Blog

Ascensiunea unui nomenclaturist, cazul “fostului comunist” Traian Băsescu

Înainte de Revoluţia din 1989, Traian Băsescu devenea director general al Inspectoratului pentru Navigaţie Civilă în Ministerul Transporturilor, în Guvernul PCR al lui C. Dăscălescu. Această poziţie de putere în aparatul de stat comunist a îndeplinit-o până pe 22 Decembrie 1989.

Statul se suprapunea înainte de 1989 cu Particul Comunist Român. Nu puteai face mobilitate socială ascendentă, nu puteai ocupa poziţii administrative ori de conducere dacă nu aveai un „dosar” bun, dacă nu activai la vârf în PCR.

Traian Băsescu a fost membru al Partidul Comunist Român, fapt pe care nu l-a negat niciodată. S-a spus despre el că a colaborat cu Securitate (vezi analiza Grupului de Investigaţii Politice), faptă infirmată de actualul presedinte.

Discursul electoral din 2009 al fostului comunist Traian Băsescu este identic cu discursul fostului (nomenclaturist, marginalizat inainte de 1989 la directia Editurii Tehnice) preşedinte Ion Iliescu din 1990. Cu aceeasi mânie proletară Iliescu urla înaintea alegerilor din 1990 şi din 1992 că burghezo-moşierimea lui Corneliu Coposu vrea să vândă ţara strainilor. Băsescu uzează acum de aceleaşi argumente populiste înfierând mogulii şi oamenii de afaceri din spatele PNL (Vântu, Patriciu) că doresc privatizarea Poştei, a resurselor de sare etc.

De fapt Traian Băsescu a condus România după 1990 mai aproape de Ion Iliescu decât a fost chiar Mircea Geoană. Direct din subordinea M. Transporturilor, din structurile guvernului Dăscălescu, în primul guvern post- decembrist Petre Roman (1) T. Băsescu (fostul cadru comunist) a ocupat funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Transporturilor. A continuat să conducă Ministerul Transporturilor în Guvernul Petre Roman (2) între 30 aprilie 1991 şi 16 octombrie 1991. Deşi guvernul Roman a fost înlăturat printr-o mineriadă iliesciană, Băsescu a rămas aproape de Ion Iliescu ca Ministrul Transporturilor şi în Guvernul Theodor Stolojan care a funcţionat între 16 octombrie 1991 şi 19 noiembrie 1992.

A fost alături de FSN-ul lui Iliescu şi la alegerile legislative din 1992 când a fost ales deputat de Vaslui din partea FSN pentru legislatura 1992 – 1996. A continuat să fie la putere şi a căzut mereu în picioare în fruntea Ministerului Transporturilor în Guvernul Victor Ciorbea (12 decembrie 1996 – 11 februarie 1998), în Guvernul Radu Vasile (17 aprilie 1998 – 22 decembrie 1999) şi în Guvernul Mugur Isărescu (22 decembrie 1999 – 26 iunie 2000). În tot acest timp, mandatele sale de ministru la transporturi denotă câtă importanţă a acordat investiilor în construcţia de autostrăzi şi în modernizarea infrastructurii rutiere.

Desprins din FSN, Partidul Democrat (cu doctrină socialistă şi acceptat în Internaţionala socialistă) al lui Traian Basescu a virat fara probleme de „conştiinta politică” de la stânga la dreapta. Dintr-un partid socialist care se opunea vehement retrocedării proprietăţilor (un partid care în Guvernarea CDR apăra drepturile chiriaţilor caselor naţionalizate împotriva foştilor proprietari şi se opunea principiului liberal şi ţărănist restitutio in integrum) devine un partid creştin-popular. Din Internationala socialistă unde era alături de PSD, trece lejer in Internaţionala populară acolo unde se aflau PNŢcd şi UDMR.

PD şi Traian Basescu au jucat şi joaca pe cartea anti-comunismului pentru a câştiga electoratul de dreapta liberal şi ţărănist. Traian Basescu a mizat pe orizontul de aşteptări anti-fsn-iste din Bucureşti şi a fost ales Primar al Capitalei din partea alianţei PD-PNL în 2000 unde a rămas până în 2004.

PD şi Traian Basescu îşi păstrează electoratul de stânga (marginalizaţii social, muncitorii afectaţi de tranziţie şi de criza economică, ţăranii fără avere, şomerii) prin identificarea unui alt duşman al poporului: Parlamentul şi partidele controlate de grupuri de interese şi de moguli.

Lacrima stoarsă la anunţarea candidaturii în locul lui „dragă Stolo”, îl propulseaza in cursa pentru preşedintia României în 2004. In dezbaterea din turul II ii dă replica deja clasică lui A. Năstase, „ce nenorocire o fi pe acest popor să aleagă între doi foşti comunişti (Băsescu şi Năstase atunci, Băsescu şi Geoană astăzi)”.

Deşi promite românilor că vor „trăi bine”, mandatul său este un scandal permanent între reprezentanţii dreptei PD şi PNL, partidul din urmă scindându-se, iar o parte din foştii „liberali” în frunte cu Stolojan trec în ograda fostului comunist Băsescu. (argument care face imposibilă astazi o nouă alianţă PD-L – PNL după 2009).

