Introducere

Introducere

Sunt conferentiar doctor la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea din Bucureşti. Sunt trainer atestat ANC&Ascendis  – Train the Trainer. Sustin programe de training in managementul reputatiei, media relations, public speaking, leadership si comunicare publica pentru clientii comerciali si politici ai Red Carpet Production. Licentiat in jurnalism si in stiinte politice; am un doctorat in sociologie si doua masterate: in comunicare si in stiinte politice. Sunt moderatorul si initiatorul evenimentului Serile FJSC.

In campanii electorale ma ocup de managementul reputatiei, de constructie de profil si identitate electorala, de marketing si PR politic. Fac cercetare de piata politica, dar si cercetare in istorie sociala.

Preocuparile mele academice sunt in comunicarea publică, comunicare electorală, populism si democratie. La Catedra de Antropologie Culturala si Comunicare sunt titularul cursurilor Marketing politic, Introducere in comunicare online, New media si comunicare politica 2.0, Științe sociale si Publicitate electorala. In 2004 am fost selectat la o bursă de specializare in campanii electorale, in Amsterdam, unde am studiat relatia dintre web 2.0 si alegeri, dintre internet si democratie, cu consilierii americani Phil Noble si Joe Trippi.

Convingerea mea ca universitar si trainer este ca profesorul trebuie sa invete impreuna cu studentii si chiar de la acestia. Ca profesor ma ghideaza afirmatia lui Noica: „O scoala in care profesorul nu invata si el este o absurditate”.

Impreuna cu antropologul Zoltan Rostas am lansat in 2007, la Curtea Veche, volumul de interviuri de istorie orala Activistii marunti (istorii de viata), o carte despre mici activisti PCR care povestesc cum au construit comunismul in Romania. In 2008 am sustinut doctoratul in sociologie cu titlul O istorie politica a Scolii Sociologice de la Bucuresti a lui Dimitrie Gusti, iar in 2012 am lansat la Ed. Curtea Veche cartea Capcanele politice ale sociologiei interbelice – Scoala gustiana intre carlism si legionarism. Impreuna cu Rostas am lansat in 2013, la Curtea Veche, volumul Bisnitari, descurcareti, supravietuitori, iar cea mai recenta carte a aparut in 2014 la Editura Adenium si se numeste Comunicarea 2.0. New media, participare si populism. Cel mai recent volum: România protestelor. 2017. Piața Victoriei vs. Cotroceni, 2019, Meridiane Publishing, Iași.

Am o experienta in presa de peste 15 ani. Am facut radio 10 ani, 6 ani la Radio InfoPro si 4 la Radio Romania. Am colaborat ca jurnalist cu trusturi de presa ca: Realitatea Media, MediaPro, National FM – Centrul National Media, Societatea Romana de Radio. Între 2017-2019 am prezentat și moderat emisiunea Articolul VII la TVRi pe probleme ale diasporei.

Din octombrie 2010 pana in martie 2013 am avut o bursa europeana pentru o cercetare in domeniul comunicarii 2.0. Pentru o comparatie intre partidele cu origine in new media si manifestarile populiste ale politicienilor din Romania si Italia, in 2012 am locuit cateva luni la Roma si am studiat la Universitatea LUISS “Guido Carli” sub coordonarea profesorilor Michelle Sorice, Leonardo Morlino si Sergio Fabbrini.

In vara lui 2013 am castigat o bursa in SUA, la Ohio University, E.W. Scripps of Communication. Acolo am predat si am cercetat publicitate politica, jurnalism si new media sub coordonarea profesorilor Mary Rogus, Yusuf Kalyango, Hans Meyer, Bill Reader si Robert Stewart. Bursa oferita de Departamentul de Stat a acoperit calatoriile pe cele doua coaste ale Americii pentru intelegere culturala si schimb de experienta. Am avut work-shopuri, traininguri si internshipuri la sediul Google in San Francisco (cu Richard Gingras, Senior Director of news and social products at Google News), CNN si World of Coca Cola in Atlanta, Voice of America, National Public Radio (NPR) si National Geographic in Washington, statii tv si radio locale in Cleveland si Columbus, Ohio.

View this page in English!

Curriculum Vitae

Curriculum Vitae

EXPERIENȚA PROFESIONALĂ

 • Conf. univ. dr., DECAN @ Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din 20 februarie 2020.
 • Directorul Departamentului Antropologie culturală și Comunicare, FJSC, Univ. din Buc, 2016-2020.
 • Director al Departamentului de Învățământ la Distanță, ID-IFR, FJSC, Univ. din Buc, 2012-2016.
 • Director operativ al programului POSDRU/86/1.2/S/64075 – “Universitatea pentru viitor în societatea comunicării” (decembrie 2012 – decembrie 2013)

Experiența academică:

   • Conferențiar univ. dr.: 2014-prezent
   • Lector univ. dr: 2009-20014
   • Doctor în Sociologie din 2009
   • Asistent univ.: 2005-2008
   • Preparator univ.: 2002-2005

Autor de cursuri IF:

 • Marketing politic, Marketingul campaniilor electorale, New media Theories and Political Communication, Fundamentele știițelor sociale, Managementul reputatiei în afaceri, Publicitate politică, Introducere in comunicare online la FJSC, UB.
 • Comunicare politică la Fac. de Științe politice (FSP), Univ. din Buc., (2016-2018) la specializările Stiinte politice Romana si Engleza.
 • Publicitate și promovarea vânzărilor, la Fac. de Adminitrație și Afaceri (FAA), Univ. din Buc. (2018-prezent), la specializarea Marketing.
 • Comunicare politică și Relații publice, la Fac. de Istorie, Univ. din Buc. (2021-prezent), la specializările Relații internaționale și Studii europene.

Activitate predare ID-IFR:

 • Cursuri & seminar: Marketing politic, Introducere in Comunicare Online, Publicitate politică, Fundamente ale Stiintelor Sociale, Managementul reputatiei în afaceri.

Trainer @ Red Carpet Training Solutions:

 • Sesiuni livrate clientilor comerciali: Managementul reputatiei online, Public Speaking, Inteligenta emotionala in Leadership și Vânzări, Time Management, Comunicare eficienta, Tehnici si Abilitati de prezentare.

Experiență PR online:

 • 2012 – Consultant PR si managementul reputatiei online pentru clientii Premier Strategist INC. Maryland, Sucursala România.
 • 2011–2012 – PR online, managementul comunicării și al reputației online pentru Indaco Systems (LegeStart.ro).

Experiență în campanii electorale și PR politic:

 • Consultanță Marketing electoral si PR politic pentru clientii Agentiei de Rating Politic la alegerile parlamentare 2008 și pentru clientii Premier Strategist la alegerile locale din 2012.
 • Strateg comunicare alegerile locale 2016, alegerile europarlamentare 2014 pentru clienții Red Carpet Production.

Experiență media:

 • 2017 – 2019: realizator TVRi, moderator emisiunea Articolul VII.
 • 2015 – 2017: contributor Republica.ro
 • 2004-2010: -prezentator (Toni Robert) la Radio InfoPro, Media Pro, realizator programe: Info Promenada, Ne-auzim la Infopro, Cinema la minut, Show me the music.
 • 2007-2008: Moderator Radiolynx (radio online). Invitat permanent al emisiunilor “Politica in timp real”, “Spectacolul zilei”.
 • 2004: Redactor prezentator știri la National FM, Centrul National Media.
 • 1999-2004: Redactor-prezentator programe de informație si divertisment la Radio Bucuresti, Societatea Romana de Radio: Matinalul Buna dimineata, Bucuresti!; Emisiunea de informatii si comentarii privind integrarea europeană și euroatlantică: 100% European; Emisiunea de actualități Miezul Zilei.
 • 2003: Redactor–prezentator (disc-jockey) programe de muzica si entertainment la Radio Vacanta Costinesti.
 • 2002: Editor știri si voice over la Realitatea TV.
 • 1997-1999: Redactor programe politică internă și externă la Sigma TV. Redactor-prezentator al emisiunii de politică interna și afaceri externe Impartial. Reporter pentru emisiunea privind protecția consumatorului In cautarea calitatii.


