Cravata mea violet

Am purtat astăzi cravata mea violet asortată cu o cămaşă mov la conferinţa de presă de la FJSC despre cei 20 de ani de învăţământ jurnalistic. Consilierul Preşedintelui României pe probleme de educaţie a decorat Facultatea de Jurnalism în numele instituţiei prezidenţiale la 20 de ani de la semnarea decretului de înfiinţare a FJSC.

Cravata mea violet a fost în bună măsură în centrul atenţiei. A colegilor profesori, dar şi a presei care asista la conferinţă. Am încercat să mă strecor neobservat în sală, dar o jurnalistă “watchdog” a arătat cu degetul spre mine şi le-a şuşotit colegilor ei, “uite are mov”. Eu m-am prezentat politicos, “Da, eu sunt Momoc, aceasta e cartea de vizită”, “Noi remarcam că purtaţi mov”, “Şi eu am avut impresia că aţi spus Momoc”. Etc, etc.

Colegii mei profesori, la rândul lor, erau iniţiaţi în sensurile “flăcării violet.” Observaţiile erau dacă sunt protejat de forţele malefice supranaturale, dacă mi-am imaginat că Geonă e atât de naiv, sau dacă e pur şi simplu la modă violetul etc.

Dincolo de toată gargara despre flacăra violet, rămâne consumul inutil de energie (pozitivă, negativă?) despre un subiect atât de marginal. Dacă presa ne spune (nu ce sa gândim) la ce să ne gândim, şi (nu ce să vorbim)  despre ce să vorbim, atunci presa şi-a făcut excelent treaba ca portavoce a celor care au lansat pe piaţa media subiectul culorii violet.

Ziarişti, comentatori, analişti explică de 2-3 zile pe toate suporturile media cât de idioţi sunt cei care cred sau cât de idioţi sunt cei care nu cred în parapsihologie. Unei teme marginale i se dă impresionant de multă atenţie, iar ochii vigilenţi ai presei sunt cu atât mai concentraţi asupra celor care (politicieni, persoane publice, reprezentanţi ai societăţii civile) poartă mov sau violet. Culmea penibilului este atinsă în talk-show-ul de televiziune: adolatorii lui Geoană îi dau înainte la Antena 3 că Băsescu e înconjurat de vrăjitori, că liderul PSD trebuie să fi fost bulversat de sfetnicii parapsihologi angajaţi de PDL.

Teoriile conspiraţiei indică parapsihologi în anturajul Preşedintelui, violetul este identificat în vestimentaţia omenilor de la Cotroceni, puterile paranormale sunt dezvăluite drept arme de campanie electorală. Acuzatorii flăcării violet sunt de fapt apărătorii paranormalului românesc: ei construiesc poveşti coerente care legitimează aberaţiile, superstiţiile, credinţele de tot felul.

Nu l-am auzit pe Mircea Geoană să spună că el crede că a fost supus atacurilor energetice. Ştiu că soţia lui Mihaela ar fi făcut nişte declaraţii care trimiteau indirect la subiect. Dar etichetei de “prostănac” i se potriveşte şi eticheta de “credul”. Şi comunicarea (mai ales cea media) se bazează pe “etichete”. Geoană este lovit cu flacăra violet în cap din interiorul PSD.

Până ieri şeful campanie al lui Geoană, tânărul politician Victor Ponta este primul care se leapădă şi spune că nu-l mai votează la preşedinţia PSD pe fostul candidat. Nu ştiu ce energii (negative, pozitive?) i-au lovit, dar Iliescu, Năstase, Guşă, Mitrea, Diaconescu vorbesc pe aceeaşi limbă.  Roşul este mai atrăgător decât violetul.

 

PS: Culmea ironiei electorale (inspirat de V. Dâncu): paradoxul PSD-ist este că Geoană e bun de Preşedinte al României, dar nu e suficient de bun ca preşedinte al PSD.

7 thoughts on “Cravata mea violet

  1. Multumesc. Sa avem. Azi am venit cu ceva si mai tare: orez cu sos de nuci, rodii si pui :).
    Si respectul meu sincer ptr. cum te-ai comportat cu mine si cu restul colegilor mei studenti de la FJSC (am fost la ID, 2002/07).

  2. @Cristi, mersi mult pentru reţete şi succes în activitatea ta de critic culinar:)

    Ştiu că mi-ai fost student (te-am recunoscut din poze). Sper ca şi colegii tăi care au dat ieri examenul la Marketing politic să aibă aceeaşi impresie:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>