Băsescu pentru noi este Iliescu doi

În anii ’90, manifestanţii din Piaţa Universităţii (golanii, haimanalele) scandau “Iliescu pentru noi este Ceauşescu doi.” În 2009 fostul preşedinte Ion Iliescu, l-a etichetat pe actualul preşedinte Traian Băsescu ca fiind “bădăran”, “fără calităţi de om de stat” şi “primitiv”. Cu aproximaţie, cam ceea ce credeam despre Nicolae Ceauşescu.

Iliescu are dreptate când reproşează tendinţele accentuat prezidenţialiste ale lui Băsescu care se lăuda în şedinţa de guvern că membrii Executivului Boc ar trebui să îi mulţumească pentru că nu i-a chemat la Cotroceni şi că s-a deranjat el să se deplaseze în Piaţa Victoriei. Deşi am fi tentaţi să spunem că Băsescu seamănă cu Ceauşescu prin familia domnitoare, prin cele două Elene şi prin relaţia cu filosofia, Băsescu seamănă de fapt şi mai mult cu Ion Iliescu.

Amândoi se trag din fostul FSN. Sunt doi foşti comunişti ajunşi şi aflaţi mereu la putere după 1990. Iliescu a condus 10 ani România în trei mandate: 1990-1992, 1992-1996, 2000-2004. Băsescu se pregăteşte de al doilea mandat de 5 ani, deci va conduce România tot 10 ani. Relaţia lui Iliescu cu Nicolae Văcăroiu, pe vremea când nea Nicu era prim-ministru, iar nea Nelu preşedinte, nu era una mult diferită de aceasta dintre Băsescu şi Boc. Iliescu dicta, iar Văcăroiu aplica. Sub regimul Băsescu nu am avut nici mineriade, nici conflicte interetnice ca cele de la Târgu Mureş, dar Băsescu îi alintă pe ziarişti “găozari”, aşa cum Iliescu îi numea ‘animale”.

Aşa cum îl ştim pe Băsescu, observaţia lui Iliescu nu va rămâne fără replică. În următoarele zile va fi făcută o declaraţie de presă de către Preşedintele în funcţie cu atac direct la trăsăturile morale ale lui liescu, Năstase şi Geoană. Afirmaţiile din şedinţa Comitetului Executiv al PSD, de la Turnu Măgurele, vor fi un bun pretext pentru noi atacuri din partea Cotroceniului la adresa PSD, “duşmanul” de care are nevoie în campanie Băsescu.

Deşi mulţi comentatori şi aşa-numiţi analişti îi apreciază pe Iliescu şi Băsescu drept cei mai buni politicieni ai României după 1990, ei nu adaugă şi faptul că aceşti oameni au făcut şi foarte mult rău României post-comuniste. Cei doi au în comun cel puţin unul din defectele pe care Iliescu le sublinia la Traian Băsescu: nu au calităţi de oameni de stat, adică le lipsesc tactul, eleganţa şi diplomaţia.

4 thoughts on “Băsescu pentru noi este Iliescu doi

  1. doar pentru niste poze asemanatoare si situatii in care orice presedinte ajunge mai devreme sau mai tarziu, nu cred ca Base=Ceasca. si daca a fi asa? trebuie sa avem grija sa mai bagam o revolutie???

  2. eu cred ca daca sunt concediati destul de multi oameni si restul de angajati si IMM-isti raman sa-i tina pe toti somerii, pensionarii, copiii, handicapatii, cat si sa contribuie la lefurile nesimtite ale unor bugetari sus-pusi (incepand cu politicienii, care chiar ca iau salariu degeaba), si asta muncind 12-16 ore/zi pe salarii mizere (scazute “din cauza crizei”), se va ajunge la revolutie. trebuie sa iasa si romanii in strada o data si-o data, pacat ca nu ies pana nu le ajunge cutitul la os – spre deosebire de francezi, de ex, care fac greve din orice.

    mi-ar placea sa stiu ca se infiripa o rezistenta si se pregateste un personaj mesianic care sa preia puterea din mana coruptilor si curvelor (apropo de post-ul cu moni&nati) si sa ne redreseze, dar nu cred ca mai traim noi vremuri istorice…

    chiar ma intreb ce vor citi in cartile de istorie copiii peste 50-100 de ani despre deceniile de dupa 1989, cel putin in ce priveste romania. “era o tara in tranzitie… din rau in mai rau. the end”

  3. @diana, nici eu nu sunt de acord cu interpretarea din colaj, din acest motiv din postul meu reiese că Băsescu seamănă mai mult cu Iliescu. Iliescu s-ar apropia mult de stilul de conducere Ceauşescu.

    @adrenalina, să nu care cumva să fie liderul acela charismatic vadim sau Gigi… Revoluţiile sunt soluţii doar atunci când cuţitul ajunge la os. Altfel, câtă vreme nu există niciun cuţit dinspre guvernanţi spre guvernaţi, nici noi, cei conduşi, nu trebuie să scoatem sabia… Protestele pot şi trebuie să fie paşnice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>