EDUCAȚIE FORMALĂ

 • 2014: Curs de specializare Train the trainer, certificat ANC (Autoritatea Națională a Calificarilor).
 • 2009: Doctor în Sociologie, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Univ. din Buc.
 • 2008: Sustinerea publică a tezei de doctorat in sociologie cu titlul O istorie politica a Scolii Sociologice de la Bucuresti, coordonator: prof. dr. Zoltan Rostas
 • 2005 – 2008: Studii doctorale (zi) în Sociologie, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială,, Universitatea din București.
 • 2004: Școala de vara AMSU (Amsterdam-Maastricht Summer University): curs de formare Political Campaigns, Internet and Democracy, sustinut de traineri directori de campanii electorale din SUA  – Joe Trippi, Phil Noble – si din Olanda  – Jacques Monasch.
 • 2003 – 2005: Master (zi) in Stiinţe politice, Școala Națională de Științe Politice și Administrative.
 • 2001-2002: Master (zi) in Știintele Comunicarii, Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea din Bucureati.
 • 1998 – 2002:Licentiat in Știinte politice (cursuri zi) la Facultatea de Știinţe Politice şi Administrative, Universitatea din Bucureşti.
 • 1996 – 2000:Licentiat in jurnalism si relatii publice (cursuri zi) la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea din Bucuresti.1992-1996:Liceul de Filologie – Istorie Iulia Hasdeu, Bucuresti.
 • 1997:Scoala de vara Television News, Trainer: Melody Gilbert, producator de filme documentare, profesor la University of Minnesota’s School of Journalism.


BURSE
Bursa oferita prin MATRA – Social Transition Programme Central and Eastern Europe de catre Ministerul Afacerilor Externe al Olandei pentru cursul Political Campaigns, Internet and Democracy organizat la AMSU (Amsterdam Maastricht Summer University) si sustinut impreuna cu Universiteit van Amsterdam, Universiteit van Maastricht si Hogeschool van Amsterdam, la Felix Meritis Buildings, Amsterdam, Olanda – august 2004.


Bursa ERASMUS cu participare la lucrarile conferintei internationale Internal communication: a strategic function?, Communicare 08, la Universitatea din Sundsvall, Mid-Sweden University, Faculty of Science, Technology and Media, Departamentul Media and Communication Science, Suedia, mai 2008.

Bursa post-doctorală POSDRU/89/1.5/S/62259, Stiinte socio-umane si politice aplicative, program de pregatire postdoctorala si burse posdoctorale de cercetare in domeniul stiintelor socio-umane si politice. Mobilitate Italia, Universitatea LUISS “Guido Carli” din Roma, la School of Government (februarie-mai 2012). Bursa de cercetare oferita de Fondul Social European- Comisia Europeana intre octombrie 2010 – martie 2013.

Bursa ERASMUS la Universitatea Masaryk din Brno, Facultatea de Stiinte Sociale, Cehia, aprilie 2013, predare cursuri: Social Theories of New Media si 2.0 Optimists vs 2.0 Skeptics in Presidential elections in Romania.

Bursa ECA la United States Institute (SUSI) on Journalism and Media. The Host of the Summer Institute: Ohio University’s Scripps College of Communication, Ohio University, United States of America. The Summer Institute is funded by a grant from the Study of the U.S. Branch in the Bureau of Educational and Cultural Affairs at the United States Department of State. The Summer Institute lasted between July 4th, 2013 until August 16th, 2013.

Bursa ERASMUS la Universitatea din Bari, Departamentul de Stiințele Formarii, Psihologie si Comunicare, Italia, mai 2015, predare cursuri: New Media and Political Communication. Digital Guerrilla as Negative Campaign (in Aula XI, III Piano, Palazzo Ateneo) și Alternative Media and the journalists-politicians relationship (in Aula V, III Piano, Palazzo Ateneo).

Bursă ERASMUS la Universita di Corsica Pasquale Paoli, Faculty of Humanities, Languages, Fine Arts and Social Science, aprilie 2018, predare cursuri Jurnalism și Comunicare.MEMBRU ÎN ASOCIAȚII ȘTIINȚIFICE:

 • Din 2018: European Communication Research and Education Association (ECREA)
 • Din 2017: Society for Romanian Studies (SRS)
 • 2013-2015: Association for Education in Journalism and Mass Communication (AEJMC), International Communication Division
 • 2011-2012: Asociația Română de Istorie a Presei (ARIP)
 • Din 2007: membru fondator în Asociaţia Formatorilor în Jurnalism şi Comunicare (AFCOM)
  2003-2006: World University Service (WUS)


HOBBIES
Filmele (Charlie Chaplin, Woody Allen, Oliver Stone), cartile (Dostoievski, Ionesco, Sartre), muzica (Rachmaninov, Paganini, Bach), calatoriile, fotografia (vezi Flickr), tenisul, fotbalul (în echipa FJSC).

Curriculum Vitae_Antonio Momoc View this page in English!

Carti

Carti


Autor de carte:

Comunicarea 2.0. New media, participare și populism, Adenium, Iasi, 2014, ISBN: 978-606-8622-29-3, pagini: 271.

Capcanele politice ale sociologiei interbelice – Şcoala gustiană între carlism şi legionarism, Curtea Veche Publishing, Bucuresti, 2012,ISBN 978-606-588-270-6, pagini: 414Coordonare volume:

România protestelor. 2017. Piața Victoriei vs. Cotroceni, volum coordonat împreună cu Ionuț Butoi, Adriana Ștefănel, Dan Podaru, Meridiane Publishing, Iasi, 2019, ISBN: 978-606-94929-0-1, pagini: 341.

Bișnițari, descurcăreți, supraviețuitori, volum coordonat împreună cu Zoltan Rostas, Curtea Veche, Bucuresti, 2013, ISBN 978-606-588-628-5. pagini: 382

Activiştii mărunţi (Istorii de viaţă), volum coordonat impreuna cu Zoltan Rostas, Curtea Veche, Bucuresti, 2007, ISBN 978-973-669-444-8, pagini: 361Capitole în cărţi:
Capitolul O istorie alternativă a presei de televiziune din România, în Mădălina Bălășescu, TV în Estul sălbatic.30 de ani în 10 dialoguri, Meridiane Publishing, Iași, 2021:5-8, ISBN 978-606-9667-08-8


Capitolul Comunicarea publică în pandemie. Dezinformare, fake-news, infodemie în Sorin Bocancea (coord.), (coordon.), COVID-19, Dimensiuni ale gestionării pandemiei, Junimea, Iași, 2020:255-272, ISBN 978-973-37-2395-0


Capitolul Presa alternativă în România: jurnalism online, citizen journalism, jurnalism participativ, în Marian Petcu (coord.), Mass Media din România, După 30 de Ani (1989-2019), Tritonic, București, 2020:351-370, ISBN 978-606-749-490-7


Capitolul Ceaușescu și comunismul în imaginarul tinerilor, în Anneli Ute Gabanyi, Alex Muraru, Daniel Șandru (coordon.), După 30 de ani. 1989. Învinși și învingători, Polirom, Iași, 2020:609-622, ISBN 978-973-46-8016-0


Capitolul Populist and neo-populist candidates in the 2009 and 2014 presidential elections in Romania. A media coverage analysis în Sai Felicia Krishna-Hensel (Editor), Authoritarian and Populist Influences in the New Media, Publisher: Routledge, Taylor & Francis Group, New York, 2018: 65-83, 206 pagini, ISBN-13: 978-1472488541, ISBN-10: 1472488547


Capitolul Particracy against Democracy, în Ana Adi, Darren Lilleker (Editors), Romania’s 2017 anti-corruption protests: causes, development and implications, Quadriga, Berlin, 2017: 12-17, ISBN 978-3-942263-48-1


Capitolul Marşul asupra valorilor europene. Traian Băsescu, Viktor Orban, Robert Fico, în Sorin Bocancea (coord.), Marșul asupra Europei. Noile dimensiuni ale migrației, Adenium, Iasi, 2016: 201-2011,  ISBN 978-606-742-164-4


Capitolul When the Social Documents are Standing by the Black Marketers, în Ivan, Loredana, Daba-Buzoianu, Corina, Gray, Brenden (Editors), Mapping Heterogenity: Qualitative Research in Communication, Tritonic, Bucuresti, 2014: 187-203, ISBN 978-606-8571-51-5 (impreună cu Zoltan Rostas)


Capitolul Populist candidates and social media marketing during the 2009 Romanian presidential campaign, în Dobek-Ostrowska, Boguslawa / Garlicki, Jan (eds.) Political Communication in the Era of New Technologies, Peter Lang Edition, Frankfurt am Main, 2013: 203-212, ISBN 978-3-631-64411-9, ISBN-10: 3631644116


Capitolul România, țara userilor fericiți în Daniel Sandru și Sorin Bocancea (coord.) Mass-media și democrația în România postcomunistă, editia II, Institutul European, Iași, 2013: 435-450, ISBN 978-973-611-988-0


Viața după social media – prefata la Bosoteanu Ionela Carmen, New Media. Rolul new media în campania electorală prezidențială din 2009 , Institutul European, Iași, 2012: 7-11, ISBN 978-973-611-856-2


Capitolul Romanian Parliamentarians on social media. Mobilizing voters at the poll in the 2012 parliamentary campaign, în Pătruț Monica, Pătruț Bogdan (editori), Web 2.0 in Education and Politics. The Social Media Revolution, Lambert Academic Publishing, Saarbrücken, 2013: 422-448, ISBN: 978-3-8473-2425-6.


Capitolul New media and Web 2.0 Political Communication, în Boicu Ruxandra (coord.) Media, Public Communication and Globalization, Editura Universității din București, 2013: 129-136, ISBN: 978-606-16-0201-8. (This work was supported by the strategic grant POSDRU/89/1.5/S/62259, Project “Socio-human and political applied sciences. Post-doctoral training program and post-doctoral research scholarships in the field of the socio-human and political sciences” cofinanced by the European Social Fund within the Sectorial Operational Program Human Resources Development 2007-2013.)


Capitolul O introducere în radioul online, în Coman, Mihai, (coord.) Manual de Jurnalism, ediţia a III-a, Polirom, Iași, 2009: 672-685, ISBN 978-973-46-1239-0.


Capitolul Preşedintele României, în Surugiu, Romina, Radu, Raluca (coord.) Instituţii interne şi internaţionale, Ghid pentru jurnalişti, Editura Universității din București, 2009:43-52, ISBN 978-973-737-727-2, cod CNCSIS 78.


Capitolul Guvernul, în Surugiu, Romina, Radu, Raluca (coord.) Instituţii interne şi internaţionale, Ghid pentru jurnalişti, Editura Universității din Bucurețti, 2009: 52-60, ISBN 978-973-737-727-2, cod CNCSIS 78.Coordonator colecții de carte:
Din 2019 – coordonator al colecției Colloquium la Adenium din Iași
Din 2020 – coordonator al colecțiilor Meridiane socio-politice și Headline la Meridiane Publishing din Iași
Sub coordonarea sa au apărut volumele:

 • Giugăl, Aurelian (2019), Politice: Postcomunism. Democrație. Capitalism. Adenium. Iași
 • Grecu, Florin. (2020). Politic si apolitic Analize electorale.  Meridiane Publishing. Iași
 • Bălășescu, Mădălina. (2020) TV în Estul sălbatic. 30 de ani în 10 dialoguri.. Meridiane Publishing. Iași


Articole ştiinţifice în reviste Web of Science – ISI Thomson Reuters:

Religious messages and symbols in the neo-populist speech: the blogs of the 2009 elections candidates“, European Journal of Science and Theology, vol. 8, nr. 4, decembrie 2012: 205-214. (indexed and abstracted in: Arts and Humanities Citation Index and Science Citation Index-Expanded (SCIE) including the Web of Science by ISI Thomson Reuters, Scopus by Elsevier Bibliographic Databases, ISSN 1842 – 8517). (This work was supported by the strategic grant POSDRU/89/1.5/S/62259, Project “Socio-human and political applied sciences. Post-doctoral training program and post-doctoral research scholarships in the field of the socio-human and political sciences” cofinanced by the European Social Fund within the Sectorial Operational Program Human Resources Development 2007-2013.) WOS: 000312968400018Articole ştiinţifice în reviste indexate în Web of Science – Emerging Sources Citation Index (ESCI); ERIH PLUS, SCOPUS:

“Populism: from strategic communication style to political ideology of illiberal democracy”French Journal For Media Research , 14/2020. ISSN: 2264-4733. French Journal For Media Research is indexed and abstracted in: DOAJ (Directory of Open Access Journals), European Reference Index for the Humanities and the Social Sciences (ERIH PLUS) and Publication Forum.


“Fake News and Digital World: Three Accounts and (Im)Possible Solutions”, cu Romina Surugiu, Revue Roumaine De Philosophie, vol. 64, Issue 1, January-June 2020, pp. 223-228 (Indexată: CNCSIS (A), Arts & Humanities Citation Index, Current Contents – Arts & Humanities)


“Populism 2.0, Digital Democracy and the New ‘Enemies of the People’” in Communication Today, vol. (9), 1/2018: 58-76, ISSN: 1338-130X. Communication Today is indexed in these databases: Cabell’s Directories, CEJSH, EBSCO, CEEOL, ProQuest, Ulrich’s Periodicals Directory, Index Copernicus, ERIH PLUS, SCOPUS and (ESCI) – Web of Science Core Collection. WOS: 000430462300005


„Political Angles in the Romanian Online Media about the Refugees’ Crisis and Islam. Traian Băsescu Case”, Europolity, Vol. 10, No. 1/2016: 71-86, ISSN print 2344-2255, ISSN online 2247-7721. Revistă indexată ERIH PLUS, CEEOL, DOAJ, Ulrichsweb, SSRN, OnlineResearchDatabase. WOS: 000409029300003


“Engineering a good society: the Sociological School of Bucharest national project for building Romania” in European Journal of Science and Theology, vol. 9, suppl.2, iunie 2013: 95-104. ISSN 1841-0464. Web of Science Categories: History & Philosophy of Science, Religion. (Indexed and abstracted in: Arts and Humanities Citation Index (A&HCI) and Science Citation Index-Expanded (SCIE), Scopus by Elsevier Bibliographic Databases. WOS: 000320487900011


“Sociology and theology building the Romanian cultural nation. Gusti’s Sociological School – from the Cultural Community Center to the Social Service “European Journal of Science and Theology, vol. 9, Nr. 4, august 2013: 101-109. ISSN: 1841-0464, ISSN online 1842 – 8517. European Journal of Science and Theology is indexed and abstracted in: EBSCO, Elektronische Zeitschriftenbibliothek, ERIH PLUS, Index Copernicus International, Scopus by Elsevier Bibliographic Databases, Web of Science (WoS) Core colection: the Emerging Sources Citation Index (ESCI) by Clarivate Analytics. WOS:000321473300008Articole ştiinţifice în reviste BDI – CEEOL, ProQUEST, EBSCO, Index Copernicus:


„Giganții IT, Twitter și Facebook versus Trump. Cenzură sau combaterea fake news?[Tech Giants, Twitter and Facebook versus Trump. Censorship or fighting fake news?]””, POLIS. Revista de Științe Politice, Volum IX, Nr. 1 (31), Serie nouă, decembrie 2020-februarie 2021 ISSN print: 1221-9762; ISSN online: 2344-5750. Revistă indexată CEEOL-Central and Easter European Online Library, DOAJ-Directory of Open Acces Journals.

Recenzia la IMAGINEA ETNICILOR GERMANI LA ROMÂNII DIN TRANSILVANIA DUPĂ 1918,VOL. JUDEȚUL SIBIU, VOL. JUDEȚUL HUNEDOARA, VOL. JUDEȚUL ALBA, EDITURA CETATEA DE SCAUN, TÂRGOVIŞTE, 2019. COSMIN BUDEANCĂ (EDITOR), Sociologie românească, 2019, Volum 17, pp. 182-188, ISSN: 2668-1455 (print), ISSN: 1220-5389 (electronic). doi.org/10.33788/sr.17.20 Revistă indexată CEEOL-Central and Easter European Online Library, DOAJ-Directory of Open Acces Journals.


„Reflecții despre „războaiele juste”. Concepția lui Dimitrie Gusti despre război/ Reflections on ”just wars”. Dimitrie Gusti’s conception about war”, POLIS. Revista de Științe Politice, Volum VII, Nr. 1 (23), Serie nouă, decembrie 2018 – februarie 2019, ISSN print: 1221-9762; ISSN online: 2344-5750. Revistă indexată CEEOL-Central and Easter European Online Library, DOAJ-Directory of Open Acces Journals.


„Dimitrie Gusti și evitarea capcanei fasciste (Dimitrie Gusti and the avoidance of the fascist trap)”Polis, Revistă de ştiinţe politice, Volumul IV, Nr. 1(11) 2016, Serie Noua, Decembrie 2015 – Februarie 2016, Publishing House: Editura Institutul European, ISSN print: 1221-9762; ISSN online: 2344-5750. Revista indexata in baze de date internationale: CEEOL-Central and Easter European Online Library, DOAJ-Directory of Open Acces Journals.


“The Party of the People with the origin in the Television of the People”, EUROPEAN JOURNAL OF TRANSFORMATION STUDIES, 2013: 48-58, vol. 1, no. 2, e-ISSN 2298-0997, © by Europe Our House, Tbilisi, Georgia. Revista indexata in baze de date internationale: The journal was established in 2013. In April 2015 it has been indexed in database ERIH Plus and in 2017 in Emerging Sources Citation Index being a part of Web of Science.


“Mass-media, new media şi criza actuală. Presa ca „a patra putere” vs. citizen journalism”, Sociologie Românească, vol XI, nr. 1/2013: 5-7, ISSN: 1220 – 5389. Revista indexata in baze de date internationale: CEEOL, ProQUEST, EBSCO, Ulrich’s Web, Index Copernicus și acreditată în categoria B+ de către CNCSIS.


“Candidaţii prezidenţiabili pe Facebook în timpul protestelor din ianuarie 2012”, Sociologie Românească, vol XI, nr. 1/2013:40-51, ISSN: 1220 – 5389. Revista indexata in baze de date internationale: CEEOL, ProQUEST, EBSCO, Ulrich’s Web, Index Copernicus și acreditată în categoria B+ de către CNCSIS.


“Știință și politică în sistemul sociologic gustian. Proiectul de societate al Școlii Sociologice de la București”, Sfera Politicii, nr 3 (175), vol XXI, mai-iunie 2013. ISSN: 1221-6720. Revista indexata in baze de date internationale: CEEOL, IPSA-AISP, Index Copernicus, DOAJ, EBSCO.


“Tehnici de comunicare şi PR politic în Şcoala lui Dimitrie Gusti. Carol al II-lea, Regele ţăranilor şi al tineretului”Sociologie Românească, vol. X, nr. 2/2012: 84-96, ISSN 1220 – 5389. Revista indexata in baze de date internationale: CEEOL, ProQUEST, EBSCO, Ulrich’s Web, Index Copernicus, acreditata in categoria B+ de catre CNCSIS.


“Social media in Romania: left wing or right wing? The case of the 2009 presidential campaign: Blogs and Facebook”, Journal Media Research, vol. 5 issue 2(13)/2012: 77-95, ISSN 1844-8887. Review included in the EBSCO and CEEOL databases.(Articolul face parte din cercetarea post-doctorala din cadrul programului POSDRU/89/1.5/S/62259 „Ştiinţe socio-umane şi politice aplicative. Program de pregătire postdoctorală şi burse postdoctorale de cercetare în domeniul ştiinţelor socio-umane şi politice.”)


“The presidential candidates on Twitter during the 2009 Romanian elections”, Romanian Journal of Communication and Public Relations, vol. 14, no. 1 (25)/2012: 21-37, ISSN 1454-8100, Issue title: Political Communication in the Digital Era. Review included in Ebsco, ProQuest, Index Copernicus. (Articolul face parte din cercetarea post-doctorală din cadrul programului POSDRU/89/1.5/S/62259 „Ştiinţe socio-umane şi politice aplicative. Program de pregătire postdoctorală şi burse postdoctorale de cercetare în domeniul ştiinţelor socio-umane şi politice.”)


“Perception of Romanian Journalists on Mass-media and Democracy”The Romanian Journal of Journalism & Communication/Revista Română de Jurnalism și Comunicare, An VII (XI), nr. 2 (39), 2012:12-20, ISSN 1842-256X, acreditata de Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamântul Superior (cod 779), B+, si in baze de date internationale EBSCO şi ProQuest. (The research is part of the IDEI_cod 914 Project entitled “Mass-media and democratic, responsible citizenship”, financed by CNCSIS).


„Agresivitatea comentariilor de pe blogurile candidaţilor în campania prezidenţială din 2009 – Violenţa de limbaj ca exprimare liberă”, Sfera Politicii, numărul cu tema Violenţa, ca armă politică, editată de Institutul de Cercetări Politice şi Economice şi Fundaţia „Societatea Civilă”, volum XVIII, nr. 10 (164), octombrie 2011, pp. 56-63, Cod CNCSIS 745, categoria B +


“Candidaţii populişti şi noile tehnologii (Blog, Facebook, YouTube) în alegerile prezidenţiale din 2009”, Sfera Politicii numărul cu tema Media şi alegeri, editata de Institutul de Cercetari Politice si Economice si Fundatia „Societatea Civila”, volum XVIII, nr. 8 (162), august 2011, pp. 39-47, Cod CNCSIS 745, categoria B +


“L’École sociologique de Bucarest et l’activisme politique”, Les Etudes Sociales, Nr. 153-154, numarul cu tema Sociologie et politique en Roumanie (1918-1948), nr. coordonat de David Mihai Gaita si Zoltán Rostás, 2011: 89-108, ISSN 0014-2204


“Online Negative Campaign in the 2004 Romanian Presidential Elections”Styles of Communication, Vol. 2, No 1 (2010): 89-99, Danubius University Press, Galaţi. Review included in Index Copernicus Journal Information, Genamics Journal Seek, EBSCOhost databases. (Articolul face parte din cercetarea post-doctorală din cadrul programului POSDRU/89/1.5/S/62259 „Ştiinţe socio-umane şi politice aplicative. Program de pregătire postdoctorală şi burse postdoctorale de cercetare în domeniul ştiinţelor socio-umane şi politice.”)


Articole ştiinţifice în proceedings ISI sau BDI ale conferinţelor internaţionale:

“Proud to be Romanian. National vs. European Messages on Facebook during the 2014 EP Elections”  în e-Connecting Europe, 2017: 97-107, Editor: Camelia Cmeciu, Ars Docendi Publishing House, Universitatea din Bucuresti, ISBN 978-973-558-984-4


“The first digital president in Romania – the first European politician who reached one million likes on Facebook”  în Medias Numerique et Communication Electronique, 2016:163-173, Textes reunis par Fabien Lienard & Sami Zlitni, IUT du Havre, Normandie Universite, Universite du Havre, ISBN 978-2-9557005-0-1.


Social Networks – Public Space or political Tool? Voters and Candidates on Facebook during the Elections for the European Parliament în Gizela Horvath, Rozália Klára Bakó, Éva Biró-Kaszás (eds.), Ten Years of Facebook. The Third Argumentor Conference on Argumentation and Rhetoric, 2014:435-456, Partium Press, Oradea, ISSN 2285-682X, Debrecen University Press (Hungary), ISBN 978-963-318-445-5.


Social Media – PR Tools for Romanian Politicians?“, Procedia – Social and Behavioral Sciences, World Congress on Administrative and Political Sciences, in collaboration with Near East University and Bucharest Academy of Economic Studies, Organized by Academic World Education and Research Center, Volume 81, 28 June 2013: 116–121, ISSN: 1877-0428. Published by Elsevier Ltd.


The Rising of Romanian President Traian Băsescu and the role of digital guerilla în Emiliana De Blasio, Matthew Hibberd, Michele Sorice (editori), Leadership and New Trends in Political Communication, Ed. LUISS, CMCS, Roma, Italia, 2011, ISBN 978-88-6536-008-8, pp. 79-95. (Articolul in proceedings face parte din cercetarea post-doctorală din cadrul programului POSDRU/89/1.5/S/62259 „Ştiinţe socio-umane şi politice aplicative. Program de pregătire postdoctorală şi burse postdoctorale de cercetare în domeniul ştiinţelor socio-umane şi politice.”)


