Brasov 1987. Doi ani prea devreme

Brasov 1987. Doi ani prea devreme

Cu cateva seri in urma, pe TVRi am avut onoarea să dezbat in direct un eveniment de istorie recentă și un film documentar de excepție: “Brașov 1987. Doi ani prea devreme”. Revolta muncitorilor de la Brașov din noiembrie 1987 este un moment emoționat din istoria noastră, un act de curaj nebun al unor tineri, muncitori și studenți, care au riscat totul, viață, familie, serviciu și au strigat lipsurile în stradă in anii ceasismului dur în ciuda Securității, a Miliției, a forțelor opresive ale unui regim odios. Acești eroi, oameni simpli, muncitori de la Uzinele Steagul Roșu Brașov, au ieșit în piață și au protestat împotriva Marii Minciuni comuniste care le promitea lor, muncitorilor, un trai mai bun și mai luminos. Nu doar că nu trebuie să uităm, ci trebuie să le mulțumim pentru curajul lor nebun de a lupta pentru începutul sfârșitului comunismului în România, pentru încetarea unui regim al întunericului, frigului și al terorii.

Am privilegiul să port această discuție la TVRi cu regizorul filmului, Liviu Tofan, șef al secției de știri de la Europa Liberă, postul care a distribuit în lumea întreagă primele informații despre revolta de la Brașov. Si mai emoționat a fost ca am intrat în direct cu oamenii care au participat direct la evenimentele de acum 30 de ani, muncitorii-eroi de la Steagul Rosu, “huligani și golani”, așa cum îi etichetau anchetatorii: Iosif Ciomoș, Toma Lucian Tudor sau Maria Skovran. Vinovații pentru represiunea de la Brașov nu au răspuns niciodată pentru faptele lor, ba chiar au fost aleși în funcții publice, în vreme ce acești muncitori, care aveau pe atunci 19-20 de ani, au emigrat între timp la muncă în străinătate.

L-am invitat pe Liviu Tofan sa dezbatem filmul sau si cu studentii mei de la stiinte politice si de la jurnalism la cursul de “Comunicare politica”. Asa ca va astept vineri, 24 noiembrie, de la ora 15, in Calea Plevnei nr. 59, sa vedem documentarul si sa ne amintim impreuna de eroii de la Brasov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>