Blog

Criza refugiatilor vazuta din Romania de catre un cercetator care a studiat 5 ani in Irak si a trait 3 ani in Siria

Seria interviurilor cu specialisti in lumea araba (pe care am inceput-o cu profesorul Sleiman El Bssawma de la Universitatea din Beirut) continua cu Emanuel Peterliceanu, absolvent al Facultatii de Istorie a Universitatii din Bagdad. Si-a sustinut teza de licenta cu titlul „Expansiunea islamului in Balcani”. A trait 5 ani in Irak (2000-2005) si 3 ani in Siria. In 2013, la Ed. Proema din Baia Mare, a publicat cartea „Noul Orient Mijlociu. Intre Primavara araba și Haosul contructiv” impreuna cu Dumitru Chican.

Emanuel Peterliceanu locuieste acum in Baia Mare si se ocupa de integrarea refugiatilor in Romania din pozitia de presedinte al Asociatiei Nord pentru Cooperare și Integrare, un ong care actioneaza pe langa Centrul de Azilanti din Șomcuta Mare.

V-a prins razboiul din 2003 in Bagdad… care era tratamentul lui Saddam Husein asupra majoritatii siite?

Saddam era un lider care-si iubea tara si toti conaționalii indiferent de religie. El se enerva si raspundea pe masura pe tradatori. Saddam Hussein era un lider autoritar, om care actiona din instinct, de aici si greselile politice pe care le-a făcut.

Spuneti ca Saddam „isi iubea toti conationalii”…. Pe kurzii ii „iubea” la fel, pentru ca a fost acuzat adeseori de incalcarea drepturilor omului si ale minoritatii kurde?

Evenimentul din Halepce din 1988 (masacrul guvernului irakian asupra kurzilor n.m.) are legatura cu faptul ca acei kurzi luptau impotriva regimului cu sprijin din Iran. Saddam Hussein a dat autonomie partiala Kurdistanului in 1975 pe cand era vicepresedintele Irakului. Oamenii aveau „drepturi egale” doar atata vreme cat nu se amestecau in politica.

Credeti ca a fost justficata interventia militara a USA in Irak? Cel putin jumatate dintre romani au sustinut atunci, potrivit sondajelor, interventia militara americana in Irak din 2003. Dvs cum v-ati pozitionat atunci si acum?

Interventia militara din Irak a fost cea mai mare gafa pe care a facut-o administratia de la Casa Alba. Saddam Hussein era stalpul stabilitatii din tot Orientul Mijlociu si de altfel a intregii lumi arabe, iar inlaturarea lui a condus un haos general care are repercursiuni pana astazi

Putem afirma ca actuala criza a imigrantilor din Orientul Mijlociu isi are originea si in invazia militara americana din 2003?

Bine-nteles. Instabilitatea creata atunci a condus la haosul pe care-l vedem azi in Europa si in regiune. Arabii nu cunosc alta forma de organizare decat cele totalitare, tribale sau personale. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca Saddam Hussein era un stavilar in calea expansiunii Iranului si a Arabiei Saudite si a celorlalte Emirate din Golf.

Astazi, dupa retragerea americana, in Irak conduce majoritatea siita aflata la putere. S-a rasturnat situatia din perioada Saddam cand minoritatea sunnita conducea. Este mai grava acum situatia sunnitilor care erau privilegiati de regimul Saddam? Multi siiti se inroleaza in grupari paramilitare din Irak care vor sa tina piept organizatiei teroriste sunnite ISIS tot mai puternica in nordul tarii….

Da. Exista zone de control siit, insa Irakul este astazi un stat unitar. Acele disensiuni dintre siiti si suniti sunt create de statele care au un beneficiu din destablizarea Irakului. Aici intra absolut toti vecinii Irakului. Dar irakienii cunosc foarte bine planurile puterilor straine si le dejoaca. Sigur, sunt si asa-zisii imami care au o anumite parare ideologica diferita si recurg la radicalism.

Multi refugiati vin in Europa din Irak, unii irakieni pretind chiar ca sunt sirieni. De ce se tem irakienii care migreaza in Europa? De ce fug irakienii: de fundamentalistii sunniti din ISIS, de noua guvernare siita, ori de ambele?

Fricile sunt individuale, de la fiecare persoana la alta. Cei mai multi fug insa de ISIS. Noua guvernare este incapabila sa guverneze. In Irak fara o mana ferma nu poti asigura pacea.

Nimeni nu neaga in Europa sau in lume pericolul si nebunia ISIS….

ISIS este la origine o organizatie formata din non arabi. Si au deja membri in toata Europa.

Putem sa confundam cu ISIS pe actualii refugiatii sirieni sau irakieni care ajung in Uniunea Europeana?

Eu lucrez cu refugiati. Cei care vin acum in Europa fug din calea razboiului pentru ca Siria este practic nelocuibila. Sunt insa multi arabi care se declara sirieni doar pentru a primi statutul de refugiat.

Este nevoie de precautie maxima: se fac acte false de cetatenie siriana. Ce anume ne face pe noi sa credem ca o persoana care pretinde ca e sirian, sa fie chiar sirian? Este foarte usor de falsificat un act de identitate sirian. In România costa aproximativ 300 euro un astfel de certificat. Pe teritoriul Siriei opereaza azi 30 de organizatii teroriste. Valul de refugiati ofera o sansa unica pentru membri ISIS sa se infiltreze. Cert este ca Guvernul de la Ankara i-a lasat pe acesti refugiati sa plece in ultimele saptamani.

Sunt retele intregi de așa zise calauze care se ocupa de refugiati. Retele de calauze si fasificatori de acte opereaza si pe teritoriul Romaniei. Sunt persoane care pentru bani putini iti fac un act de identitate sirian. Cu acel act poti in doua luni, dupa obtinerea statutului de refugiat si implicit a pasaportului, sa calatoresti oriunde in spatiul comunitar. Si sunt persoane care sprijina retelele de calauze. Multi refugiati vin cu povesti false asupra identitatii lor si asupra tarii de provenienta.. Sunt arabi refugiati care odată ce primesc statutul de refugiat sprijina alti refugiati sa obtina acte de identitate siriene, iar dupa ce acestia au obtinut pasaportul romanesc sunt ajutati sa ajunga in diverse zone in Europa.

Ati locuit in Siria 3 ani. Exista un curent secularist sau pro-laicitate in Siria? Cel putin o parte dintre cei care au participat la Primavara araba in Siria fac parte din acest curent?

Siria lui Bashar al-Assad era o tara libertina, o tara fara obligatii religioase. Ea este semi-europenizata. Pe vremea când eram eu acolo era o tara turistica.

O dicatura, dar o tara aproape laica…

Da. Dar Guvernul era mai degraba libertin, nu laic. Sirienii vor sa fie libertini, ca occidentalii, insa barajul cultural ii impiedica adeseori. Dupa protestele din Primavara araba, nu se mai regasesc. Nu știu ce sa aleaga mai potrivit pentru ei si din aceasta cauza se intorc la vremea califatelor pentru ca atunci erau cineva, insemnau ceva.

In cartea „Noul Orient Mijlociu. Intre Primavara araba si Haosul contructiv” vorbiti de o alta miza a conflictului din Siria… spuneti acolo ca resursele de gaz din Siria sunt miza reala a conflictului.

Conflictul din Siria are si baze economice, nu doar ideologice. Numai bazinul Levantului, adica zonele maritime din vecinatatea Libanului, Israelului si Siria dispune de de 1,68 miliarde de barili de petrol si 3.450 miliarde mc de gaze naturale. Siria dispune in subsolul sau de importante rezerve de gaz. Siria dispune de rezerve de gaz natural care depasesc in volum toate rezervele din estul Mediteranei.