Web 2.0 Electoral Communication in the 2009 Presidential Elections în Rață, Georgeta, Runcan, Patricia (coord.), (2013),  Applied Social Sciences: ECONOMICS AND POLITICS, vol. 5, Ed: Cambridge Scholars Publishing (CSP), UK, pp. 127-134, ISBN: 1-4438-4334-2. (Articolul in proceedings face parte din cercetarea post-doctorală din cadrul programului POSDRU/89/1.5/S/62259 „Ştiinţe socio-umane şi politice aplicative. Program de pregătire postdoctorală şi burse postdoctorale de cercetare în domeniul ştiinţelor socio-umane şi politice.”)


New media and political participation (online and offline) at the 2009 presidential elections in Romaniain Yoni Van Den Eede, Joke Bauwens, Joke Beyl, Marc Van den Bossche & Karl Verstrynge, Editors (in press). Proceedings of ‘McLuhan’s Philosophy of Media’ – Centennial Conference / Contact Forum, 26-28 October 2011, Brussels: published by Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten, (Royal Flemish Academy of Belgium for Science and the Arts).(Articolul face parte din cercetarea post-doctorală din cadrul programului POSDRU/89/1.5/S/62259 „Ştiinţe socio-umane şi politice aplicative. Program de pregătire postdoctorală şi burse postdoctorale de cercetare în domeniul ştiinţelor socio-umane şi politice.”)


New media and social media in the Romanian political communication, EIRP Proceedings, Vol 6 (2011), Proceedings of the 6th International Conference on “European Integration – Realities and Perspectives”, organizată de Danubius University, Romania, în colaborare cu Jean Monnet University, Saint-Etienne, France, 13-14 mai 2011, Galaţi, ROMÂNIA, pp. 556-562. (Articolul face parte din cercetarea post-doctorală din cadrul programului POSDRU/89/1.5/S/62259 „Ştiinţe socio-umane şi politice aplicative. Program de pregătire postdoctorală şi burse postdoctorale de cercetare în domeniul ştiinţelor socio-umane şi politice.”)


The Blog – Political Pr Tool in the 2009 Presidential Electoral CampaignProfessional Communication and Translation Studies, Volume 4, Issue 1‐2, 2011, Proceedings of the 7th International Conference, 1‐2 April 2011, Timişoara, Politehnica UNIVERSITY PRESS, 2011, pp. 11-21. (Articolul face parte din cercetarea post-doctorală din cadrul programului POSDRU/89/1.5/S/62259 „Ştiinţe socio-umane şi politice aplicative. Program de pregătire postdoctorală şi burse postdoctorale de cercetare în domeniul ştiinţelor socio-umane şi politice.”)Articole ştiinţifice în reviste B+:

„Școala gustiană din nou revizuită”Sfera Politicii, numărul cu tema Statul minimal/Statul social, editată de Institutul de Cercetări Politice şi Economice şi Fundaţia „Societatea Civilă”, nr. 156, februarie 2011, Cod CNCSIS 745, categoria B +


“Sociologul Dimitrie Gusti, consilier de imagine?”,  Sfera Politicii, editată de Institutul de Cercetări Politice şi Economice şi Fundaţia „Societatea Civilă”, nr. 135/2009, numărul cu tema “Mass-media şi comunicarea politică”, Cod CNCSIS 745, categoria B +Articole ştiinţifice în proceedings ale conferinţelor naţionale:

Capitolul Concepţia şi activitatea politică a Şcolii Sociologice de la Bucureşti, Ipoteze de lucru, in Iluţ Petru, Nistor Laura, Rotariu Traian (coord.) volumul 2, România socială. Drumul schimbării şi al integrării europene, Asociaţia Română de Sociologie şi Asociaţia Română de promovare a Asistenţei Sociale, Cluj, 7-8 mai 2004, Editura Eikon, Cluj-Napoca, pp. 369-380 (studiu impreuna cu Zoltan Rostas)

Capitolul H.H. Stahl – from Social Research to Social Monarchy în Social Space and Its Actors, vol. 5, nr.1, Colocviul national de Stiinte Sociale, ACUM 2011, Brasov, Ed. Univ. Transilvania din Brasov, Facultatea de Sociologie si Comunicare, pp. 47-54Articole ştiinţifice în reviste B:

Alegerile din 1937 în presa Şcolii de Sociologie a lui Dimitrie Gusti. Cazul Mihai Pop“, Revista Română de Istoria Presei, anul III, nr. 1 (9), 2011, ISSN 1843-0309, Editată de Asociaţia Română de istorie a Presei, Ed. Accent, Cluj.

“Radical and moderate political groups în the Sociology School of Bucharest”,  Revista de Ştiinţe Politice, Revue des Sciences Politiques, nr. 21-22, Anul VI, 2009, Editura Universitaria, Craiova, pp. 21-25, ISSN: 1564-224X, cod CNCSIS 10, categoria B


Inter-war crisis management through the press during King Karl II”, Revista Română de Istoria Presei, anul III, nr. 2 (6), 2009, ISSN 1843-0309, Editată de Asociaţia Română de istorie a Presei, Constanţa


Monography as Utopia, ECE Journal, EAST CENTRAL EUROPE/L’EUROPE DU CENTRE-EST, programul Pasts., Inc. al Institute of Historical Studies, CEU, Budapesta, august 2007


Recenzie la Zoltan Rostas, Sorin Stoica (coord.), Tur-retur, Convorbiri despre munca în străinătate, (2 vol.), Bucureşti: Editura Curtea Veche, 2006 (vol. I, 411 p.; vol. II, 283 p.) în Revista de Sociologie Românească, volumul V, nr. 2 (Vară) 2007


Statul social reconstruit/deconstruit în filmele româneşti post-comunisteRevista română de Comunicare „Jurnalism şi Comunicare”, an I, nr. 2-3/2006, Ed. Ars Docendi


Recenzie la Zoltan Rostas, Sorin Stoica (coordon.), (2005), Televizorul în „micul infern”, Ed. Tritonic, în Revista de Sociologie Românească, volumul III, Nr. 3


Agresivitatea ca legitimare a autorităţii politice. De la agresiunea gestuală şi de discurs la violenţa fizică“, Revista Româna de Comunicare „Jurnalism şi Comunicare”, an III, nr. 4/2004, Ed. Tritonic


Mass-media împotriva Parlamentului(?)“, Revista Română de Comunicare “Jurnalism şi Comunicare”, an II, nr. 2/2003, Ed. Tritonic


O istorie nefardată a sociologiei“, Sfera Politicii, nr. 90-91/2001 cu tema Mituri şi fantasmeArticole în reviste culturale:

“You Are Fake News! Jurnaliști contra demagogi în era digitală”, Dilema veche, An XVI, Nr. 806, 1-7 august 2019, p.III.


“Uniunea Europeană reacţionează împotriva dezinformării: Planul UE contra Fake News”, Timpul, An XVIII, Nr. 238-239, p.11,(publicat online la: 01-04-2019).


“Activiștii mărunți și nepoții lor cu smartphone”, Timpul, An XVIII, Nr.236, p.6, (publicat online la: 17-12-2018)


“Lista lui Oettinger”, Timpul, An XVIII, Nr.235, p.4, (publicat online la: 16-11-2018)


“Populiştii şi referendumul ca tehnică a democraţiei iluzorii”, Dilema Veche, Anul XIII, An XIV, nr. 720, 7 – 13 decembrie 2017, numarul cu tema Referendum


“Democraţie digitală?”, Dilema Veche, Anul XIII, nr. 662, 27 octombrie – 2 noiembrie 2016, numarul cu tema Despre discursul populist


“Societatea civila 2.0 şi ong-istul protestatar”, Dilema Veche, Anul XIII, nr. 632, 31 martie-6 aprilie 2016, numarul cu tema Avem (bun) simt civic? Ce mai face sectorul asociativ din Romania


“Ponta si românii buni”, Timpul, An XIV, Nr.185, p.5,(publicat online la: 24-02-2015)


“Campaniile negative şi loviturile electorale sub centură”, Dilema Veche, Anul XI, nr. 560, 6-12 noiembrie 2014, numarul cu tema Campania & Co.


