Cat poate si cat vrea liderul fermecator, Crin Antonescu

Prin Crin Antonescu, Traian Basescu are un prim concurent de calibru in alegerile prezidentiale din toamna. Mircea Geoana (PSD) ori Vadim (PRM), ceilalti doi potentiali contracandidati, nu spun nimic nou electoratului si nici nu au nimic nou de spus. Ideea de schimbare in Romania poate fi incarnata de un lider tanar si sarmant.

Liderul fermecator (jucat de Petre Roman in anii ’90 in Romania, ori de J. F. Kennedy la inceputul anilor ’60 in SUA) poate fi jucat de noul lider al Partidului National Liberal. Aduce un pic cu Alain Delon, starul atat de popular nu doar in Franta in anii ’60-’70.

Dar pentru a-l invinge pe Basescu, Crin Antonescu trebuie sa fie prezent in media si sa se comunice pe prima pagina a ziarelor cel putin la fel de mult cat fiica cea mica a Presedintelui, Elena. Desi in weekend Crin a preluat conducerea PNL in tandem cu Orban, tot despre Elena Basescu s-a vorbit mai mult in talk-show-urile Tv.

Marketingul si consultantii trebuie sa intervina de urgenta pentru a-l construi pe Crin Antonescu ca pe liderul fermecator aducator de suflu nou in politica romaneasca. Conceptul de politician tanar, profesionist, serios, gata de sacrificiu pentru afirmarea unor valori politice poate fi ambalajul lui Crin Antonescu, desi Elena Basescu (ca si candidat la europarlamentare) si Partidul Noua Generatie (in alegerile generale) au incercat/incearca timid si incoerent sa se comunice (si) astfel.

Avantajul lui Crin ar fi inteligenta cu care ar putea sa comunice un eventual Plan anti-criza de iesire a Romaniei din impasul economic si financiar.

Pentru o comunicare eficienta si de impact la publicul larg, nehotarat sau slab interesat de politica, Crin Antonescu mai are nevoie de ceva: de resurse umane si financiare. Partidul sau nu le are pe toate, desi baronii locali PNL au bune relatii de amicitie si de afaceri cu cei PSD. Din aceste bune relatii locale se pot construi mari aliante centrale. Impreuna cu partidul (inca) cel mai numeros ca numar de membri (PSD) si cu banii oamenilor de afaceri din PNL si PSD, Crin Antonescu poate concura cu fostul-comunist (dupa propriile marturisiri din campania din 2004), Traian Basescu.

“Nenorocirea poporului roman de a alege la 15 ani de la revolutie intre doi fosti comunisti (Basescu si Nastase)” din 2004 trebuie inlocuita la 20 de ani de la revolutie cu salvarea poporului de a avea un presedinte cu vederi liberal-sociale (Crin Antonescu) si un prim ministru cu viziune social-liberala, PSD (Mircea Geoana). O asemenea „monstruoasa coalitie” ar indeparta PD-L-ul utecist de la guvernare, dupa ce Presedintele liberal nou ales ar numi un premier PSD-ist.

Obiectivele de marketing electoral ale PNL in 2009 prin Crin Antonescu pot fi insa altele, morale si probabil necastigatoare: un scor “bun” pentru PNL la europarlamentare si intrarea in turul II la prezidentiale, fara ajutorul PSD. Scopul real ar fi acela de a ridica PNL in sondaje, in incredere si intentie de vot, dar care sa nu aduca neaparat PNL la guvernare in anii de criza urmatori.

8 thoughts on “Cat poate si cat vrea liderul fermecator, Crin Antonescu

 1. Caracterizarea i se aplicase de fapt lui Cristian Boureanu si am mai auzit-o de cateva ori cu referire la Crin Atonescu. Cred ca e vorba pur si simplu de ”modelul baiatului cu mucii in freza” pe care nici Traian Basescu nu se abtinea sa-l aplice lui Crin Atonescu. Nu ca ultimului i-ar fi lipsit replicile de gen ”Traian Basescu e ca o codoasa batrana…” , etc.

  Da, Crin Atonescu are ceva carisma, in principal datorita aspectului fizic dar nu mi se pare un candidat cu sanse reale pentru ca nu oamenii care vor schimbarea si sunt influentati de carisma voteaza.

 2. Gata, ti-l dau pe Tiesto, mi-o dai pe Selin daca Anton Escu intra in turul doi la prezidentiale. :) Dar fii linistit ca nu intra; e, din pacate, inca un anonim in politica romaneasca. Vedeta ramane Traian Baselu. In rolurile secundare: Hoprescu, Evanghelie, Damigeoana… Figurantii nu se mai pun. Oricum, omul de care povestesti tu n-are nimic de spus nici intre politicienii seriosi. Poate intre politiciene cu ochi albastri ca ai lui. :) Este ceea ce, in limbaj de cartier, se cheama “un shtift”. Nu m-ar convinge sa-l votez nici in 200 de ani de acum inainte. Daca-l poate invinge cineva pe Baselu, ala cred ca e Hoprescu, o clona involuntara, a actualului presedinte.

 3. Apropo: cum mama lu’ naiba se face ca o respinsa cu brio la uninominale (Norica Nicolai, pe care poporul o tine minte cu prea putin drag) e cap de lista la europarla-mentale? :)

 4. Doctore, eu nu pun ramasag pe Selin, pentru ca nici 10 mii de Crini nu fac cat ea. Dar, anonimul de astazi poate fi vedeta de maine. Tu auzisei de Obama pana in 2008? Eu, nu.
  Oprescu si-a mai luat bataie in alegeri de la Baselu, la fel si Geoana (alegeri pentru Primaria capitalei, cel mai mare nr. de voturi dupa presedinte). Oricum pe tine nu te-ar convinge nimeni din politica actuala nici macar sa iesi la vot, cu atat mai putin sa ii dai votul.
  Opinia mea nu este aceea a unui simpatizant liberal. Din acest motiv spun ca probabil Norica Nicolai nu era in gasca lui Tariceanu, motiv pentru care nu a primit fonduri de campanie de la partid la alegerile generale. Acum pentru euro, fiind mai aproape de Orban si Crin, e in capul listei.
  Sansele teoretice ale lui Crin cresc cu atat mai mult cu cat banii lui Patriciu, televiziunile lui Voiculescu, fesenistii lui Iliescu si “independetii” lui Oprescu il sprijina pe Crin. Omul are nevoi doar deputin timp si de o campanie (a se citi strategie) cu totul diferita decat cea pe care a mers PNL in alegerile din 2008.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>