De ce susţin votul obligatoriu

Recent, Senatul a adoptat o propunere legislativă care introduce votul obligatoriu în România. Proiectul a fost iniţiat de deputaţii Tudor Ciuhodaru şi Mircia Giurgiu.

Primul avantaj pe care îl aduce pentru cetăţeni votul obligatoriu este acela că introduce votul în alb pe care îl solicită de multă vreme societatea civilă: votul în alb este votul negativ prin care alegătorul va avea de data aceasta opţiunea de vot “împotriva tuturor candidaţilor” prevăzută pe buletinul de vot sub forma: „niciunul dintre cei de mai sus”!

Dar, principalul motiv pentru care sunt în favoarea votului obligatoriu este faptul că acesta reprezintă un mecanism fundamental pentru reducerea mitei şi a fraudei electorale. Nu o dată am auzit în campanie candidaţi care implorau cetăţenii să iasă la urne, să participe pentru că doar în acest fel “nu vor putea fura ei pe cât de mulţi vom fi noi, cei care votăm onest”.

Dezamăgirea faţă de ineficienţa şi incompetenţa clasei politice îi determină pe cei mai mulţi români să refuze să meargă la vot, gestul lor fiind unul de protest faţă de politică şi faţă politicieni. Din nefericire, neparticiparea la vot este în avantajul celor care fraudează. În lipsa celor nemulţumiţi, la vot se prezintă doar cei care au un interes direct: fie au fost plătiţi să participe (mita şi frauda electorală), fie sunt direct interesaţi de rezultat fiind membri de partid (clasa politică se ermetizează şi nu permite candidaţilor partidelor mici să intre în scenă). Cetăţenii oneşti, dezinteresaţi, cei cu conştiinţă civică au ajuns să fie în minoritate la urne.

Votul obligatoriu le-ar face viaţa imposibilă candidaţilor care şi-au făcut deja calcule despre câte voturi pot cumpăra şi la ce preţ. Dacă vor fi obligaţi să voteze toţi cetăţenii României prin lege, va fi dificil pentru politicienii din actualul Parlament şi din actuala administraţie locală să cumpere 17 milioane de voturi.

Din păcate, ca de obicei în România, o iniţiativă demnă de laudă, se descalifică singură prin modul cum este promovată mediatic de cei doi iniţiatori. Senatorii dau cu băţul în baltă atunci când prevăd sancţiunile pentru neprezentarea la vot. În varianta propusă, proiectul prevede sancţiuni absurde pentru absenţa de la vot: o amendă de 1000 lei pentru prima neprezentare, o amendă de 1000 lei şi restricţionarea posibilităţii de a obţine orice fel de fecilităţi fiscale, ajutoare, indemnizaţii de la bugetul de stat la a doua neprezentare, şi o amendă de 1000 lei plus suspendarea dreptului la vot pentru mai mult de două neprezentări.

Aberaţia monumentală apare, aşadar, la capitolul pedepse: nu poţi sancţiona cetăţenii cu anularea dreptului de vot, acest lucru fiind neconstituţional! Alegătorii pot fi sancţionaţi cu amenzi (în niciun caz penale), dar şi acest cuantum al amenzii ar trebui discutat. Ştiu situaţii când anumiţi şoferi au lovit cu maşina pietoni pe trecere şi nu au primit 1000 de lei amendă! Iniţiatorii proiectului de lege ar trebui să ţină seama gravitatea faptei şi mai ales de venitul mediu al românilor, de salariu minim pe economie etc.

Cum proiectul va fi dezbătut şi de Camera Deputaţilor, care este for decizional, şansele ca acest proiect să treacă sunt minime. Explicaţia e simplă: iniţiativa ar lovi direct în interesle partidelor parlamentare care şi-au făcut deja bugetul pentru campania electorală, iar banii pregătiţi de candidaţi pentru campanie au în vedere o prezenţă de cel mult 50% la vot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>