“Oamenii nu aveau nici un stres”, Dilema Veche, Anul X, nr. 482, 9-15 mai 2013, numarul cu tema Comunismul pe înțelesul celor tineri.


“Ce (nu) ştie societatea civila despre anul 2011” Dilema Veche, Anul IX, nr. 412, 5-11 ianuarie 2012, numarul cu tema Anul vechi.


“ONGFest – „mica” societate civila, timida, dar ambițioasa” Dilema Veche, Anul VIII, nr. 400, 13-19 octombrie 2011, numarul cu tema Aproapele – ce și (cum) facem pentru el.


“Solidarnosc forever” Dilema Veche, Anul IV, nr.192 – 15 octombrie 2007, numarul cu tema Credinţă şi ipocrizie


“Femeia in filmele româneşti dupa ’90” ProDiversitatea, An.1, Nr.1, septembrie 2007, revista editata de CNCD


“Ceausescu in vizita la Disneyland” Dilema Veche, Anul IV, nr.181 – 26 iulie – 1 august 2007, numarul cu tema Cum povestim comunismul


“Şmecherii de la TeVe”, Dilema Veche, Anul IV, nr.161 – 9-15 martie 2007


“Strategii de imagine ceausiste”, Dilema Veche Anul III, nr.142 – 13-19 octombrie 2006, nr. cu tema Comunismul de consum


“Revoluţia va fi tot televizata” Dilema Veche, Anul III, nr.137 – 15-21 septembrie 2006, nr. cu tema Cetateni pe internet


View this page in English!

