şi prin relaţia sa amoroasă (fotografiile intime sărutându-se pe plajă ori ţinându-se de mână în pat cu Carla Bruni).

Teoria lui E. Kantorowitz este aceea că sacralizarea guvernarii conferea Regelui un corp dublu: unul efemer, semn al umanităţii sale, şi altul intangibil, dovadă a permanenţei puterii. Trecerea de la sacralizarea la desacralizarea puterii se produce în perioada modernă a instituţionalizării puterii politice, în momentul trecerii de la puterea personală a monarhului absolutist la cea a birocratizării puterii, a monarhiei constituţionale.

În vreme ce Regele absolutist era în acelaşi timp funcţie şi individ, individul simbolizând instituţia, Presedintele sau Monarhul constituţional, desi şef de stat sau conducator al unui regat, e doar un fel de functionar care îşi îndeplineşte job-ul. Preşedintele nu dă spectacole private, chiar dacă mizează în perioadele electorale pe show.

Simbolica dublului corp al Regelui, departe de a fi istorie, s-a întors astăzi, în perioada star-sistemului. Între viaţa privată şi funcţia publică nu mai există nici o diferenţă. O dată cu preşedinţia lui Nicolas Sarkozy, confuzia dintre persoană şi funcţie e mai puternică decât oricând. Lucrări precum cele ale lui Marco Belpoliti “Silvio Berlusconi – Il corpo del capo” sunt investigaţii în aceeaşi direcţie. Insistenţa pe corpul viril al preşedintelui şi pe personalizarea vieţii pulitice fac să dispară distinctia dintre viaţa privată şi funcţia publica a şefului de stat.

Cristian Pârvulescu atrăgea atenţia că odată compromis spaţiul public, dezvaluindu-ni-se “celălalt corp al regelui”, apare o capcană: confuzia dintre puterea politică şi cea mediatică pe care sarkoberlusconismul o presupune duce nu doar la depolitizarea politicii, ci si la eşecul democraţiei ca proiect al implicarii cetăţeneşti. Noul lider se vrea iubit, nu respectat.

Concluziile lui Pascal Lardellier sunt similare: consecinţele confuziei dintre corpul viril şi corpul ritual al preşedintelui conduc la autoritarism de stat, personalizarea puterii şi a vieţii politice, americanizarea competiţiei politice (prin sistemul electoral majoritarist în cazul românesc) şi a funcţiei prezidenţiale (stat-spectacol), simultan cu dez-instituţionalizarea.

Dez-instituţionalizarea înseamnă atât o întoarcere la epoca premodernă în care persoana şi nu funcţia/instituţia reprezentau puterea, cât şi un atac la adresa instituţiilor reprezentativităţii, precum Parlamentul.

Observaţia mea este că în perioada monarhiei absolutiste, în care puterea era personalizată, “dublu corp al regelui” legitima puterea politică întruchipată de persoana regelui: monarhia era legitimată de corpul nemuritor al regelui, asigurând stabilitate politică şi continuitate regimului.

În perioada statului modern, a depersonalizării şi instituţionalizării puterii politice, dublul corp al regelui legitimează/menţine la putere o persoană (a preşedintelui), periclitând democraţia participativă şi consensualistă şi transformându-l pe cetăţean în spectatorul telenovelei vieţii private a preşedintelui.

One thought on ““Dublu corp” al preşedinţilor Sarkozy şi Berlusconi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>