În 2008-2009 fostul comunist Traian Băsescu readuce FSN-ul (fostul PCR) la guvernare, în urma alegerilor generale din 2008: PSD-ul lui Iliescu, Geoana, Vanghelie si Miki Spaga şi PDL-ul lui Elena Udrea, Radu Berceanu si Iacob-Ridzi formează guvernul Emil Boc. Deşi putea guverna împreună cu PNL, preferă PSD. În atâtea luni de guvernare comună, PSD-ul nu este acuzat nicio secundă de Traian Basescu de „comunism”sau de faptul ca ar fi condus din umbra de Ion Iliescu. În clipa în care social-democraţii ies de la guvernare, redevin „comunişti şi iliescieni”.

Mişcarea tactică a PDL şi a lui Traian Basescu este identificarea a două rele majore, doi „duşmani fundamentali ai poporului”. Unul pentru electoratul de stânga şi celălalt pentru electoratul de dreapta: Parlamentul şi comunismul.

Basescu ştie că oamenii au nevoie de nominalizarea celor vinovaţi de răul în care trăiesc. Va caştiga al doilea mandat pentru că nu e nevoie să ne convingă că senatorii şi deputaţii sunt cei 322 de oportunişti care l-au suspendat pe Preşedintele care a condamnat comunismul şi că spre deosebire de moguli şi comunişti, Traian Basescu doreşte „spre binele nostru” reducerea numărului de parlametari.

5 Comments

  1. Raluca

    In orice tip de regim politic exista posturi tehnice pe care ar trebui sa fie oameni care stiu exact ce presupune acel post.

    O sa fie un articol si despre celelalt candidat la Presedintie si despre cv-ul sau profesional?

  2. Basescu=Iliescu

    Ati uitat cateva din miciunile lui Basescu:

    Cea mai mare minciună a lui Traian Băsescu este promisiunea demisiei la cinci minute dacă va fi suspendat. A fost suspendat şi a dat-o la întors.

    A promis românilor că din trei în trei luni se va urca pe scenă la Universitate pentru Raportul de ţară. Nu a făcut-o.

    A spus că nu va face niciodată coaliţie cu PSD. După alegerile de anul trecut, am avut guvern PDL-PSD. Despre minciuna asta ati scris ceva.

    A spus că se va lupta cu oligarhii, că va stârpi corupţia. Sistemul este la fel de ticăloşit. Corupţia in floare: vezi cazul Ministrului PDL Monica Iacob-Ridzi. Oligarhii din PDL (Videanu, Berceanu, Udrea) prosperă.

    A spus că va da publicităţii actele prin care se va dovedi că fiica sa cea mare, Ioana Băsescu, deţinea 800.000 de euro pentru a-şi cumpăra casa din Băneasa. Nici acum presa nu a văzut vreun document care să ateste îmbogăţirea prin „vânzări succesive”.

    Traian Băsescu a recunoscut că, în calitate de primar al Capitalei, şi-a atribuit abuziv casa din Mihăileanu şi a promis că o va restitui. Pe 17 februarie 2005, într-o emisiune televizată, Traian Băsescu a spus că nu o va mai restitui. În decembrie 2009, în casa din strada Mihăileanu nr. 2 locuieşte tot familia Băsescu.

    A mintit că fiica cea mică a absolvit o facultate în America. Elena Băsescu a fost doar câteva luni la un schimb de experienţă în America, după cum însăşi recunoaşte. Europarlamentarul Elena Basescu a absolvit Universitatea Româno-Americană.

    A declarat răspicat că alegerile din 2004 au fost fraudate, ba chiar inainte de turul II din 2004 a cerut şi arestarea celor implicaţi în procesul electoral şi a promis că vinovaţii vor ajunge după gratii. Nimeni nu a fost judecat pentru infracţiuni vizând fraudarea alegerilor din 2004.

    Băsescu a promis alocarea a 6% din PIB pentru educaţie. Nici în prezent profesorii nu primesc majorarea de 50% votată de parlament şi promulgata de preşedinte.

    A promis că va eradica nepotismele şi numirile pe pile. Acum două zile, Traian Băsescu a recunoscut că l-a numit pe Claudiu Săftoiu şef la SIE pentru a-i satisface un capriciu fostei sale consiliere Adriana Săftoiu.

    A declarat că împrumutul de la FMI este o „centură de siguranţă”, care să îmbuneze partenerii străini. Acum, afirmă că fără acest împrumut nu mai putem plăti pensii şi salarii, şi cere guvernului să se împrumute, la dobândă dublă, de la bănci.

    A declarat inainte de alegerile din 2005 că România nu va avea de suferit de pe urma crizei, acum pretinde că se luptă cu criza, dar impiedica formarea unui guvern sustinut de o majoritate parlamentara.

    A promis că, dacă nu va ieşi preşedinte, va pleca pe mare. Pe ce pariem ca nu o va face?

  3. MORAR IOAN

    ACUMA ESTE TARZIU COMUNISTII SI TORTIONARII AU RAMAS LA CONDUCEREA TARII.INAINTE DE 89 NE CHEMAU DUMINICA LA MUNCA SA INDEPLINIM SARCINILE DE PLAN A PCR DUPA 89 AU VANDUT FABRICILE SI UZINELE LA FIER VECHI SI SAU INBOGATIT.NU AU FOST PATRIOTI NU-SI IUBESC TARA NU LEA PASAT DE ROMANI DOAR DE PROPRIUL INTERES SI DE FAMILILE LOR. MOARTE TRADATORILOR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *