1989-2009 la Serile FJSC

350 de copii de clasa a VI-a, a VII-a şi a VIII-a de la şcoli din toată ţara, mai ales din rural sau din oraşele mai sărace ale României au răspuns la întrebarile “Ce s-a întâmplat în 1989?” şi “Cine a fost Ceauşescu?” Răspunsurile lor constituie un episod halucinant dintr-un film documentar despre singura revoluţie din 1989 în care au murit oameni. În vreme ce în ţările blocului comunist trecerea la democraţie se făcea prin mese-rotunde, amendare de Constituţie şi organizare de alegeri libere, în România au murit 1200 de oameni nevinovaţi ca astăzi noi să fim liberi.

Marţi, 14 aprilie, de la ora 18 sunteţi invitaţi la FJSC, sala 614, la vizionarea documentarului 1989: Sânge şi catifea, un documentar din anul 2005, în regia lui Cornel Mihalache, imaginea Zomir Dimovici.

Studenţii vor discuta pe marginea acestui film-documentar împreună cu Mihalache. Probabil că răspunsurile lor vor fi incluse în cel mai nou documentar la care regizorul TVR lucrează anul acesta. „A fost sau n-a fost?” Ce spun, ce cred, ce ştiu cei care s-au născut acum 20 de ani?

3 thoughts on “1989-2009 la Serile FJSC

 1. Așteptam de mult documentarul și dezbaterea asta. Aducerea în prim plan a unei probleme ca asta merită toate laudele. Probabil că este singurul moment din istoria României care chiar m-a interesat.

  În legătură cu numele viitorului documentar, „A fost s-au n-a fost?”, chiar așa i-a dat numele, cu „s-au” scris cu cratimă?

  P.S.: Eu nu m-am născut acum 20 de ani. M-am născut în ’91, când revoluția deja se consumase. Mai pot veni la dezbatere? 😛

 2. Ai văzut cum a decurs dezbaterea. Cred că cei care au fost în sală (în vârstă de 19, 20, 21 de ani) au avut întrebări şi comentarii pertinente.
  Am asistat la o versiune bine-documentată despre evenimentele din 1989: viziunea istoricului Alex. M. Stoenescu, redată de Mihalache, este aceea că după revolta populară (16-21 dec.) a urmat o lovitură de stat militară (câteva ore pe 22 dec.), trecerea Securităţii în subordinea Armatei şi apoi o confiscare a puterii de către FSN (după 22 dec). Cei mai ulţi morţi au fost după 22 dec., adică după ce Ceausescu a pierdut puterea. De aceea nu se susţine acuzarea de genocid în exclusivitate pentru dictator.

  PS: “A fost sau n-a fost” este numele unui film artistic despre 1989, în regia lui C. Porumboiu. Merită văzut. Era o cratimă în plus acolo.

 3. Daca se poate, as vrea ca si blogul meu sa apara in lista dvs. de blogroll, precizez ca este de curand inceput si ca or sa mai fie subiecte despre macro-economie, book reviews ai altele pe parcurs ce il descopar. Si eu am studiat Jurnalismul si am publicat in SUA. Acum invat sa fiu diplomat la Relatii Internationale. Daca prezinta interes astept un raspuns pe mail. Mult succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>