Comunicari stiintifice

Comunicari stiintifice

Comunicări în conferinţe internaţionale

 • ”The role of traditional media and Schools of Journalism during the Covid-19 Infodemic” la ESDC course on Strategic Communication in the Context of Security and Defence, Bucuresti, Marriott Grand Hotel, 20-24 septembrie 2021.
 • ”O scurtă istorie a presei post-comuniste din România. Media alternativă ca presă de nișă” la conferința internațională Presa și cultura în spațiul european, ediția a XIII-a, cu tema Presa de nișă în spațiul de limbă română, organizată de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, Asociația Română de Istoria Presei și Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina, Galați, 22 octombrie 2021.
 • “Oral History Interviews with Romanian Protesters. Traces and Footprints they Leave Behind on the Internet” la International Virtual Conference “What People Leave Behind: Marks, Traces, Footprints and their Significance for Social Sciences”, conferința științifică internațională organizată de Departamentul de Științele Comunicării și Cercetare Socială (Department of Communication and Social Research) și Școala Doctorală în Comunicare (the Ph.D. Program in Communication, Social Research and Marketing) al Universității Sapienza din Roma, 15-16 iunie 2021.
 • “The Domestic Media Landscape in Romania before (and after) 1989: media devices embedded in personal histories” Autor impreuna cu Alexandra Bardan si Gheorghe Anghel la conferinta regionala “30 years of higher education in journalism and communication in Eastern Europe after 1989: From conquering the freedom of expression to embracing digital communication”, organizata de University of Niš, Sofia University „Sf. Kliment Ohridski”, Moldova State University, FJSC-UB, 18-19 mai 2021.
 • “The Liberal Model Press and Online Disinformation in the Digital Age”, panelist at the ESDC course on Strategic Communication in the Context of Security and Defence, organized by SNSPA, European Security and Defence College, National University of Ireland Maynooth, at Marriott Bucharest Grand Hotel, September 14-18, 2020.
 • “The COVID-19 Infodemic, Alternative Romanian Media & Censorship”, at the International Media and COVID-19: Challenges for Journalists and Educators, IIJ Web Symposium, organized by The Institute for International Journalism in collaboration with E.W. Scripps School of Journalism, Ohio University, September 13, 2020.
 • “Populism and Digital Media: How Fake-News Threatens the Liberal Democracy” (Keynote speaker) la conferința internațională „Communication in Action: From Theory to Practice and Back cu tema Strategic Communication in the Digital Era: Challenges and Opportunities” organizata de Facultatea de Filosofie și Științe Socio-Politice din cadrul Universității Alexandru Cuza din Iași împreună cu Universida de Beira Interio (UBI), Portugal si Artevelde University College, Ghent, Belgium, 7-9 noiembrie 2019, UAIC.
 • “How do journalists identify fake-news and why do some still spread it” (speaker & chair person @ panelul “Fake News and Disinformation: New and Old Media, New and Old Challenges; The Need for Media Education”) la conferința internațională „Social Impact and the Social Sciences: Theory and Practice in the Era of Propaganda, Fake News and Media Manipulation” organizata de Institutul de Cercetare al Universității din București, la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității din București, 5-6 decembrie 2019, București.
 • “Populism – from strategic communication style to political ideology” la conferința internațională „5th ESTIDIA Conference. Hybrid Dialogues: Transcending Binary Thinking and Moving Away from Societal Polarizations” organizata la University of Naples ‘L’Orientale’, 20-21 septembrie 2019, Napoli. (Deplasare finanțată prin Programul Dezvoltarea sistemului național de cercetare – dezvoltare, Proiecte de mobilitate pentru cercetători, Cod proiect: PN-III-P1-1.1-MC-2019-1488, Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării)
 • “Digital Media and Populism. How New Media Disrupted Political Communication” (Keynote speaker) la conferința internatională „Communication in Action: From Theory to Practice and Back cu tema Bridging the Gap between Communication Theory an Practice” organizată de Facultatea de Filosofie și Științe Socio-Politice din cadrul Universității Alexandru Cuza din Iași împreună cu Paul Valery University din Montpellier, 8-10 noiembrie 2018, UAIC
 • “Romanian Hate Speech Against Muslim Migrants After the 2016 Terrorist Attacks” la conferința internațională VOX-Pol Conference – Violent Extremism, Terrorism, and the Internet: Present and Future Trends organizată de VOX-Pol Network of Excellence for Research in Violent Online Political Extremism, Dublin City University la University of Amsterdam, 20-21 August 2018. Travel Award by de VOX-Pol & DCU. This project has received funding from the European Union’s Seventh Framework Programme for research, technological development and demonstration under grant agreement no. 312827
 • “The anti-corruption protests in Romania and the counter-manifestations.” la conferința internațională Movements: Protest, Politics and Activism in the 21st Century organizată de The University of Nottinghm si Nottingham Trent University la Nottingham Contemporary, UK, 6 July 2018.
 • “Alternative Journalism and Citizens Journalists in the Fake News and Post-Truth Era” la conferința internațională # Romania 100: Looking Forward through the Past organizată de Society for Romanian Studies la Departamentul de Relatii Economice Internationale, Academia de Studii Economice, Bucharest, 26-29 June 2018.
 • “What is the Rhetoric of the Dominant Romanian Party? The PSD online discourse on the ordinances decriminalizing official misconduct” la conferința internațională Journalism, Society and Politics in the Digital Media Era organizată de Advanced Media Institute, Open University (Cyprus), Centre for the Study of Journalism, Culture and Community at Bournemouth University (UK) si Laboratory of Research in New Economy and Development at University Hassan II Casablanca (Morocco), la Cyprus University of Technology, Limassol, Cyprus, 1-3 septembrie 2017.
 • “From the Gutenberg Galaxy to the Mark Zuckerberg /Steve Jobs Galaxy: New Media and Consciousness” la Institute for Research in the Humanities, University of Bucharest (IRH-UB), A research division of The Research Institute of the University of Bucharest (ICUB),, secțiunea Consciousness and Cognition: An Interdisciplinary Approach, 30 mai 2017.
 • “Populism 2.0 and the new enemies of the people” la conferința internațională Current Populism in Europe and Role of the Media, organizată de Charles University și Institutul Heinrich Boll Stiftung la Goethe Institut Prague, Praga, 22-23 mai 2017.
 • “Academic Research on the Online Electoral Campaigns: Breakthroughs and Boundaries” la SMART 2016 – Scientific Methods in Academic Research and Teaching, Central Library of the University Politehnica of Timisora, 17-20 noiembrie 2016.
 • “Proud to be Romanian. National vs European Messages on Facebook during 2014 EP Election” la conferința internațională E – connecting Europe, organizată de Romanian National Authority for Scientific Research and Innovation, CNCS-UEFISCDI, la Spațiul Public European, București, 14 octombrie 2016.
 • The first digital president in Romania la conferința internațională Digital Media & Electronic Communication, organizată de Information Communication Department, IUT (Institut Universitaire de Technologie), la Universitatea Le Havre, Franța, 1-3 iunie 2016.
 • Debunking rumors. Counter-attacking the Fake information on the Internet și trainingul How to prevent online intoxication. New Toolkit for exposing the internet hoaxes and the fake news la conferința internațională Central Asia Media Conference, organizată de OSCE Academy, Soros Foundation – Kyrgyzstan, Promotank, în Bishkek, Kyrgyzstan, 28-30 martie 2016.
 • Political positions in Romanian online debates on refugee crisis and Islam la conferința internațională Exploring Solutions to Combat Rising Political Radicalism in Europe, la National University of Political Science and Public Administration, SNSPA, organizată de The Romanian Association for International Relations and European Studies in Bucharest si Republikon Foundation in Budapest, la București, 15 ianuarie 2016.
 • How Populists and Neo-populists are using Old and New-media. The 2009 and the 2014 Presidential Elections in Romania la conferința internațională Populism, Authoritarianism and the Media Conference, la The Prague Media Point, un proiect in cooperare cu Transitions (TOL) si KEYNOTE, la Praga, 12-14 noiembrie 2015.
 • Online communication between teachers and students within the Faculty of Journalism and Communication Studies, University of Bucharest (impreuna cu cercetator Medeea Trofin) la conferința internationala Communication and Education in Knowledge Society CESC2015 la Universitatea de Vest din Timisoara, organizata de TRIVENT, la Timisoara, 5-7 noiembrie 2015.
 • Keynote speaker la Media and Communication in and after the Global Capitalist Crisis: Renewal, Reform or Revolution? ESA RN18 Mid-Term Conference 2014, cu comunicarea Alternative Media as Public Service Journalism la Universitatea din București, 17-18 octombrie 2014.
 • Social networks – public space or political tool? Voters and candidates on Facebook during the elections for the European Parliament la conferința internațională Argumentor Conference 2014, Ten Years Of Facebook: The Third Argumentor Conference, Oradea, Romania, 4-6 septembrie 2014.
 • Is Social Media Really a Game-changer for Political Campaigns and Journalists in Emerging Democracies? la conferința internațională Association for Education in Journalism and Mass Communication (AEJMC Conference) in Montreal, Canada, 6-9 August 2014. (Autorii studiului: Dr. Anand Pradhan, IIMC, India; Dr. Antonio Momoc, University of Bucharest, Romania; Egidio Vaz Raposo, IREX, Mozambique; Fernando Venegas Traba, Universidad de Concepción, Chile; Dr. Sleiman El Bssawmai, University of Balamand, Lebanon)
 • Berlusconization of the Romanian Mass-Media? When journalists become politicians la conferința internațională CEECOM 2014, Changing Media and Democracy: 25 Years of Media Freedom and Public Sphere in Central and East Europe, organizată de Polish Communication Association, Universitatea din Wroclaw și International Communication Association, in Wroclaw, 12-14 iunie 2014.
 • Online Reputation Management for Political Actors. 2012 Romanian General Elections Case Study la conferința internațională “Marketing Identity 2013. Design that sells” organizată de Faculty of Mass Media Communication. University of SS. Cyril and Methodius in Trnava, Smolenice, Slovacia, 4-5 noiembrie 2013.
 • When the Social Documents are Reprezented by the Black Marketers (Bişniţarii) la “Qualitative Research in Communication International Conference” organizată de National University of Political Studies and Public Administration, University of Lower Silesia, Poland, la București, 3-4 octombrie, 2013.
 • Engineering a Good Society. The Sociological School of Bucharest National Project For Building Romania la ACADEMOS Conference (ISI Proceedings) of the National School of Political and Admnistrative Studies, “Reconstructing Good Society”, București, 5-7 iunie, 2013.
 • The Vision of The Sociological School of Bucharest on the Church and the National State. The Law Of Social Service la International Symposium on Science, “Theology and Arts (ISSTA-2013) ‘Religion and Politics’ Church-State Relationship: from Constantine the Great to post-Maastricht Europe” organizată la Universitatea din Alba Iulia „1 Decembrie 1918” de către the National School of Political and Administrative Studies, State Secretariat for Religious Affairs, Romanian Cultural Institute, L’Istituto di Studi Ecumenici „S. Bernardino”, Venice and ‘Petre Andrei’ University of Iaşi, la Alba Iulia, 14 – 16 mai 2013.
 • The Online Image of the Romanian Gendarmerie during January 2012 Protests la conferința internatională “The police, between fiction and non-fiction. Circulation, representation and communication (XX-XXI centuries)”, organizată la Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) de către Chargée de recherche Laboratoire Communication et Politique și Institut pratique du journalisme / Université Paris Dauphine, la Paris, 28-29 martie 2013.
 • Social Media – PR Tools for Romanian Politicians? la World Congress of Adminsitrative & Political Sciences, ADPOL 2012, 29 noiembrie-2 decembrie 2012, Antalya, Turcia.
 • The Political Communication in the Web 3.0 Era. The Romanian Populists Case Study la conferința internațională “Culture, Communication and Creativity” la Technical University of Berlin, Technische Universität / Wissenschaftszentrum Berlin, organizată de Social Science Research Center, 5-8 septembrie 2012. (POSDRU/89/1.5/S/62259, Socio-human and political applied sciences. Post-doctoral training program and post-doctoral research scholarships in the field of the socio-human and political sciences.)
 • Web 2.0 Electoral Communication in the 2009 Presidential Elections la Conferinţa Internaţională de Ştiinţe Sociale Aplicate, ISSA 2012, organizată de către Departamentul de Asistenţă Socială din cadrul Facultăţii de Sociologie şi Psihologie a Universităţii de Vest din Timişoara, 18-20 iunie 2012, la Timişoara, România. The ISSA Conference was organized by the West University of Timisoara together with the Department of Social Work of the Faculty of Sociology and Psychology and with the Faculty of Political Sciences, Philosophy and Communication Sciences.(POSDRU/89/1.5/S/62259)
 • Perception of Romanian Journalists on Mass-media and Democracy la conferinţa internaţională “Communication, Media and Civic Culture” organizată de Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti la Bucuresti, 18 – 19 Mai 2012. (The research is part of the IDEI_cod 914 Project entitled “Mass-media and democratic, responsible citizenship”, financed by CNCSIS)
 • New Media and Political Participation (online and offline) at the 2004 and 2009 Presidential Elections in Romania la conferinţa internaţională “McLuhan’s Philosophy of Media, Centennial Conference – Contact Forum”, organizată de Royal Flemish Academy of Belgium for Sciences and the Arts, Centre for Ethics, Faculty of Arts and Philosophy, Interdisciplinary Institute for Broadband Technology – Studies on Media, Information and Telecommunication, Faculty of Arts and Philosophy, Free University of Brussels (Vrije Universiteit Brussel), Bruxelles, Belgia, 26-28 octombrie 2011. (POSDRU/89/1.5/S/62259)
 • Populist candidates and the social media marketing in 2009 Romanian presidential campaign, la conferinţa internaţională “Political Communication in the Era of New Technologies” organizată de Asociaţia Poloneză de Comunicare şi Universitatea din Varşovia, la Varşovia, 22-23 septembrie 2011. (POSDRU/89/1.5/S/62259)
 • The rising of Romanian President Traian Basescu and the role of digital guerilla la conferinţa internaţională ”Leadership. Leaders and new trends in political communication” organizată de CMCS – Centre for Media and Communication Studies “Massimo Baldini” la LUISS University “Guido Carli” din Roma, 20-22 mai 2011. (POSDRU/89/1.5/S/62259)
 • New media and social media in the Romanian political communication la conferinţa internaţională “European Integration – Realities and Perspectives (EIRP)”, Galaţi, între 13-14 mai 2011. EIRP Proceedings is included in the following international databases (BDI): ProQuest, Index Copernicus, Genamisc, Directory of Open Access Journals. (POSDRU/89/1.5/S/62259)
 • The blog, user generated content and social media – web 2.0 in the 2009 Romanian presidential campaign la conferinţa internaţională “Media in Future – Future in Media, IV Central European Communication Forum (CECF)”, organizată de Polish Communication Association şi The Pontifical University of John Paul II, la Cracovia, Polonia, 5-7 mai 2011. (POSDRU/89/1.5/S/62259)
 • The blog – political PR tool in the 2009 presidential electoral campaign la conferinţa internaţională “Professional Communication and Translation Studies”, a 7-a conferinţă internaţională organizată de Universitatea “Politehnica” din Timişoara, Departamentul de Comunicare şi Limbi Străine, la Timişoara, 1-2 aprilie 2011. Professional Communication and Translation Studies is indexed in EBSCO – Communication & Mass Media Complete. (POSDRU/89/1.5/S/62259)
 • O istorie socială a grupărilor Şcolii gustiene, la conferinţa internaţională “Remaking the Social. New Risks and Solidarities – Reconstruind Socialul. Riscuri şi solidarităţi noi”, Conferinţa Internaţională a Societăţii Sociologilor din România organizată la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea “Babeş-Bolyai” Cluj, 2-4 decembrie 2010.
 • Populist candidates and the new media in the presidential elections la Conferinţa internaţională “Semiotics’ Creativity: Unifying Diversities, Differences, Divides”, organizată la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi, 4-7 noiembrie 2010. (POSDRU/89/1.5/S/62259).
 • Political power and the Sociological School of Bucharest la conferinţa internaţională Graduate Conferences in European History (GRACEH), “New Histories of Politics – Topics Theories, and Methods in the History of Politics beyond Great Events and Great Men”, la Central European University (Budapesta), organizată împreună cu History Department; Department of Medieval Studies, the European University Institute, Florence (Department of History and Civilization) and the Berliner Kolleg für Vergleichende Geschichte Europas, Berlin, 18-20 mai 2007
 • Social assistance and the Sociological School of Bucharest la 6th Central European Conference. “Role of the State: Reformed or Deformed?”, Sociology Section. Rajk Laszlo College for Advanced Studies (afiliat CEU), Hungary, Budapest, Matrafured, 2-9 April 2006
 • Politicul şi comunicarea politică în activitatea lui Dimitrie Gusti, la a V-a conferinţă anuală internaţională a Societăţii Române de Ştiinţe Politice cu tema “Romania Facing Hard Choices: Institutional Reform and European Integration”, la Institutul New Europe College, Bucureşti, 2-3 iulie 2004

Comunicări în conferinţe naţionale

   • Henri H. Stahl, de la cercetare socială la Monarhia socială la “Spaţiul social şi actorii săi“ , colocviu național de științe sociale, ACUM 2011 organizat de către Facultatea de Sociologie şi Comunicare, Universitatea ,,Transilvania” din Braşov, în colaborare cu ,,Institutul Român de Istorie Recentă – IRIR”, 17-18 noiembrie 2011, Braşov, România.
   • Orientările politice ale discipolilor lui Dimitrie Gusti în sesiunea de comunicări ştiinţifice a Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, Conferinţa Anuală a Cercetării Sociologice, cu titlul „Cunoaştere sociologică şi practică socială: Realizări, proiecte, aşteptări”, Bucureşti, 15 mai 2008
   • Dimensiunea politică a concepţiei sociologice gustiene în faza formării şi definitivării ei, în sesiunea de comunicări ştiinţifice a Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea din Bucureşti, 25 mai 2007
   • Statul-social între concepţie şi practică în Şcoala de Sociologie a lui Dimitrie Gusti în sesiunea de comunicări ştiinţifice a Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea din Bucureşti, secţiunea istoria sociologiei, 27-28 mai 2006
   • Statul social reconstruit/deconstruit în filmele româneşti post-comuniste, sesiunea de comunicări ştiinţifice a Facultăţii de Jurnalism şi Stiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti, cu titlul „Valori, idealuri şi norme europene”, 8-9 iunie 2006
   • Organizator şi moderator al conferinţei ştiinţifice naţionale cu tema Mass-media în perioadele electorale, invitat special Felix Tataru, GMP MAP Romania cu o comunicare cu titlul “Publicitatea electorală proactivă şi reactivă”, la sediul Facultăţii de Jurnalism şi Stiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti, 24-25 martie 2005
   • Terorism sau revoluţie? Strategii mediatice de legitimare a violenţei, în sesiunea de comunicări ştiinţifice “Mass-media, noile tehnologii şi lumea contemporană”, organizată de Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea Bucureşti, 7 iunie 2004
   • Concepţia şi activitatea politică a Şcolii Sociologice de la Bucureşti, la conferinţa naţională a Asociaţiei Române de Sociologie cu tema “România Socială. Drumul schimbarii şi al integrării europene”, Cluj, 7-8 mai 2004
   • Tribalismul de stat şi de societate sau eşecul aprioric al „democratiei” irakiene în sesiunea de comunicări ştiinţifice “Mass-media, societate, cultură” a Facultăţii de Jurnalism şi Stiinţele Comunicării, Universitatea Bucureşti, 8 iunie 2003

Comunicări în colocvii şi congrese naţionale

   • Alegerile din 1937 în presa Şcolii Sociologice a lui Dimitrie Gusti. Cazul Mihai Pop la lucrările celui de-al IV-lea Congres Naţional de Istorie a Presei cu titlul „Presa română interbelică – între mitologizare şi recuperare critică”, organizat de Universitatea Ovidius Constanţa, Asociaţia Română de Istorie a Presei şi Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, Constanţa, 14-16 aprilie 2011.
   • Direcţii noi de cercetare a Şcolii gustiene, în colocviul “Dimitrie Gusti şi Muzeul satului”, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Bucureşti, 17 mai 2010
   • Radioul on-line în România, De la web 1.0 la web 2.0 la colocviul “Impactul mass media asupra publicului tânăr”, organizat de World University Service – România în colaborare cu Fundaţia Hanns Seidel Germania şi “Serile Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării,” 24 ianuarie 2009 la Casa de Cultură “Friedrich Schiller”, Bucureşti
   • Tezele lui Huntington între mit şi realitate, în colocviul cu titlul „Vom asista la ciocnirea civilizaţiilor post-moderne?“ organizat de World University Service – România în colaborare cu Fundaţia Konrad Adenauer la Casa de Cultură Friedrich Schiller, 27 septembrie 2008
   • Jurnalismul – caracteristicile şi responsabilitatea profesiei la colocviul “Profesie si responsabilitate pentru jurnaliştii contemporani”, organizat de Fundaţia World University Service şi Fundaţia Hanns Seidel, Casa de Cultură Friedrich Schiller, Bucureşti, 14-15 februarie 2005
   • Probleme legate de menţinerea păcii şi securităţii în regiunile conflictuale actuale, Balcanii (Kosovo si Metohya), Palestina, Irak la colocviul “Provocări actuale pentru Naţiunile Unite”, organizat de World University Service – Romania la Casa Oamenilor de Ştiinţă (COS), Bucureşti, 23 mai 2004
   • Terorismul sau legitimarea violenţei politice prin mass-media în colocviul organizat de WUS Romania, Fundaţia Hanns Seidel, Asociaţia Stagii Parlamentare Internaţionale (aSPi) şi Deutsches Jugendforum, “Mass–media şi terorismul”, Casa de Cultură Friedrich Schiller, Bucureşti, 24 ianuarie 2004
   • Agresivitate şi agresiune în politică în colocviul WUS Romania şi Fundaţia Friedrich Ebert Romania, “Cu intenţia de a distruge – o introducere în tematica agresiunii în viaţa privată, socială şi politică”, Braşov, Vulcan, 31 octombrie – 2 noiembrie 2003

View Antonio Momoc’s Google Scholar Citations page!