Puteti explica si de ce tarile din Golf nu vor refugiati sunniti sirieni? S-a vorbit mult despre asta pe retele sociale…

Arabii din Golf sunt de un alt gen, de o alta religie, sunt wahabiti. Primirea de refugiati acolo ar putea declansa un razboi si in acele zone. Sa nu uitam ca in Siria sunt toate retelele teroriste arabe care ar penetra zona si ar destabiliza-o. Sunt animozitati mari intre arabii din Golf si cei din Orientul Mijlociu.

Sprijina Arabia Saudită Califatul Islamic din Siria si Irak, ceea ce este cunoscut ca ISIS in presa occidentala?

Da. Este in interesul tarilor din Golf sa creeze o zona de conflict, un conflict care pune stavila expansiunii siite iraniene.

E corect sa spunem ca „exportul de democratie al SUA” a intrat in conflict in Siria si Irak cu „exportul de revolutie islamica din Iran”? Nu cumva liderii acestor tari ca Iran sau Arabia Saudita se folosesc de religie doar pentru interesele lor economice si politice?

Iran este interesata sa puna stapanire pe stramtoarea Hurmuz (Ormuz, n.m.), o stramtoare prin care trece 60% din petrolul mondial. Asta pe de o parte. Pe de alta parte Iranul este interesat sa exporte secta siita a Islamului in Orientul Mijlociu. Arabia Saudita vrea si ea la randul ei sa exporte cultul wahabit in zona.

Va renunta Rusia sa sustina regimul lui Bashar al-Assad?

Nu. Bashar este cel care i-a oferit o sansa de aur Rusiei in ultimii ani si anume aceea de a avea baza militara la Marea Mediterana. Plus ca schimburile comerciale cu un lider totalitar ar fi in interesul Rusiei. Siria este in pericol azi de a se desfiinta sau in cel mai fericit caz se va restrange la regiunea din nord vest, regiunea unde sunt alewiti, minoritatea siita din care face parte Bashar.

Revenind la situata refugiatilor care ajung din Europa… cazul jurnalistei maghiare care a pus piedica unui refugiat sirian reperzinta un exemplu de intelegere eronata a situatiei refugiatilor?

Da. Ce s-a intamplat in cazul jurnalistei este un exemplu clar asupra ceea ce se poate intampla de acum incolo in Europa. Jurnalista (care si-a cerut scuze ulterior n.m.) a declarat dupa incident ca a fost panicata. Iar cand esti panicat ai două posibilitati de raspuns. Ori fugi, ori ataci. Ea a atacat… Aceasta panica este alimentata de retelele de socializare care publica mesaje negative despre arabi si Islam. Oamenii vor ajunge sa atace sau sa fuga de orice musulman sau persoana de culoare sub influenta Facebook. Acelasi scenariu s-a derulat si in cazul Primăverii arabe. Primavara araba s-a propagat prin Facebook ceea ce denota ca aceasta retea de socializare poate misca masele de oameni in sens democratic cat si nedemocratic…

In calitatea dvs de presedinte al Asociatiei Nord pentru Cooperare și Integrare care actioneaza pe langa Centrul de Azilanti din Somcuta Mare, cum vedeti venirea refugiatilor din Orientul Mijlociu in Romania urmare a cotelor UE?

Putini refugiati (arabi, africani) dintre cei de care ne-am ocupat noi  in ultimii ani doresc sa ramana in Romania, majoritatea pleaca in Vest imediat ce primesc statutul de refugiat. Pentru cei care doresc sa ramana, sa munceasca, sa-si infiinteze o familie, incercam sa gasim ceva de lucru, le oferim consiliere psihlogica, un sprijin pentru cei care vor sa-si deschida un business aici.

Acelasi lucru se va intampla si cu cei care vor fi repartizati de UE aici?

Exact. In cateva luni pleaca toti. Daca Romania va primi refugiati, poate ca cel mult 1% dintre ei vor ramane aici.

(In foto, al treilea de la dreapta la stanga: Emanuel Peterliceanu in 2004 cu colegi irakieni la Universitatea din Bagdad).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *